На различни езици

След заседание днес на работната група в общината сближаване на позициите няма. От едната страна на барикадата са кмета на Русе Пенчо Милков и съветници от различни групи, а от другата са протестиращите граждани на Мартен с тяхното екосдружение „Дунавски регион“, подкрепени засега единствено с ясна позиция от „Демократична България“.

Кметът Милков не се посвени да излезе после пред медиите и да каже, че се е стигнало до обединяване на позиции по това да има по-строг контрол над замърсителите. И да си даде вид, че всичко е наред. Не, не е наред. Милков премълча удобно за останалите основателни искания на протестиращите, не посмя да ги изрече на глас пред камерите.

Общинската администрация излъга най-нагло по време на заседанието на работната група, че статутът на площадката на КТМ досега е бил „чисто производствена зона“, и че в новия Общ устройствен план нищо не се променяло. Това просто не е вярно. Това е лъжа.

В показаната от нас част от официален документ е заглавната страница на Доклада КТМ от 2015 г. Там черно на бяло Областната администрация е записала какъв е статутът на площадката на днешната зона „Тегра“ и откога е такъв. Друг общ устройствен план от 2008 г. насам не е приеман.

Между другото, Милков дойде на власт с обещание за прозрачност и за превръщане на Общината в „стъклена сграда“. Ето един шанс да го докаже, като отговори на един, единствен въпрос:

Кой предложи статутът на площадката на КТМ да бъде променен от „предимно производствена“ в „чисто производстврна зона“ с новия Общ устройствен план?

Това решение е било взето от конкретен човек или конкретна група хора. Нека, в духа на прозрачност от „стъклената сграда“ да обявят пред обществеността имената на човека или на хората, взели това важно решение. Защото отговорът на този въпрос е ключов , за да се видят зависимостите по похлупака на общинското управление.

Странното държание на кмета Милков и на представители на големите политически сили в Общинския съвет ни навежда на мисълта, че са били поети твърди ангажименти към т.нар. „индустриалци“ от площадката на КТМ във връзка с престоящи нови проекти за химически производства там.

Изглежда, че общинарите ще въртят, ще сучат, но в крайна сметка ще приемат новия Общ устройствен план с промяната на статута на индустриалната зона в полза на „индустриалците“. Иначе , няма друго обяснение за упорството на кмета и на администрацията да приемат с разбиране и да удовлетворят справедливите искания на протестиращите граждани.

Кметът Милков днес застъпи тезата, че нямало, видите ли, значение какъв точно бил статутът на тази зона. Чудесно. Щом е така, защо тогава да не остане тя „предимно производствена зона“, както настояват мартенчани. Нали нямало значение? Или пък има, а, Милков?

В крайна сметка, при гласуването на Общия устройствен план в пленарна зала предстои маските да паднат окончателно. За да се види ясно кой от коя страна на барикадата е.

#Фронтално


Напишете коментар