Местни избори 2015: Как гласуваха русенските квартали?

kak-glasuvaha-rusenskite-kvartali

„ФРОНТАЛНО“ представя един интересен поглед към местните избори в Русе и околността. След анализ на резултатите от 206 секции може ясно да се види разпределението на тежестта на отделните партии по квартали. Обект на това изследване бяха 10-те политически сили, които прескочиха бариерата и имат представители в новия Общински съвет.

Резултатите от отминалите местни избори в Община Русе би следвало да се разглеждат и анализират от гледна точка на абсолютен брой гласове, получени от политическите партии. Всеки разговор за проценти би изкривил картината на получените резултати. Тежестта на политическите партии на местно ниво се изразява най-точно през изборите за общински съветници, където всички те са представени самостоятелно или в коалиции. Екип на „ФРОНТАЛНО“ анализира резултатите на партиите от вота на 25 октомври. Веднага прави впечатление, че общият брой на гласувалите 57 417 души е с около 11 000 по-малко в сравнение с предните местни избори преди четири години (68 325 души през 2011 г.).

Парадоксално, безспорният победител ГЕРБ губи най-много електорална подкрепа – около 5 000 души по-малко са гласували за тях, в сравнение с 2011 г. В резултат на това партията на Бойко Борисов губи и четири места в местния парламент.

Драмата при левицата е още по-голяма, тъй като разцеплението на местно ниво е факт. Преди четири години БСП получи 8 390 гласа. Сега общият сбор на гласувалите за БСП (5 370) и за отделилите се от столетницата в самостоятелна партия АБВ (2 414) е 7 784.

По-ниски резултати са постигнали ДПС и „Атака“. Въпреки традиционната вече подкрепа в секциите на кв. „Селеметя“, хората на Лютви Местан получават едва 1 476 гласа, срещу 2 238 през 2011 г. „Атака“ също отбелязва регрес със скромните 1 708 гласа, спрямо 2 266 през 2011 г.

Интересно е да се отбележи, че явилите се преди четири години заедно „Синята коалиция + ВМРО“ и получили тогава 6 726 гласа, сега поотделно, макар и в различен формат, получават по-добри резултати – ВМРО има 5 611 гласа, а „Реформаторският блок“ – 5 004 гласа.

Остава загадка как получилата едва 129 гласа през 2011 г. партия „Българска социалдемокрация“ сега има 1 351 гласа и успя да вкара двама съветници в местния парламент. Предвид вялата кампания, остават тежките съмнения за нещо нередно. Кандидатът за кмет на тази партия Володя Попов има едва 526 гласа, а в същото време силен преференциален вот пренареди листата им за съветници и първите двама в нея отпаднаха от избираемите места. Подобни съмнения има и за „Български демократичен център“, където очевидно е налице тежест на корпоративния вот, свързан с бизнесите на Христо Ковачки в общината.

Пробив при дебюта си на местна сцена отбеляза партия „Глас народен“. Макар и с един съветник, в лицето на водача на листата Мариета Волф, това трябва да се счита за успех на гражданското общество в града. Мнозина залагат на Волф за осъществяването на ефективен контрол и изнасянето на информация в публичното пространство за безобразията в общината през новия мандат.

Разпределението по квартали в общи линии отразява крайните резултати. Не се забелязват големи аномалии при вота, с изключение на явното превъзходство на ГЕРБ. Въпреки това представените по-долу графики дават представа за тежестта на отделните политически сили в различните райони на града, както и в населените места от общината. В изследването са включени 206 секции /с изключение на мобилните и временните секции/.

ГЕРБ е убедителен победител в почти всички секции, а изключенията се броят на пръсти. На територията на град Русе единствено в трите секции в училище „Алеко Константинов“, където гласуват хора от малцинствата, победител очаквано е ДПС. ВМРО е първа сила само в една от двете секции в село Тетово, както и с един глас повече от ГЕРБ в секцията в квартал ДЗС. Единствената секция, в която БСП е първа политическа сила, е в старческия дом в квартал Средна кула. Там социалистите печелят 11 гласа срещу 1 за ГЕРБ. Извън Русе, ДПС печели изборите единствено в двете секции в село Семерджиево.

Подкрепата за ГЕРБ на тези избори е почти равномерно разпределена във всички големи квартали на града. ВМРО се радват на сравнително добро представяне в Центъра, „Дружба“ и „Възраждане“, както и при общия сбор от гласовете, получени в населените места от общината, извън рамките на град Русе. БСП отстоява най-силните си позиции в Центъра и „Възраждане“. „Реформаторският блок“ е втора политическа сила в Центъра, ЦЮР и „Дружба“.

Следват и някои графики за по-големите населени места в Общината, извън град Русе:

Напишете коментар