Проваленият диспут

Трима от основните кандидати за кмет на Русе показаха буквално среден пръст на избирателите и отказаха да се явят на диспута тази вечер, организиран от БНТ.

Диана Иванова от ГЕРБ, Галин Григоров от ВМРО-НФСБ и Пенчо Милков от БСП не сметнаха за необходимо да седнат на масата и публично да изложат идеите си за управление на Общината и да спорят помежду си.

Бягството от дебат показва отношение, което не подобава на кандидати, кълнящи се, че искат да променят модела на управление и да наложат прозрачност и откритост в отношението си към гражданите.

Когато се страхуваш да отговаряш публично на неудобните въпроси на конкурентите си с ясното съзнание, че можеш да се изложиш и че нямаш убедителни отговори, ти показваш слабост, която те прави зависим.

Как убедително, след два пълни мандата, ГЕРБ ще променя Русе и то с кандидат за кмет, идващ от партията на собственика на ТЕЦ-Русе Христо Ковачки, е въпрос, от чийто честен отговор Диана Иванова бяга и ще продължава да бяга.

Как Галин Григоров ще убеди, че е способен да внесе промяна в общинското управление, след като „патриотичните“ сили, които го издигат са управляващи и крепят в коалиция правителството на ГЕРБ? На този въпрос няма и няма да има смислен отговор.

Младият кандидат на комунистите Пенчо Милков пък продължава да бяга и ще бяга от основателните въпроси за семейното му потекло и за личното му отношение към комунистическия режим, към датата 9 септември, към кланянето на Альоша. Може ли с личните си действия през 2019 г. да продължаваш да легитимираш един престъпен режим и дати и монументи, които драматично разделят обществото днес – това не е маловажно. Особено, когато лицемерно говориш за „единение“.

Всички тези въпроси трябваше да им бъдат зададени и щяха да им бъдат зададени тази вечер от представителите на извънпарламентарната опозиция. Иванова, Григоров и Милков обаче избягаха от тези отговори.

Ако изобщо тримата кандидати на статуквото се появят в публичен дебат по-нататък в кампанията, то това ще бъде при други условия, при друг сценарий, с удобни въпроси, за които те имат предварително подготвени за декламиране отговори. А това би бил един фалшив дебат без никаква полза.

#Фронтално


Видео: БНТ

Напишете коментар