Нови обвинения срещу „Булмаркет“ за контрабанда и нарушаване на санкциите в Крим

Собственикът на фирмата Станко Станков и капитанът на кораба „Бриз“ Радослав Радев са обявени за престъпници, нарушаващи политиката на ЕС за санкции и законодателството на Украйна


Историята с рейса на танкера „Бриз“ продължава и след публикуването на тази статия. Повече подробности по темата в развитие вижте под черта по-долу.


Танкерът „Бриз“ на базираната в Русе фирма „Булмаркет“ отново е товарил втечнен газ от пристанището Керч на окупирания от Русия полуостров Крим. За това съобщават украински медии, цитиращи неправителствената организация „Миротворец“, която следи и събира доказателства за нарушаване на международното ембарго на спорната територия.

„Бриз“ се е появил в района на Керч на 13 март тази година и е престоял на рейд в пристанището му пет дни, където е натоварил приблизително 1 000 тона втечнен газ. После, на 21 март се e отправил на рейс обратно към Русе. Всичко това, според украинците, се е случило в условия на тежко нарушаване на санкциите, наложени от Европейския съюз, които са в сила от 25 юли 2014 г.

Нарушени са и законите на Украйна, чиито власти разглеждат всички търговски операции на окупирания от Русия полуостров Крим като международна контрабанда. От публикуваните материали става ясно, че собственикът на „Булмаркет“ Станко Станков, както и капитанът на танкера „Бриз“ Радослав Радев, роден 1973 г, с номер на паспорт: 500817457, са идентифицирани и са включени в списък с престъпници по смисъла на украинското законодателство.

Публикация в украински сайт преди броени дни разкрива самоличността на капитана на танкера „Бриз“.

С навлизането и акостирането в окупираните и анексираните от Русия кримски пристанища собствениците, капитаните и екипажите на чуждестранните кораби извършват престъпление по смисъла на член 332-1 от Наказателния кодекс на Украйна. Съгласно този член, екипажите на корабите, намиращи се в Крим, попадат под административна и наказателна отговорност пред украинските власти заради „незаконно пресичане на държавната граница и нарушение на установените правила за навлизане в окупираната територия“. Като крайна мярка, това може да доведе до задържане на кораба-нарушител или на други съдове на същия корабособственик в Украйна или в чуждестранни пристанища по силата на международните конвенции.

В последните две години нарушаването на ембаргото над Крим не водеше до сериозни последствия. Танкерите на „Булмаркет“ – „Бриз“ и „Поларис“ неколкократно са товарили горива в пристанището на Керч. През лятото на 2015 г. „ФРОНТАЛНО“ вече даде подробности по тези случаи. Ситуацията обаче, изглежда, се променя и украинското правителство започва по-драстични действия срещу нарушителите.

Един пример в това отношение е задържането по-рано този месец на кораба „Скай Мун“, плаващ под танзанийски флаг. Той натоварил в Керч 3 000 тона техническа сода и напуснал Крим, но при навлизането си в контролираните от Украйна териториални води бил задържан от военни катери. По решението на съда в Одеса този кораб е бил конфискуван заедно с товара му в полза на държавното съкровище, а капитанът му е бил признат за виновен за нарушение на митническия контрол.

Фирма „Булмаркет“ е създадена от бивши функционери на комунистическата номенклатура и на Държавна сигурност. Името й се свързва със съмнения за контрабанда на горива през контролираното от нея частно пристанище на площадката на КТМ край Русе, с афера за необезпечени кредити от Първа инвестиционна банка, а за последно и с трагедията в Хитрино, където дерайлирал нейн влак с цистерни доведе до разрушения и човешки жертви. Беше доказано, че мажоритарният й дял се държи от кипърски офшорни фирми, зад които стои подставеното лице Георгиус Георгиу, свързано със собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. По-късно, покрай трагедията в Хитрино Станко Станков изрази претенции, че той всъщност е лицето, скрито зад мажоритарния пакет, държащ се от офшорките, но пропусна да предостави доказателства за това си твърдение.

Считан у нас за „уважаван бизнесмен“, Станко Станков обикаля в социалните мрежи в Украйна като международен контрабандист и престъпник.

Тези дни може да видите снимка на номиналния й собственик Станко Станков да дефилира по социалните мрежи в Украйна като образ на издирван международен контрабандист и криминален престъпник. Излишно е да се посочва какво петно хвърля на страната ни цялата тази работа. Няма ясно обяснение защо българска фирма като „Булмаркет“ продължава системно да нарушава санкциите спрямо окупирания от Русия полуостров Крим, въпреки че страната ни е член на наложилия същите тези санкции Европейски съюз и би следвало да ги спазва стриктно.

Ние идентифицирахме субектите на това престъпление – юридическото лице и броя на физическите лица, бизнесмени и моряци, организирани в осъществяването на незаконни действия и контрабанда в особено големи размери. Квалифицираме това деяние като контрабанда, тъй като този товар, натоварен на украинското пристанище Керч не е преминал през стандартната проверка на митническите органи на Украйна“, пише Катерина Яресько в независимия сайт Informnapalm.org.

Надяваме се, че държавните органи и обществеността в България ще изразят отношението си към това нарушение на суверенните права на Украйна“, посочват още от украинските неправителствени организации. От днешна гледна точка, обаче, изглежда малко вероятно българското правителство да вземе мерки и да санкционира фирмата-нарушител. Каузата на Украйна срещу руските окупатори се подкрепя у нас единствено от граждански организации и сдружения, докато липсва ясно изразена и твърда държавна политика по въпроса.

Нещо повече. България се намира под ударите на днешните руски имперски интереси и определени сили у нас, близки най-вече до социалистите и „патриотите“, се обявяват за премахване на санкциите срещу Кремъл и за сближаване с режима на Путин. От друга страна, ние сме членове на Европейския съюз и в този смисъл имаме ясно поети международни ангажименти за спазване на политиката спрямо нарушенията на международното право в Крим и Донбас. А, както изглежда, в това мътно време „Булмаркет“ ще продължи да поддържа руските окупатори там, правейки бизнес с тях.

Всяко движение на кораби в акваторията на Крим е под строгия мониторинг на украинските медии и неправителствени организации.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ: След написването на тази статия (26 март) танкерът „Бриз“ продължи своето движение по река Дунав при интересни обстоятелства. След напускането му на Крим, корабът на „Булмаркет“ е влязъл от Черно море по реката с „крайна цел“ на рейса пристанището на Галац, Румъния.

Междувременно, посолствата на Украйна в София и Букурещ са били уведомени за случая, след което румънските власти са отказали да допуснат танкера да акостира в пристанището на Галац. Там, изглежда, е трябвало да бъде разтоварено горивото и/или да бъдат оформени нови митнически документи за товара. След отказа да бъде приет в Галац, танкерът „Бриз“ е сменил посоката си на пътуване и е продължил към Русе.

По същото време неправителствената украинска организация „Миротворец“ разпространи списък с имената на моряците от екипажа на танкера:

Chervenkov Valcho Stefanov, 1949г.р.
Enchev Dimitar Ganchev, 1980г.р.
Genov Nikolay Stefanov, 1957г.р.
Grigorov Plamen Nikolaev, 1982г.р.
Ivanov Orlin Radushev, 1951г.р.
Kostadinov Dimitar Zhelev, 1971г.р.
Kuzmanov Grigor Stefanov, 1960г.р.
Karchev Nikolay Georgiev, 1960г.р.
Mihalev Ivaylo Iliev, 1989г.р.
Panayotov Rumen Panayotov, 1959г.р.
Vasilev Ventsislav Nikolov, 1989г.р.

На база на събраните доказателства всички моряци от танкера „Бриз“ могат в бъдеще да бъдат задържани в украински териториални води и съдени в Украйна по нарушение на членове от тамошния Наказателен кодекс.

В свой туит /поместен по-долу/ посолството на Украйна в Румъния потвърди, че на 24 март е отправило нота до румънското правителство във връзка с товара на танкера „Бриз“ и очаква официален отговор от властите в северната ни съседка по случая. Предполага се, че подобна нота по същото време е била връчена и на правителството в София.

На 27 март танкерът „Бриз“ е засечен на док на пристанището на „Булмаркет“ в Русе в подготовка да разтовари горивото. Засега няма официална реакция от българските власти.

По-долу са публикувани някои статуси от „Фейсбук“ и „Туитър“, съдържащи информация по темата в развитие.


One thought on “Нови обвинения срещу „Булмаркет“ за контрабанда и нарушаване на санкциите в Крим

  • 27 март 2017 в 19:48
    Permalink

    Никой от българските власти не е предприел нещо към тия престъпници и криминали!

    Отговор

Напишете коментар