“ПатрЕотизъм“ в действие

Противниците им ехидно ги наричат „патрЕоти“, осмивайки не само криворазбраното им чувство за патриотизъм и родолюбие, но и въпиющата неграмотност и посредственост на повечето от тях. На „патрЕотите“ се гледа като на електорат на различните националистически партии и организации и като на силови структури на крайнодесни или крайнолеви (зависи от гледната точка) групировки. Защото става дума за млади хора. Става дума за едно „изтървано“ поколение, което се е родило „пропиляно“, обречено е, да живее „пропиляно“ и вероятно така ще си отиде „пропиляно“, без да има щастието да остави някаква значима следа.

Достатъчно е, да размениш няколко думи с тези „патрЕоти“, за да научиш невероятни неща за себе си. А именно: колко българин си, и дали си българин изобщо. Обикновено хората, които не споделят техните „възгледи“, биват определяни като продажници, небългари, толерасти, либерасти… Даже може да се окажете и хомосексуалист, без да подозирате за тези си наклонности. А ако имате (не)щастието, да влезете в открита конфронтация с „патрЕотите“, те автоматично ще ви обявят за „соросоид“, слуга на еврейския заговор, глобалистично копеле или платен агент на каквото се сетите, съществуващо на запад от Калотина… На запад от Калотина, защото „патрЕотите“ са твърди противници на членството на България в ЕС и НАТО и в голямата си част копнеят да видят страната ни в проваления изначално т.нар. „Евразийски съюз“, чийто неоспорим лидер ще бъде „Великият“ Путин – „бащата на народите (славянските и православните, но може би и на азиатските)“.

Обяснението на тази „патрЕотична“ геополитика е във вменената от години насам „неоспорима виновност“ на демокрацията за всички злини на света, и в частност – за неуспехите на България. Америка, като символ на „виновната“ демокрация, и НАТО (в това число и българската армия) са определяни като агресори, които избиват половината мюсюлмански свят и безчинстват в суверенните арабски държави. Но, всъщност, „патрЕотите“ също са против „мюсюлманската паплач“. Те недолюбват „резаци и всякакви мангали“, както родни, така и приходящи. Искрено мразят малцинствата, другите етноси, бежанците и нелегалните имигранти – но пък страшно се обиждат, ако ги наречеш расисти или ксенофоби. За тях омразата към различните е най-висша форма на „патрЕотизъм“, а ти – който ги наричаш расисти – ти самият си расист, понеже те си мислят, че мразиш тях – българските „патрЕоти“.

ПатрЕотите“ се имат за българи с главно Б. Те смятат себе си за единствените, имащи право да говорят от името на българския народ и да определят „непогрешимо“, както споменах по-горе, колко българин си ти. В представите на „патрЕотите“ – народът – това са те самите и за да станеш част от народа, то ти трябва да споделяш изцяло техните идеи. Но, ако народът не споделя масово техните „патрЕотични“ чувства, то тогава той (народът) бива обявяван за прост и невеж, за заспал и недостоен за тяхната (на „патрЕотите“) борба и „саможертва“.

Наскоро пред очите ми попадна един такъв „патрЕотичен“ русенски протест. Група млади хора се бяха самоорганизирали във Фейсбук и излязоха реално навън, като блокираха пътя край Дунав мост. Протестираха срещу настаняването на бежанци (или на нелегални имигранти) във временен арест (или бежански лагер) край Русе. Обяснявам го с толкова условности, защото така и не стана ясно, какво точно ще представлява „общежитието“ за чужденци, заловени при нелегално пресичане на границата. Нито протестиращите успяха да го обяснят, нито пък държавните институции го изясниха докрай.

Но, да живей „лошата“ демокрация и свободното право на протест. Организаторката се беше изляла в призива си, пропит с не малко расизъм и ксенофобия. Дали заради това, дали заради лошото време – протестиращите „патрЕоти“ бяха точно 13 души. Типично по „пратрЕотарски“ беше изтъкнато, че народът мизерства и гладува, а те – бежанците (или нелегалните имигранти) ще изядат хляба на народа, ще го крадат по домовете му и ще насилват жените нощно време. „Както правят циганите!“, допълни един от участниците.

Мен, обаче, ме впечатли един тих младеж, с уплашено изражение на лицето. Успях да го намеря във Фейсбук. Това, което видях на стената му, не ме изненада, но пък потвърди опасенията ми за „пропиляното“ поколение. Как да обясниш на младия „патрЕот“, че не е редно, и даже не е никак патриотично, да отбелязваш „две в едно“ годишнината на Априлското въстание и рождения ден на Адолф Хитлер?! И че не е редно, и даже не е никак патриотично, да се снимаш „гордо“ с нацистко знаме със свастика и да се „постваш във фейса“.

Късно ли е, да седнеш и да убедиш този млад човек, че трябва да се чувства горд наследник на народа български, който е спасил сънародниците си от еврейски произход по време Втората световна война. Тогава, когато неговият днешен „идол“ е организирал избиването на евреите от цяла Европа в лагерите на смъртта.

Има ли смисъл да спориш с другия „патрЕот“, който бленува по Путиновата Русия, и да го караш да прочете идеолога на българското национално-освободително движение Георги Раковски, за да си избие от главата „постулатите“, че руснаците „винаги са ни мислили доброто“. Или пък да го убедиш в правотата на думите на един достоен патриот и родолюбец, като Захарий Стоянов, написани през 1886 г: „…всеки честен човек, който може да мисли и да разсъждава що годе, ще се съгласи с нас, че най-големий ни неприятел днес е официалната Русия. „Желае ни доброто; не ни е забравила“, отговарят кокошите умове, в това число и ония наши изменници братя, които си продават съвестта за монетата чистаго серебра в руското консулато. – „Вие сте идиоти“, казваме ние.“

Да ви имам „патрЕотизма“!

„ПатрЕотите“ вярват, че бежанците (или нелегалните имигранти) имат готов план за завземането на Русе и овладяването на държавната граница при Дунав мост. Според тях, „българските предатели“ се готвят да настанят иноземците в арест (или лагер) на стратегическата височина „Сръбчето“, от където „ислямските бойци“ ще обстрелват града с гранатомети…

1dunav_mostПисмото-призив, написано от организаторката на протеста срещу бежанците и публикувано с охота от местен жълт сайт. „Негрите“ идат…

patreotizm_v_deistvie_tvn2Момент от епичната битка на „патрЕотите“ с румънски ТИР. (използвани са кадри от емисията на телевизия „TVN“)

One thought on ““ПатрЕотизъм“ в действие

  • 23 ноември 2014 в 11:17
    Permalink

    Nqkoi sa patrioti, drugi se izkarvat takiva. GERB samo, da ne metne PF. V Bulgariq nishto ne e normalno. Vsichki se odmqtat, osobeno Borisov. Moral v Bulgarskata politika nqma. Nashite Nacionalni interesi sa zahvurleni. Komentaar na VCR NSE V-M.

    Отговор

Напишете коментар