Предателството

Вчера 26 общински съветници предадоха интересите на своите съграждани от Русе и Мартен като гласуваха „за“ новия Общ устройствен план /ОУП/. С този акт 26-те разрешиха бъдещото изграждане на опасни за хората, водите и почвите химически производства на площадката на КТМ.

Нито кметът Пенчо Милков, нито администрацията, нито експертите на Общината дадоха каквито и да е аргументи защо с новия план статутът на зоната се променя в „чисто производствена зона“. Така било решено от предната администрация на Пламен Стоилов и ГЕРБ. И толкоз.

Какви сме ние, че да ни се дават обяснения? Така излиза. Пък да се помисли за ревизия на решението на предишния кмет – дума дори не се отвори. Всичко е решено. Свършен факт, дами и господа.

Победата тук е за „индустриалците“ от КТМ. 26-те общински съветници са просто обслужващ персонал, очевидно изпълняващ твърдо поет ангажимент към бъдещите „инвестиции“.

Общият устройствен план е важен за развитието на Русе в хоризонт от поне 10 години напред. Вместо да бъде обаче приет с консенсус, да бъдат взети под внимание всички критики и разумни предложения, приемането стана с диктат на крехкото мнозинство на БСП и ВМРО.

Когато такова важно решение се взима „на кантар“, това означава, че има нещо нередно, че има сериозно недоволство. Означава, че недоволната страна ще предприеме стъпки за ревизия. Възможно е проблемът да се отнесе до съда и ОУП да остане „висящ“ за дълго време напред. Таке че, надежда има.

Предателството от вчера обаче си е налице. И то остава да тежи на съвестта на кмета Пенчо Милков и на 26-те общински съветници, които подкрепиха политиката му.

#Фронтално

Напишете коментар