Местни избори 2015: Разположението на силите в Русе

Тройна коалиция от ГЕРБ, „Реформаторски блок“ и „Атака“ по всяка вероятност ще поеме управлението на града в следващия мандат

ГЕРБ, Реформаторите и „Атака“ – новата коалиция на злите сили в Русе. Снимка: Тодор Димитров.

В навечерието на местните избори все по-ясно се откроиха представителите на статуквото и на реалната, доколкото я има, опозиция в Русе. Вече се очертава и една тройна коалиция, която изглежда ще укрепи властта на ГЕРБ в града.

Екипът на досегашния кмет Пламен Стоилов при необходимост ще се опре на „Реформаторския блок“ и на „Атака“, ако ГЕРБ не получи мнозинство в съвета. За това говори не само разположението на силите в плакатната война – на много места знаково присъстват единствено плакати на тези три политически сили. Макар и по доста неведоми пътища, „ФРОНТАЛНО“ измъкна официална позиция от страна на РБ, тъй като темата за отношението им към досегашното и евентуалното бъдещо управление на града от ГЕРБ е табу при тях. Антони Иванов, член на предизборния щаб на реформаторите в Русе, потвърди, че те ще подкрепят дясно управление на града. В предизборните си изяви, естествено, хората от РБ не споменават в прав текст евентуална тяхна подкрепа и участие в мнозинство с ГЕРБ в новия общински съвет. Същото важи и за „Атака“. Но всички индикации са, че това ще се случи. Практически, реформаторите и хората на Волен Сидеров се готвят да бетонират управлението на ГЕРБ, ако те нямат необходимото мнозинство.

Опозицията на ГЕРБ на тези избори е силно фрагментирана, което е основен недостатък и това неминуемо ще доведе до разпиляването на протестния вот срещу управлението на кмета Пламен Стоилов. Липсва ярко изразена голяма опозиционна политическа сила. Иначе казано, обществените настроения и голямото желание за промяна в Русе трудно ще намерят своето адекватно политическо представителство. Коалицията, стояща зад основния опозиционен кандидат за кмет Искрен Веселинов, този път не включва представителите на т.нар. „традиционна десница“, няма ги и сегашните парламентарни партньори на ВМРО от НФСБ. Дори и да бъде избран на втори тур, парадоксално Веселинов може да се окаже кмет, който ще трябва да се съобразява с мнозинство в Общинския съвет на споменатата по-горе тройна коалиция.

Левицата, сама по себе си, също е максимално раздробена, като три крила ще се борят за доверието на все по-оредяващите редици с привърженици на комунистите. БСП, погледнато отвсякъде, не може да „вдигне самолета“ и вероятно ще се задоволи със скромна група в съвета, близка или дори по-малка от досегашните 9 мандата. Позициите на „АБВ“ в Община Русе не са много силни, сравнени с други общини в областта, но техният резултат ще покаже електоралната им тежест в града и околностите, сравнена с тази на БСП. Крайната левица, в лицето на „Бъдеще за Русе“, е третият фактор по отношение на разпределението на левия вот, като ще бъде интересно дали изобщо ще успят да вкарат свой представител в съвета.

Гражданското общество е много добре представено в листите на две партии – „Глас народен“ и „Зелените“, за които все още е трудно да бъдат опредени към коя част от политическия спектър спадат. В крайна сметка, не това е важното. Би било добре техни представители да бъдат избрани в Общинския съвет, тъй като тези формации дават сериозна заявка да бъдат силна опозиция на сегашния мутро-милиционерски модел на управление на Русе. Тук „Глас народен“ е с по-големите шансове да направи пробив, докато „Зелените“ по-скоро все още нямат необходимата подкрепа, за да спечелят мандат в съвета.

ДПС очаква два-три мандата, с резултат, близък до предишните местни избори.

Факторът купен и/или корпоративен вот, така силно изразен при ГЕРБ, може да изведе до мандат и някои от останалите по-малки партии в надпреварата на тези местни избори. Това би било жалко, защото всички останали участници едва ли имат някаква сериозна електорална подкрепа от убедени свои привърженици, която при нормални условия би им дала места в Общинския съвет.

Напишете коментар