Милиционерщина по русенски

Позиция на „ФРОНТАЛНО“ по повод хакерската атака към сайта от 13 октомври 2015 г.

Тая сутрин стана ясно, че няколко русенски сайта са хакнати като по поръчка преди местните избори. При Frontalno.com хакерската атака е от типа DDoS (Distributed Denail of Service), чиято цел е да се постигне отказ на услуга и опит да се направи една машина или мрежов ресурс недостъпни за избрани потребители. Към съответния сървър, обект на атаката, се генерира необичайно голям трафик, превишаващ капацитета му, което води до неговото претоварване.

DDoS атаките се използват, за да се спре достъпа на хората до важна онлайн информация. Медийните сайтове биват атакувани, за да се наложи цензура върху новините или публикациите. Практически, при този тип атаки, хората не могат да отворят сайта и да достигнат до неговото съдържание за определено време.

Като издател на „ФРОНТАЛНО“ съм наясно с тези проблеми. В последните месеци сайтът неведнъж беше подлаган на такива атаки, с които криво-ляво се справяхме успешно. Атаката от фаталния 13-и октомври, обаче, беше хилядократно по-голяма от обичайните и това доведе до срив на сървъра, което принуди хостинг компанията да го изключи, докато се разрешат проблемите. А това означава, че ден-два сайтът ще бъде офлайн.

Наред с Frontalno.com, имам индикации, че сред жертвите на тази атака са още сайтовете Dunavmost.bg и Ruse-future.com. А, може би, има и други? Съдържанието и на трите сайта е пълно с критични публикации към настоящата кметска управа на града. Така, някак си, десетина дни преди местните избори са „запушени устите“ на няколкото опозиционни интернет сайтове в града. Не е трудно да се направи връзката и да се посочи кой е поръчителят на това долно деяние. Всички следи водят към кмета Пламен Стоилов и тоталната мутро-милиционерска власт на партия ГЕРБ в Русе.

Чудя се, обаче, толкова ли са тъпи тия милиционери да не се усетят, че ще бъдат посочени с пръст, след като така явно всички следи водят към тях. И не става дума за няколкото хиляди долара, които са платили на хакери, за да спретнат смъкването на сайтовете от мрежата. Платили сте напразно, другари, защото, ако не знаете, тези атаки не поразяват съдържанието на самия сайт, а просто временно ограничават достъпа до него. Това не е като да изкупите вестниците от сергиите с черен джип.

Насилственото ограничаване на свободата на словото ни връща към едни мрачни години, в които кметът на Русе Пламен Стоилов е бил чисто и просто една слушалка на Държавна сигурност. Чисто и просто. Като къпан милиционер.

Време ви е за лустрация, кмете, лустрация по русенски!

Радко Димитров
издател на „ФРОНТАЛНО“


Позицията беше публикувана първоначално във фейсбук страницата на „ФРОНТАЛНО“  сутринта на 14 октомври, тъй като по това време сайтът беше недостъпен поради хакерската атака.

Напишете коментар