Обществените поръчки: СъстИзание с Идин кон нИ сЪ праИ*

Политическото тяло на партия „ГЕРБ“ в Русе инспектира работата по обществена поръчка в компанията на министър Лиляна Павлова /в средата/. Най-вляво е кметът Пламен Стоилов, зад него е заместикът му Крапчански, а отдясно са депутатите на ГЕРБ от Русе Светлана Ангелова, Свилен Иванов и Пламен Нунев.

Три случая със спечелени обществени поръчки на Община Русе, в чиято процедура участва само по една фирма, привлякоха вниманието в последните дни. Лошо управление, отровена бизнес среда, високо ниво на корупция, обръчи от фирми – с това се характеризира тоталната власт на партия ГЕРБ край Дунава. Публичните средства на града са заложник на корпоративния интерес на партията на Бойко Борисов и по правило се разпределят само между правилните „бизнесмени“.

Процедурата по обществените поръчки в публичния сектор има за цел да осигури състезание между различни фирми, чиято крайна цел е получаването на най-ниска цена или икономически най-изгодна оферта за даден вид доставка, услуга или строителна работа. И когато участникът в състезанието е само един – то най-ниската цена е единствената предложена цена. От това губи общественият интерес, тъй като се пропуска възможността при повече участници в дадена процедура по обществена поръчка, да бъде постигната ниска цена, респективно данъкоплатците да платят по-малко за снегопочистването на квартала си, да кажем.

Тук веднага изниква въпросът, защо в Община Русе има процедури за обществени поръчки с един-единствен кандидат. И този кандидат по правило е фирма, близка до управляващата партия ГЕРБ. Къде са другите потенциални играчи на пазара? „ФРОНТАЛНО“ попита един сравнително едър русенски бизнесмен, който, с уговорката анонимността му да бъде гарантирана, разкри „тайната“ на тези обществени поръчки.

Икономически кръг, чиято политическата проекция е управлението на кмета Пламен Стоилов и на партията ГЕРБ в Русе, по класически мафиотски начин е овладял местната власт, като е поставил в дълбока зависимост, чрез корупция и/или шуробаджанащина, всички звена по веригата. Това гарантира източването на публичните средства към този кръг. Обществените поръчки са един от механизмите, по които парите достигат по крайното си предназначение. Единствено фирми от този кръг се допускат да печелят поръчките и да прибират средствата по тях, като след това се отчитат където трябва. Останалите потенциални играчи са изолирани и нямат шанс да пробият „конкуренцията“ на обръчите от фирми.

„В началото пробвахме да участваме, но видяхме за какво става дума и кой печели накрая. Оказа се, че кандидатстването за изпълнение на обществени поръчки е безпредметно занимание и чиста загуба на време и пари, а и на нерви. Затова напоследък е често явление в тези процедури да участва само по една фирма. Това е „правилната“ фирма и всички са наясно предварително, че процедурата така е направена, че тази „правилна“ фирма да спечели“, разказва нашият събеседник. Според него, този т.нар. „икономически кръг“ около Община Русе е достигнал до пълен контрол над операциите на местната власт в града и едва ли скоро ще има промяна, защото нямало да бъде допуснато статуквото да бъде променено. Прекалено много хора и интереси били замесени. И партийните пристрастия на хората зад „правилните“ фирми били във все по-широк диапазон. Дори бизнесмени, близки до БСП или даже до „Атака“, участвали в играта при ясно спазване на установените „правила“.

Състезанието с един кон в процедурите за обществени поръчки има негативен ефект в два аспекта. Първо, е спорно, че единствената предложената цена е най-изгодната, тъй като няма база за сравнение. И второ, качеството на предложената услуга, доставка или работа не е на необходимото ниво. Примерите в това отношение наистина са много.

Печално известна е фирма „Санси“ ООД. Тя неизменно се „грижи“ за борбата срещу характерните за Русе комари, кърлежи и други инсекти в последните години. Оплакванията на гражданите са многобройни, като своеобразен пик в „качеството“ на изпълнението на тази поръчка беше достигнат миналото лято. Това не попречи кметът на Русе Пламен Стоилов преди дни да определи със свое решение фирмата за изпълнител на обществената поръчка за „Извършване на услуги по дезинсекция, дезакаризация и дератизация на територията на Община Русе“ през следващите три години. „Санси“ ООД беше единственият участник в процедурата.

„Д-Медия“ ООД, със седалище във Велико Търново, е единственият участник, подал оферта за обществена поръчка „Изработка и монтаж на 158 единични и 11 двойни информационни табла на спирките на масовия градски транспорт и надписи на 270 спиркови указатели“ в Русе. Тази фирма и преди е „работила“ с Община Русе, като е печелила поръчки в областта на външната реклама и връзките с обществеността.

Кон, надбягващ се сам със себе си, е и фирма „РПС – Русе Пъблик Сървисиз“ ЕООД. Обществената поръчка е за поддържане чистотата и проводимостта на дъждоприемните шахти, в това число снегопочистване и зимно поддържане на териториите за обществено ползване на Русе. Срокът е за пет години.

Това са примери само от последната седмица. Подобни „процедури“ за обществени поръчки, в които всичко изглежда ясно още от момента на изготвянето им от общинската власт, не говорят добре за средата за правене на бизнес в Русе. Тежките съмнения за нещо нечистоплътно остават да висят във въздуха и обществената тайна започва да става все по-малко тайна и все по обществено явна.

Още по темата:


* – „СъстИзание с Идин кон нИ сЪ праИ“ – реплика, произнесена от трибуната на Народното събрание от русенския депутат и бивш зам.-кмет на града Свилен Иванов от ГЕРБ. Репликата придоби широка популярност след излъчването й в тв предаването „Господари на ефира“, където изказването на депутата беше съпроводено със субтитри, заради крайно нечленоразделната му реч и „тежкия му русенски“ акцент. Виж видето:

https://www.youtube.com/watch?v=eaGkYVJNeXc

Напишете коментар