„Миналото в мен“

Документалната повест „Миналото в мен“ от Габриела Цанева хвърля светлина към събитията от края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век в Русенския край, когато от средите главно на разтурения опозиционен Български земеделски народен съюз /БЗНС/, чийто лидер Никола Петков е осъден на смърт и екзекутиран през 1947 г., се ражда въоръжената съпротива срещу комунистическия режим.

Поривът към отнетата свобода, посегателството на властта към опозиционните партии и насилствената колективизация на българското село довеждат от образуването на нелегални организации, най-известната в Русе от които е „Областен земеделски център 1“. Преследването от страна на репресивния апарат на Държавна сигурност е основният мотив за излизането на ръководителите и членовете на организацията в нелегалност. В горите около селата Червена вода, Писанец, Щръклево и Нисово се появява въоръжена група – горяните.

Борбата на горяните, обречена изначално на неуспех, получава широка подкрепа от местното население. Водачите на нелегалните – Цанко Иванов /Мечето/ и Цветана Попкоева /Чалъкова/ стават приживе легенди заради своята твърда решимост и непоколебимост да дадат последен отпор на кръвожадната болшевишка власт.

Отвъд легендата, Габриела Цанева, търсейки истината за своята леля Цветана Попкоева, успява да се срещне и да разговаря с оцелелите участници в горянското движение в Русенския край 40 години след края на тези събития. Техните думи намират място в „Миналото в мен“ и дават своето обяснение за причините довели до организирането на тази отчаяна борба в името на погубената свобода. Тодор Цанев, Васил Медведев, Стефан Ненов, Димитър Рачев, Михо Райков, Васил Михов, Георги Шаламанов, Нено Рашков и др. разказват от първо лице за хода на събитията в ония години.

„Миналото в мен“ излиза от печат през 1994 г., а през 2010 г. в Liternet.bg се появява и електронното издание на книгата. И днес, повече от четвърт век след написването й през 1990 г., документалната повест на Габриела Цанева си остава един от малкото източници за размаха на горянското движение в Русенско. Нещо повече, „Миналото в мен“, благодарение на преките свидетелства на оцелелите горяни, рисува в големи детайли времето и неговите герои и показва в нейната цялост истината за ония смутни години.


„Миналото в мен“ – документална повест

Автор: Габриела Цанева

Електронно издателство LiterNet”, Варна

Второ издание, 2010

ISBN 978-954-304-369-9

Прочети „Миналото в мен“ в портала „LiterNet“

Напишете коментар