Русенски „бизнесмен“ проплака: Свършват баламите да ми работят за 650 лв

 • Колко пари носи една шивачка с труда си на собственика на трикотажна фирма?
 • Защо „италианската“ марка „BOBO ZANDER” се оказа българско шменти-капели?
Мартин Йорданов се афишира като собственик и управител на шивашката фирма „ТОП МЕН“, но по документи собственикът е друго лице

Местните медии отразиха през седмицата инициативата на русенския шивач и „бизнесмен“ Мартин Йорданов за почти комунистическа организация на производството в града. Общината, „партията“ и „бизнесмените“ да се съберат и да се уговорят как да решат проблема с липсата на квалифицирана работна ръка. Също като по времето на комунизма, по идеята на Йорданов, трябва да се създаде някакъв център, който да решава битовите и социалните проблеми на шивачките и техните семейства – къде да работят мъжете им, как да се транспортират до работа хората, къде да ходят на детска градина или училище децата им, как банките да им отпускат жилищни кредити или да им се намират евтини квартири и т.н.

И също, като по времето на комунизма – заплащането на труда да си остане символично и мизерно. Но какво значение има – нали всичко се прави по социалистически „в името на работника“! „Бизнесменът“ Йорданов е изчислил, че може да плаща по 650 лв на месец за квалифицирания труд на една шивачка, като дори без да му мигне окото признава, че някои от колегите му „бизнесмени“ в шивашкия сектор обичайно плащали два пъти по-малко за същата работа.

650 лв за квалифициран труд в България днес означават само едно – бедност и мизерия. Дори и дума не може да става за някакво свързване на двата края. Поради този печален факт съвсем естествено е налице голямо текучество на кадри и хронична липса на квалифицирана работна ръка. Но „бизнесменът“ Йорданов има решение на въпроса. Неговото верую, изразено пред услужливите и безкритични медии и подкрепено от Община Русе, в лицето на кмета Пламен Стоилов, е просто. След като на русенци не им се работи за 650 лв – да си гледат работата. Ей я, на – София или направо терминала на летището и да вървят на запад да работят за хиляди евро същата работа. Ние ще си внесем работна ръка от най-затънтените и бедни краища на страната, а ако не стане – може да се мисли за китайци или виетнамци. И докато „бизнесменът“ Йорданов и кметът Стоилов умуват как да променят демографията на Русе, кадрите на шивашката промишленост наистина изтичат от града. Такова е положението и в другите сфери на местната икономика.

Заплатата от 650 лв на една шивачка струва по-малко от цената на едно сако, предназначено за българския пазар и произведено във фирмата на „бизнесмена“ Мартин Йорданов

Легенди се носят за бума на шивашкия бизнес в Русе през 90-те години. Историята е за десетки милиони левове. Почти зад всеки шивашки бос, с много малки изключения, има по няколко собственици на червени куфарчета с пари от заграбеното от комунистите преди 10 ноември 1989 г. От другата страна стоят мизерни заплати, тежки условия на труд, стотици нарушения на трудовото законодателство, откровени кражби на труда на работника от страна на т.нар. „бизнесмени“. И ако това е представата им за правене на „бизнес“, то тогава Мартин Йорданов не бива да се чуди защо му бягат добрите работници и защо не може да си намери техни заместници. Достатъчно е да питате Гугъл за „шивашки фирми в Русе“ и да прочетете стотиците оплаквания по форумите от унижени и уволнени бивши работници.

„Бизнесменът“ Йорданов е представен от медиите като собственик и управител на „ТОП МЕН“ ЕООД. Справка в търговския регистър обаче показва друга картина. Едноличен собственик и управител на фирмата е друг човек, вероятно негов роднина. Защо това е така и какви далавери се крият под повърхността, един господ знае. Можеш ли да се афишираш като собственик на бизнес, а по документи да нямаш нищо общо с този бизнес?

Справка от търговския регистър показва, че Мартин Йорданов де факто и де юре няма нищо общо със собствеността и управлението на „ТОП МЕН“ ЕООД

Впрочем, явно заради влошената си репутация „ТОП МЕН“ отскоро се подвизава под бранда „Ричмарт“. Срещу обещаните заплати от 650 лв на месец стоят цените за българския пазар на мъжките костюми от 469 до 1 174 лв за бройка или саката от 328 до 714 лв за бройка. На какви цени във валута се реализира продукцията на ишлеме за чужбина, вероятно е търговска тайна.

Всеки може да си представи, ако една добра шивачка шие по 100 сака на месец и тези сака са с цена около 100 лева – тогава се реализира приход от 10 000 лв. Ще излезе вярна приказката, че печалбата на собственика е около или повече от 50%. Т.е, ако махнем материалите, заплатите (650 лв), режийните, транспорта и реализацията – една добра шивачка може да „снася“ до 5 000 лв на месец на своя работодател като печалба. 100 шивачки по 5 000 лв – ето ти ги половин милион на месец. Животът, вероятно, е друг с няколко милиона на година в джоба. А тези дето се бъхтят за по 650 лв или по-малко на месец, по идеята на „бизнесмена“ Йорданов и кмета Стоилов, те подлежат на смяна с хора от „по-дълбоката провинция“.

По някакъв необясним начин бизнесът на Мартин Йорданов се представя и като собственост на фирма „Ричмарт“ ЕООД. Това е дружество с капитал 2 /два/ лева и отново е собственост на друго лице.

Брандирането е един тарикатски трик и на друг известен русенски шивач – фирмата „Аристон-С“ ООД. Почти като в сюжета на култовия сериал „Шменти-капели“ италианите от „Бобо Зандер“ се оказаха стопроцентови българи. Справка за търговските марки в специализирания сайт trademark.markify.com показва, че собственик на „Bobo Zander” е „Аристон-С“ ООД със седалище бул. „Липник“ 121 в Русе.

Справка за търговските марки, регистрирани от „Аристон-С“ ООД. Сред тях е и „италианската“ марка BOBO ZANDER.

Зад тази търговска марка стои един уебсайт bobozander.it, в който няма нищо интересно. По-интересното е, че сайтът е регистриран на името на Николай Синабов – син на собствениците на „Аристон-С“ Борис и Стефка Синабови. Освен измислени картинки и приятна музичка посетителите на сайта на „италианската луксозна модна марка“ вероятно ще забележат, че липсва каквато и да е контактна информация. Чудесен „корпоративен“ сайт, който няма нужда да предостави информация за местоположението на магазини или офиси на евентуални клиенти или бизнес партньори. Няма телефони, факс, е-мейл. Това е така, защото в Италия никой не е чувал за „Бобо Зандер“.

Собственикът на италианския сайт bobozander.it е русененцът Николай Синабов, син на собствениците на „Аристон-С“ ООД

Единственото място на света, където „модни“ облекла на „италианската“ марка могат да се закупят, е България. „БОБО ЗАНДЕР“ се представя у нас като „висша мода“, едва ли не от миланските подиуми, а всъщност става дума за най-обикновена конфекция от Русе.

Сайтът на най-големия варненски всекидневник пази архив, как е подвел читателите си, че русенското шменти-капели „BOBO ZANDER“ е италианска марка.

Това е и нивото като цяло на русенските шивачи-“бизнесмени“. Обичат да се изявяват като „модни светила“, а всъщност са едни най-обикновени дребни тарикати, собственици на манифактури за евтина конфекция.

Цинично, хората, като „бизнесмена“ Мартин Йорданов, получават потупване по рамото от кмета и местната власт, а медиите угоднически отразяват „благородните“ им инициативи и загрижеността на бизнеса за липсата на квалифицирана работна ръка. Но ако „бизнесменът“ Йорданов забрави за миг лакомията и алчността си и оферира 2 000 лв заплата, ще открие, че най-добрите шивачи ще работят за него, а и бизнесът му може да процъфти, генерирайки печалби по линия на качеството на продукцията и увеличения капацитет на производството.

Шивашката индустрия в Русе е добър пример, показващ положението в града. Местните „бизнесмени“, в голямата си част, извличат сериозни лични печалби за сметка на труда на работника. Няма синдикати, няма инспекция по труда. Има само мизерия, бедност и безправие. В много случаи отношението на работодателя към работника е робовладелско отношение на феодал към крепостен селянин. Остава баламите да изберат – остават и се потят за жълти стотинки, приемайки съдбата си и жалкия живот в България, такъв, какъвто е, или да стегнат багажа и да поемат по белия свят в търсене на по-добър начин на живот. В този смисъл, не бива да се учудваме, че Русе е един обезлюдяващ град, без бъдеще и без перспективи. Такова е и положението в българската провинция като цяло.

rusenskite-shmenti-kapeliОще по темата:

108 thoughts on “Русенски „бизнесмен“ проплака: Свършват баламите да ми работят за 650 лв

 • 19 юли 2014 в 14:56
  Permalink

  Ruse stana nay zagubeniya grad,nay mrase,nepodarjani trotoari,nay losh gradski transport,djungla i pishman biznesmeni.t.e piyavici!

  Отговор
  • 16 април 2015 в 01:14
   Permalink

   Пиши на български! Неграмотници!

   Отговор
  • 17 април 2015 в 11:08
   Permalink

   Явно живеете извън България от самото ви раждане. Защото това определение важи с пълна сила за всеки областен град в тази държава , а столицата ни дори го умножава 😉

   Отговор
 • 19 юли 2014 в 15:25
  Permalink

  Извинявам се ,но една учителка с 30 години трудов стаж. Клас квалификации взима по-малко пари от една проста като галож шивачка!!!

  Отговор
  • 19 юли 2014 в 18:48
   Permalink

   Госпожо Кирилова,направила сте изключително елементарно изказване и искренно се надявам да не визирате себе си в коментара за учителката с 30 годишен стаж. Ако една „проста шивачка“ не заслужава по-добро заплащане ,защо смятате ,че една учителка е със нещо по-достойна за това?! Учители,лекари и всвякакви други уж образовани (особено днешните висшисти) са вечно недоволни,ами станете шивачки и заповядайте във фирмата да разберете как се изкарват тези пари!

   Отговор
   • 4 март 2016 в 20:27
    Permalink

    Точно така. Учителите са най-мързеливата сган. Имат 3-4 часа по 45 на ден работа и трябва паметник да им издигнем, а шивачките бачкат по 12-16 часа понякога.

    Отговор
    • 16 ноември 2016 в 22:53
     Permalink

     Да де … ама за това, че трябва да понася деца, подучени да не я/го уважават от родители шивачки … Значи шивачката може вкъщи да се обяснява колко са безполезни учителите и после, когато детето няма никакъв респект към обучаващия го, някой друг да носи отговорност, учителят по всяка вероятност, защо ,аджеба, малкият Гошко само си бърка в носа и си лепи дъвките под чина (в най-добрия вариант), а тя, Госпожата, пише и обяснява едно и също по 58-ми начин, за да му привлече вниманието на малкият глупав, осакатен от родителите си – Гошко … Евала, Мая 🙂

     Отговор
   • 8 март 2016 в 15:00
    Permalink

    Колко време е нужно и интелект да станеш учител и колко часа желание шивачка! НЕ гледайте, че програмисти и хората като цяло от ИТ сектора взимат нормални, дори европейски заплати, те са много над вас във всяко отношение, и не може да се сравнявате с тях. 650 лева е нормална заплата към моментното състояние на държавата за 8 часа работен ден и 5 дневна седмица, ако искате повече ами учете, инвестирайте в себе си като посещавате книжарници, библиотеки, курсове, а не чалги и кръчми, ама не искате нали! 90% от младите хора не искат да учат и да се развиват, и нека разберат икономист с диплома от русенски университет не е икономист, а човек 4 години посещавал чалготеки, а от тези по-възрастните, никой от тях не си е мръднал пръста да се развие, а само се оплаква цял живот и чака да се върне комунизма, за да не им се налага да мислят, този толкова труден процес!

    Отговор
   • 16 ноември 2016 в 22:03
    Permalink

    Професията шивачка е достойна само за необразовани хора, които поради липсата на образование не могат да разберат, защо учителката се оплаква толкова, а най-вероятно(!) заради възпитаното от проста шивачка дете – без морал и ценности, което по-късно отива и псува доктора, щото го сърби някъде, и после не влиза в университет, щото майка му, шивачката, го е подканила, че нищо не става от тоя свят и от тая пуста България, като през целия си съзнателен живот, шивачката, не е поела инициативата да покачи компетентността си и да разбере, аджеба, смисъла на тоя живота. пък и да бъде позитивен пример в битието на безотговорно създаденото от нея дете .. През всичкото време в което съм имала вземане-даване с шивачки, съм открила само две качествени и тях наричам по име и с уважение, останалите – боклук хора 🙂 процентът няма пълна единица, без да включвам персонала на колеги, хайде да смята шивачката тази елементарна сметка. Ако тази статия има претенцията да е репортерска, нищо общо с идеята на професията репортер, но може би аз бъркам безпристрастното отношение към новините като част от работата на репортера (ако това е ученическо есе- окей съм 🙂 ). Сметката в написаното, че една шивачка могла да взима 5 000 лева .. или 2 000 лева … безумно неоснователна. Ако толкова иска шивачката да взима 5 000 лева, долара, паунда заплата, да направи продукт, услуга, да намери клиенти, технологии, реклама да си прави, да си смята рисковете от човешка/шивачка грешка=дефект и брак, да отговаря за намирането на работа и за някой друг, ама така да му я мисли работата, че да му плаща осигуровки, вредни, транспортни, работно облекло, .. да инвестира, милата шивачка, и да види наистина, ама наистина(!) как се изкарват не 5 000 а 5 лева!. Не ме вълнува нито Русе, нито Ричмарт, Топ Мен, Мартин или което и име да изпускам … Факт е, че повечето бизнесмени в този бранш не могат да си организират бизнеса както трябва, така че всички участващи страни да бъдат доволни (т.е. не стават за бизнесмени), но че шивачката е най-мързеливото и некомпетентно същество е още по-феноменален факт! Заради такива хора са дали име на специфично състояние на човека – Ефект на Дъннинг Крюгер.

    Ефектът на Дънинг-Крюгер е когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, поради което погрешно оценяват способностите си много по-високо от средното. Тази склонност се приписва на метакогнитивната неспособност на неквалифицирания да разпознава грешките си.[1]

    Действителната компетентност, от своя страна, може да отслаби самочувствието, тъй като компетентните личности могат погрешно да допускат, че другите хора са носители на равностойно на тяхното разбиране или познание. Както заключават Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер, „погрешната оценка на некомпетентните произтича от грешка относно самия себе си, докато погрешната оценка на високо компетентните произтича от грешка относно другите.

    Ако шивачката не разбира повечето думи в определението на състоянието си, може да отвори Google и да се образова малко 🙂

    На всички съвестно вършещи работата си, на този по-малко от един процент шивачки, се извинявам, дано има повече като вас и ви благодаря за съвестно свършената работа, пожелавам ви съвестни работодатели! На другите пожелавам да осъзнаят, че са глупави и прости, далеч не дами, и приятно безсмислено и паразитоподобно съществуване!

    Поздрави, Надежда Червенкова – Дизайнер, който не наема шивачки, а който си партнира с нормални хора с мерак за работа, книжовен български, библиотека в дома си, морал, принципи, ценности, иновативни и активни, актуални образовани човеци!

    Отговор
    • 20 ноември 2016 в 23:02
     Permalink

     Г-жо Червенкова, отговаря ви една проста и глупава шивачка. Да, аз нямам висше образование. Работя за същите тези 650 лв, в друга фирма. Не ми стана ясно точно от къде имате информация за това как се държат децата на шивачките в училището, за възможността за възпитание на “ “простите“ шивачки да възпитава децата си, но като майка на 3 деца родени и отгледани в България мога с чиста съвест да заявя че днешните учители не ги интересува образованието на моите деца, тях ги интересува само да си изпеят урока. А дали децата са разбрали нещо това не е важно – за това има частни уроци. Ами тъй де, че как иначе ще се изкарат допълнителни средства за да се купуват скъпите костюми произведени от тъпите шивачки за да може всеки ден да има добра визия госпожата. А вие като се определяте като дизайнер, трябва да сте много на ясно с труда на шивачките и вместо да ни нападате и оплювате да вземете да ни подкрепите, че ако не сме ние

     простите и глупавите няма да има кой да ви произведе вашите дизайнерски произведения, ако изобщо имате такива.

     Отговор
  • 19 юли 2014 в 21:02
   Permalink

   Моля умните учителки да си налягат галоЖите и да си седят по класните стаи,Не знам защо толкова се натискате да се намърдате по шивашките цехове при простите шивачки,сигурно за да ни образовате?

   Отговор
  • 19 юли 2014 в 22:09
   Permalink

   Г-жо Кирилова,добре че първо се извинихте.Не забравяйте,че сред тези прости като галоЖ/ш/ шивачки има много жени с висше образование,умни и интелигентни може би по- вече от много първоначални учителки с по 30 год. стаж.Но живота им е поднесъл неприятна изненада.Оставайки без работа и доходи, се принуждават да се преквалифицират като шивачки.Такъв е живота,но това не ви дава право да ги обиждате.

   Отговор
  • 20 юли 2014 в 09:12
   Permalink

   ГалоЖа май сте вие госпожо Кирилова СРАМОТА ако сте учителка………

   Отговор
  • 20 юли 2014 в 11:49
   Permalink

   DO IRINA KIRILOVA
   MAIKA VI PROSTI DASKALI.REALNO RABOTITE 3- 4 MESECA PLATNO V GODINATA I GOLQMO REVANE.JALKI V STE.

   Отговор
  • 20 юли 2014 в 14:52
   Permalink

   Това ли е манталитетът на българския учител с 30г стаж? Жалко!!!

   Отговор
  • 20 юли 2014 в 20:16
   Permalink

   Ирина ….. аз също съм с педагогика ,както и много други колежки които като мен поради липса на работно място и ред други причини сме -прости шивачки.Които смея да отбележа им се одържат данъци за бъдещи безработни педагожки!….Вбесявам се когато мързеливи ,невежи и със самочувствие хора наричат колежките ми прости шивачки.Мога да ти осигуря една седмица работно място при нас и тогава ще ти стигнат силите да се дотътриш у вас до леглото ,само толкова ! После съм сигурна ,че няма да продумаш тази думичка…..

   Отговор
   • 13 април 2015 в 23:16
    Permalink

    Милена, аз не съм педагожка, но поне зная, че се пише Удръжки, а не Одръжки !!! Какви педагози сте вие бе ??? По добре не го казвайте никъде, че се излагате с неграмотното си писане !!! И такива като вас учат децата ни на грамотност, та самите вие сте абсолютно неграмотни !!! Направо съм изумена !!!

    Отговор
  • 20 юли 2014 в 23:29
   Permalink

   Ако вие сте учителката, сте срам за българското образование. И за да не се чудите, пише се „галош“!

   Отговор
  • 21 юли 2014 в 14:04
   Permalink

   Другарко Ирина, проста си ти и, язък, че се зовеш учителка като си , пълна, неграмотница! „Проста като галоЖ“ – трябва да е отделено със запетайки , защото, съгласно българската граматика, се води обособена част на речта, т.е. тази част от изречението, която се намира между запетайките , ако се махне – изречението не си губи смисъла. Но „галоЖ“ като теб, който , за срамотите, вири, някакъв, тридесет годишен стаж – като учител- представям си, на какво си си научила учениците, не знае, че „галоЖ“ се пише се с Ш, защото не е галоЖи, а галоШи! Може би , и това което си вземала, другарко ти е било много! Защо да са прости шивачките, ти познаваш ли ги, мърла с мърла такава! Жалка гнида такава! Че и на учителка се прави! Алчна гнида!!!!

   Отговор
   • 13 октомври 2014 в 16:59
    Permalink

    От, написаното, от теб ,ОЧЕВИДНО не ,си, наясно, кога се слагат, запетаи,,,,,,,, (а не запетайки, независимо колко са малки). И се пише тридесетгодишен,а не три десет годи шен. Така че си проста и като галож, и като галош, и просто проста сама по себе си.

    Отговор
  • 21 юли 2014 в 20:48
   Permalink

   Не знам но с този коментарсе вижда кой е като “галош“

   Отговор
  • 22 юли 2014 в 01:14
   Permalink

   Госпожо учителка, пише се галоШ
   Галожи носят тези, които не са завършили и основно образование…
   Но наистина сте права – много по-квалифицирани специалисти получават доста по-малко, включително учителите.
   Което ясно показва каква е държавата като работодател., нали?

   Отговор
  • 3 септември 2014 в 08:56
   Permalink

   Госпожо Кирилова, след 30 години стаж като учител е редно да знаете как се пише „галош“! Колкото до простотията, тя ходи по хората, не по професиите! (както всъщност е видно от коментара Ви)

   Отговор
  • 6 септември 2014 в 01:50
   Permalink

   Ами то и един „прост“ строител взема повече, но не мисля, че има място за сравнение ,усилията,които полагат двете трудови групи.Заплатите са зле за всички.Това е факт.Живея в чужбина с половината ми роднини – до година и останалите мисля да изтегля – общо 14 души.Не мисля, че България я очаква друго бъдеще, различно от масова емиграция.Въпрос на време.

   Отговор
  • 13 април 2015 в 08:18
   Permalink

   Защо ли ми е познато това изказване? Май съм го чувала и от други учителки.Ами като искат, нека да заповядат при нас, обаче гръб се иска.Ако не умеат да ценят труда на шивача, обущаря, чистачката, значи напразно са учили и са живяли.

   Отговор
  • 13 април 2015 в 23:04
   Permalink

   Аз работя в шивашка фирма, не съм шивачка, но искам да ти кажа, че – първо шивачките не са прости. Второ простата и освен това неграмотната си ти, защото се пише галоШ, а не галоЖ. Трето като си много отворена защо не станеш и ти една шивачка та да вземаш 650 лв. И четвърто днешните учители не заслужават даже и тези заплати, които вземат, защото нищо не става от тях …. доказателството за моите думи са всички неграмотници и простакели като тебе !!!

   Отговор
  • 17 април 2015 в 11:10
   Permalink

   Ирина Кирилова , ако вие сте въпросната учителка ще ме е срам да обучавате детето ми и то да стане „умно“ като вас самата . Също ако тези „прости“ хора ги няма да ви шият дрехи какво ще сложите на „умния“ си задник или интелигенцията може да носи дрехите на краля ?

   Отговор
  • 24 април 2015 в 10:56
   Permalink

   Претенциите Ви са много, но думата „ГАЛОШ“ се пише така, а не с „Ж“. Вместо да се заяждате, седнете да понаучите малко правопис!!!!!!

   Отговор
  • 10 юни 2015 в 09:43
   Permalink

   Nesam saglasna s teb I haide da ne se obijdame koi kakvo raboti I kakvo profesiq ima za6toto edna u4itelka ima 5 dneven raboten den,po4iva na vseki praznik a vakanciite ……a v shivashkite firmi nqma sabota nqma nedelq rabotela sam I v top men predi godini sa6tiq toq gospodin za rojdenniq si den zaka4ashe banani po darvetata za da gleda seira na horata I dase zabavlqva I t.n

   Отговор
  • 31 октомври 2015 в 16:21
   Permalink

   Думата „галож“, която сте използвали, се пише с „ш“, колежке. Затова може би получавате такава заплата, съвсем заслужено.

   Отговор
  • 10 декември 2015 в 13:14
   Permalink

   Не зная , но според всички правописни норми, “ ГАЛОЖ “ се пише с буквата „Ш“ накрая. Дано не работите като учителка по български и литература г-жо Кирилова!

   Отговор
  • 7 март 2016 в 19:55
   Permalink

   Извинявам се ама на вашата учителка и толкова са и много с тея галоЖи

   Отговор
  • 8 март 2016 в 03:49
   Permalink

   Учителка която пише „галож“ ,не мисля че е по умна от шивачка.

   Отговор
  • 8 март 2016 в 03:52
   Permalink

   Учителка която пише „галож“ вместо галош не е по умна от една шивачка.

   Отговор
  • 16 ноември 2016 в 17:55
   Permalink

   Как може да обиждате така.Кой ви дава право да мислите че сте нещо повече от една шивачка.Само един ограничен мозък може да разсъждава така.

   Отговор
  • 16 ноември 2016 в 18:28
   Permalink

   prosta e maika ti 4e te rodila be mendil takav,ne sveki e imal vajmojnost da u4i!!!

   Отговор
  • 16 ноември 2016 в 19:33
   Permalink

   Г-жо,предполагам,че визирате себе си,като казвате,че дадена шивачка е проста като галоЖ,защото не се пише галоЖ, а галоШ.

   Отговор
  • 17 ноември 2016 в 15:44
   Permalink

   Няма препинателни знаци, пълно с правописни грешки. Ако сте учителка и 200лв. на месец не заслужавате! СРАМ!!!

   Отговор
 • 19 юли 2014 в 17:29
  Permalink

  ОБЩИ ДАННИ КЪМ ДАТА
  Име: РИЧМАРТ 11.12.2009 г.
  Транслитерация: RICHMART 11.12.2009 г.
  ЕИК: 200962106 11.12.2009 г.
  Правна форма: Еднолично дружество с ограничена отговорност 11.12.2009 г.
  Регистрация по ЗДДС: Териториална данъчна дирекция: РУСЕ
  Състояние: Регистриран на 11.03.2014 г.
  Областен град: гр.РУСЕ
  Община: РУСЕ
  Адрес: гр.РУСЕ ул.Потсдам №10
  История на регистрацията по ЗДДС: Регистриран: 11.03.2014

  Отговор
 • 19 юли 2014 в 18:00
  Permalink

  Благодарим за уточнението. Ричмарт същестува, но сайтът на Търговския регистър не дава информация при търсене на Ричмарт ЕООД. Статията е редактирана в тази си част.

  Отговор
  • 19 юли 2014 в 19:11
   Permalink

   Ако потърсите по ЕИК дава. Нямам нищо общо с дружеството, но ми стана интересно. Надявам се да Ви е било от полза.

   Отговор
   • 19 юли 2014 в 19:27
    Permalink

    Статията няма за цел да наблегне толкова на фактологията, а да отправи други по-общи послания, което е по-важното в случая. Все пак, в интерес на истината, трябва да сме обективни по отношение на посочените факти. Благодарим Ви за внесената корекция.

    Отговор
 • 19 юли 2014 в 19:31
  Permalink

  Госпожо Кирилова,добре е ,че изразявате вашата гражданска позиция !Искам да помоля вашата учителка по български език да си запали дипломата и вашата също !Когато изразявате ваше мнение в социалната мрежа добре би било да се изразявате без обидни епитети !…И отворете правописния речник и понаучете това онова !Думата „галош “ се пише с“ Ш „,а не с “ ж „….Моето мнение по въпроса е следното:Всеки трудещ се заслужава достойно заплащане !Няма недостоен и унизителен труд!А колкото учителите-много от тях не заслужават и половината от това ,което получават !Огледайте се и вижте какво неграмотно поколение расте-дипломират се ,а нямат елементарно възпитание ,знанията им са на ученици от началния курс на обучение !Разбира се има и много умни и знаещи,но не мисля ,че заслугата е на оброзователната ни система-по-скоро е заслуга на родителите !

  Отговор
  • 19 юли 2014 в 20:20
   Permalink

   Говорейки за правопис бих уточнил, че интервал се поставя след знака за пунктуация.

   Отговор
  • 17 ноември 2016 в 10:27
   Permalink

   „Моето мнение по въпроса е следното:Всеки трудещ се заслужава достойно заплащане !Няма недостоен и унизителен труд!А колкото учителите-много от тях не заслужават и половината от това ,което получават !“
   Тоест всички се трудят, само учителите – не!
   Докато продължавате да твърдите, че учителите трябва да получават 300 лв. ще расте неграмотно поколение. Възпитанието се получава в семейството, училището би могло да надгражда. И как така за неграмотните деца са виновни учителите, а за умните и знаещите родителите? Нали всички те влизат в една и съща класна стая? И нека не забравяме, че заслугата да знаете всички вие как се пише галош, е пак на някоя учителка.

   Отговор
 • 19 юли 2014 в 19:47
  Permalink

  Интересно ми е колко шивачки са осигурени на 650 лв.

  Отговор
 • 19 юли 2014 в 22:06
  Permalink

  Аз съм шивачка, а родителите ми бяха учители. Наистина имаше период, когато взимах повече от тях, но работех по 12 часа за тези пари. Когато започна голямата криза заплатите паднаха почти наполовина и заминах за Италия. Започнах работа във фабрика, където се шиеха маркови дънки, но средното ми заплащане не беше повече от 500 евро и след плащането на квартира и други разходи не оставаше нищо.

  Отговор
  • 20 юли 2014 в 20:31
   Permalink

   от 380-420 е задължителния минимум,конструктори и технолози от 420-600 и пак зависи от уговорката .Но не вземат повече .Както е сега сезона а той доста закъсня още един месец ще се докарат около чисто 550-600 лв но с работени всички съботи и извънредни .Говоря малко над средното ,след два медеца пак няма да има достатъчно работа съответно и пари……В Русе се пада 2.00-250 лв на час с данък….гладачките от 3.00-4.50лв на час ..Винаги има малки изключения , това са усреднени разценки.Такива заплати се вземаха през 1996 година ,……

   Отговор
   • 16 ноември 2016 в 22:19
    Permalink

    Грозна работа! Така се получава от глупави хора, които смеят да се наричат работодатели, а могат да осигурят само толкова недостатъчно пари за хората си. Но да не забравяме, че за такава сделка са нужни и балъци да се хващат. От тук отиваме на така типичното – „Аз за тия пари няма да му работя“ и след това – „Тия не изкарват толкова, че да им плащам повече“ и … порочното колело като се завърти, спирка няма! Който е недоволен, трябва да намери стимул и мотивация да намери по-добро решение. Сметките, децата, особено децата, са достатъчен стимул да се стегнем малко и да си намерим работа, която да ни удовлетворява. Както много обичам да казвам – ако на въпроса „Какво искам да работя, че да ми доставя удоволствие, пък и пари?“, ако отговорът е „Ммм .. няма го в България това“, вместо да продължим с „В тая България нищо няма!“, можем просто да развием този явно неразвит отрасъл и ако ни бива – честит ни бизнес 🙂

    Отговор
 • 19 юли 2014 в 23:44
  Permalink

  Аристон шият на ишлеме за Hugo Boss. Това също ли е ефтина конфекция? Статията е доста елементарна. Търсенето на определени кадри определя цената им. Ако.шивачките не са доволни-нека станат предприемачи. Това, че има предприемачи селски тарикати, е съвсем друг въпрос. Според автора на статията колко трябва да получава една шивачка? Създаването на търговски бранд е стандартна практика в съвременния свят.

  Отговор
  • 20 юли 2014 в 20:33
   Permalink

   ами като тръгнем всички да сме шефове ,кой ще работи…..Господин за един ден !

   Отговор
  • 9 юни 2015 в 23:33
   Permalink

   не смятате ли ,че всеки работник трябва за 8 часов работен ден 20 дни в месеца да получава такава заплата ,че да може да си плаща сметките да отгледа две деца без да ги лишава от основни нужди и да ходи поне веднъж в годината на почивка за 14 дни със семейството си ,толкова МНОГО ли иска един работник

   Отговор
   • 16 ноември 2016 в 22:27
    Permalink

    Те хората са го сметнали, за двама работещи и две деца (или двама пенсионера) 1800-2000 лева стигали, скоро го четох,но няма да търся докладите отново. Ако си ги заработвате, но не ви ги плащат, търсете си правата! Знайте, че от 5 години не съм била и за 3 дни на почивка, за да мога да компенсирам загубите от хора, които си мислят, че са заработили колкото получават.

    Отговор
 • 20 юли 2014 в 02:08
  Permalink

  Аристон шиели за Хуго Бос? И какво от това? Бос произвеждат и в китайски фабрики, при това с не особено високо качество. Продукцията им може да не е еВтина конфекция, но за производителите поръчката си остава ишлеме, а Хуго Бос като краен клиент може да си продава костюмите по 2 000 евро, няма значение. На „ишлемистите“ им се плаща точно толкова, че и по- малко, калкото и за местен пазар. Цените на конфекцията на Бос са високи заради качеството на материалите, трудът който се влага в един костюм е един и същ, с тази разлика, че изискванията за качество многократно завишени.
  Госпожа учителката да има много здраве. ГалоЖи или не, това са квалифицирани работници. Да се обучи добър шивач са нужни години, пък и от всяко дърво свирка не става. Познавам кроячи, шивачи и гладачи, които са много по- достойни хора от някои новоизлюпени интелектуалци. Прости или не, тези хора си изкарват прехраната с честен труд и е редно възнаграждението им да е адекватно на положените усилия. Учители, шивачи – пак ли ще си ги мерим сега? Не могат да се сравняват професии в два коренно различни бранша. Кой е по- важен – кухненския нож или плажната кърпа? Господинът с търговския бранд също има много здраве – едно и да създадеш марка, извинете, „бранд“, съвсем друго е да разпространяваш лъжлива и подвеждаща информация. Впрочем последното се наказва от закона във всяка една нормална държава…

  Отговор
 • 20 юли 2014 в 10:17
  Permalink

  когато нама синдикати,хората се оправят сами,искаш по голяма заплата,ами довиждане на портала чакат 100 като тебе.В една средно-голяма фабрика работят средно по 500 души,ако всички спрат работа,колко губят работниците и колко губят така наречените бизнесмени.Докато всички не спрат работа не само шивачки а всичко де що е на заплата нещата няма се променят

  Отговор
 • 20 юли 2014 в 10:52
  Permalink

  Статията е написана от човек ,който не е запознат с бранша , използва сухи факти ,които е взел от интернет.
  Нещата са много по различни.Като щяло този браш в тази си форма не е печеливш.Цитират се цени от 650 лв. на бройка ,но защо не питате М.Йорданов колко е продал от тях.Основно фирмата се издържа от ишлеме ,както и 99% от шивашките фирми в БГ, където цената ,която се заплаща от от фирма възложител(известен моден бранд) е между 15 – 25 лв.От тази цена се плащат заплати , данъци ,режийни ,печалбата на фирмата.Някой наистина печели ,но това не е българския производител, печелят модните брандове.
  Като цяло шивашкия Ишлемарски бранш не е переспективен,той където цената е най- ниска.
  Първо беше Франция, после Полша, Унгария , но с нарастване на цената на труда ,производството почти се изнесе от тези страни.
  Повярвайте ми проблема не е Мартин ,а цялостнабраншова стратегия на държавата.

  Отговор
  • 20 юли 2014 в 20:38
   Permalink

   недей да говориш глупости ,че цената е 25 лв , едно сако на Тьрновър е почти със същата цена при това е с далеч по-малко подготовка от мъжкото сако…..

   Отговор
   • 20 юли 2014 в 20:51
    Permalink

    Защо си отстъпихте вътрешния пазар? По-неграмотни ли сме ?Колкото до качествените платове може да си мислят това хора които никога не са виждали естествена коприна или памук.Индустрията на пласмасата и багрилата процъфтява ,скъпо струваща продукция с платове които миришат на отрова ,топят се при най-малкия допир на ютия а как се шие това само хората го знаят.Кой е виновен за това че Българските позиции които бяха утвърдени в модния свят се съсипаха,кой!?имаше доста водещи фирми които показваха стил и качество ,но бяха съсипани.Когато две кучета се давят в двора крадеца влиза през вратата а не през плета!

    Отговор
   • 22 юли 2014 в 01:20
    Permalink

    Съгласна съм с Вас изцяло.
    Статията е написана повърхностно, без да се зачете мнението и на другата страна и без да се познават спецификите на жанра.
    Текстилният отрасъл носеше доста пари на икономиката на България, но след началото на кризата всички /наистина всички/ производители изпаднаха в доста тежко положение. Единственото, което получават от общшеството и държавата са упреци и обвинения.
    Което впрочем не е изключение…
    Много може да се каже по въпроса.
    Но няма смисъл.
    Който ме разбере е в ситуация, в която не му е до моето мнение…

    Отговор
    • 22 юли 2014 в 01:37
     Permalink

     Vicky SC,

     Мнението на „другата страна“ го чухме по телевизията и го прочетохме по вестниците. Тази статия има за цел да отвърне на „другата страна“, да удари шамар на безпардонността и наглостта на т.нар. „бизнезмени“. За съжаление „традиционните медии“ не дават думата на работниците, не разследват злоупотребите на трудовото законодателство и на откровените кражби, а такива случаи има безкрайно много.

     В интерес на истината, с редакцията се свързаха няколко бизнесмени от бранша, които разказват също интересни и нелицеприятни неща за състоянието на индустрията. Така че трибуната на „ФРОНТАЛНО“ е отворена за всички.

     Отговор
  • 26 юли 2014 в 12:17
   Permalink

   Това е най-точния коментар от всички досега.

   Отговор
  • 13 април 2015 в 23:32
   Permalink

   Петков, а ти запознат ли си изобщо с това за което пишеш? Шие се ишлеме, вярно е това, но на всеки парцал накрая се закача етикет с цената в евро на която се продава в дадената държава. И „простите като галоЖ шивачки“ много добре виждат каква е тази цена! А за това, че „бизнесмените“ вземат ишлеме втора и трета ръка и от това печалбата им е почти никаква никой не им е виновен. Айде моля ти се да не ми обясняваш кой и как бил написал статията! Всичко написано в тази статия е на 100 процента вярно, а ти сигурно си един от всичките тези „бизнесмени“ хитреци експлоататори, които вадите от хиляда кладенеца вода за оправдания.

   Отговор
  • 16 ноември 2016 в 22:31
   Permalink

   Точно така! Благодаря, Петков, вашият коментар е един от малкото по темата. За момент се почувствах като във форум за ученически бисери.

   Отговор
 • 20 юли 2014 в 11:48
  Permalink

  Не знам защо, но не мисля, че 650 рв. са малка заплата. Ако в едно домакинство влизат 2 х 650 лв.? Съжалявам много, но това не е мизерия.
  Заплата 2000 лв. за шивачка??? Мисля, че прекалявате!
  Хайде да не правим сметките на хората. Някой да е дошъл да прави сметката на пишещия стаията?
  Вие колко пари получавате? Колко е доходът на домакинството ви?
  Искате да получавате повече? ОК. Отворете си собствен бизнес! Теглете кредити,търсете пазари, купувайте машини, внасяйте данъците на държавата, плащайте осигуровки и заплати. Чак тогава гледайте в чуждата паница. Защото да се прави чужда сметка – е как да кажа недостойно и плитко.

  Колкото до bobo zander – всеки в Русе знае, че се шие от Аристон. Това, че платовете и изработката са качествени е вярно. Просто ние не разбираме какво е марка. Марка е наименование на фирма. А не ау товае маркова и затова струва скъпо. Не, не струва затова скъпо. Струва защото е гарантирано, че материалите са качествени и че изработката е направена добре.

  Отговор
  • 21 юли 2014 в 15:46
   Permalink

   Е, пък, на „Аристон“ са точно такива! Качествени, че и изработени чудесно! Къде да го видим това?! Изключително изкуствени материи, съчетани неподходящо, с несъответстваща номерация , но, пък, за сметка на това – скъпички! Магазинчето им на „Борисова“ е като музей или като картинна галерия, естествено, визирам абстрактно мислене! Не ги харесвам тези!!!!!

   Отговор
  • 13 април 2015 в 23:39
   Permalink

   Марияна такава заплата 650 лв. не взема почти никоя шивачка, такава беше заплатата на едно ОТК в шивашка фирма, а вече и тяхната не е толкова. Не слушайте изхвърляниците на някакъв пишман бизнесмен, който е доказал, че почтенноста не е от неговите качества. Освен това „бизнесмените“ не плащат техния процент за осигуровките на работника, а удържат 100 процента сумата от заплатата на работника. Така че за 650 лв. и дума не може да става.

   Отговор
  • 9 юни 2015 в 23:45
   Permalink

   650 лв не е малка заплата ако е за 8 часа 20 дни в месеца , а не по 10 часа и събота задължително и осигуровки на минимална или на 4 часа или по чл 114 за почасово заплащане …… ако всичко беше „цветя и рози “ щеше да има млади хора в бранша

   Отговор
 • 20 юли 2014 в 14:30
  Permalink

  И аз от кога го обяснявам това,но никой не ме чува. А на госпожа учителката ще препоръчам да спре да носи дрехи,че са шити от неграмотнии прости шивачки. Нека да си ходи гола и боса ама грамотна! Ние с различните професии от нейната ще я гледаме и ще й си радваме на грамотността.

  Отговор
 • 20 юли 2014 в 14:31
  Permalink

  Ама то не е ли известно на всички, че името Бобо Зандер, произлиза от там , че внучето на собствениците се казва Борис – Александър и като е било малко не е можело правилно да си казва името. От там идва Бобо Зандер, това в Русе всеки9 го знае и никой не си е помислил, че фирмата е италиянска!?

  Отговор
 • 20 юли 2014 в 20:42
  Permalink

  da vi e*a maikata i nai ve4e na top men i vs tam e izmama i korupciq a martin da go d*ha

  Отговор
 • 20 юли 2014 в 21:28
  Permalink

  Диляна, в Русе може и да се знае, ето, Вие дори цялата история на името знаете, но човекът продава в цяла България и доколкото си спомням, прави опити да изнася собствената си продукция. Тези факти не се знаят в цялата страна. Да се пише в пресата, че модата идва от Ботуша и продукцията се произвежда в Италия е лъжлива информация, пък и в нарушение на потребителските права, защото подвежда за произхода на стоката. На нови бизнес контакти така ли представя продукцията? На изложения в чужбина пак ли „италиански“ костюми показва? Така не се гради доверие в бизнес отношенията с бъдещи партньори или с клиенти. Може да си мисли, че прилага някакъв маркетингов похват, но всъщност нарушава законите и на България, и на ЕС. Предполагам идеята е, че „италианският“ произход на стоката ще донесе повече оборот, но подобен похват всъщност вреди на българското производство. Ако качеството му е добро (аз знам, че е), защо крие произхода? Сто пъти по- добре е да направи име с истинския произход на стоката. Това ще доведе нови поръчки, при това не само при него, но и в града, а на по- късен етап и възможности да се продават собствени колекции, не само да се произвежда чуждо ишлеме при чужди условия. По-страшното е, че ние изглежда сме имунизирани срещу лъжата и всеки си казва „какво толкова е станало, голяма работа“…

  Отговор
  • 9 юни 2015 в 23:49
   Permalink

   В ТОЗИ БРАНШ НЯМА СПАЗВАНЕ НА НИКАКВИ ЗАКОНИ , НЯМА ЧОВЕШКО ОТНОШЕНИЕ

   Отговор
 • 20 юли 2014 в 23:22
  Permalink

  Напъва ме да псувам,но културата на шивачка ме кара да си задържа тактично езика зад зъбите си…гадни „работодателни капиталисти“

  Отговор
 • 20 юли 2014 в 23:57
  Permalink

  Даа, само който нищо не прави няма проблеми……

  Отговор
 • 22 юли 2014 в 11:18
  Permalink

  Елате в Русе – предлагат работа, жилище и транспорт

  \Иновативната идея е на бизнесмена Мартин Йорданов, който развива шивашки бизнес в града

  Русенци могат да се гордеят с бизнесмена Мартин Йорданов.

  Той намери нетрадиционен подход да привлича работна ръка към града, където развива шивашки бизнес.

  Предлага помощ за преселването в града на цели семейства, като им осигурява подкрепа при намирането на жилище и адаптирането.

  Мартин Йорданов работи в областта на модата близо 25 години и знае от опит, че е трудно да намериш квалифицирани кадри и да ги задържиш. В момента той пуска супермодерна производствена линия, за която му трябват нови 200 служители.

  Затова използва добрата практика от САЩ и Китай, като предлага семейства от по-неиндустриални места в България да се преместят в Русе. Възнаграждението, което е готов да плаща, е 650 лв., което е два пъти повече от парите на други места за същата дейност. В същото време ще окаже пълна подкрепа за пренасянето на хората, като им осигури транспорт по преместването и им намери жилище. Готов е да помогне за устройване на децата в училище, а другите членове на семейството да започнат работа в други фирми, съобщава БГНЕС.

  Бизнесменът се надява, че колегите му от бизнеса ще го подкрепят, като предложат на свой ред работа на останалите членове от съответното семейство.

  Отговор
  • 24 юли 2014 в 17:02
   Permalink

   Въпросния бизнесмен да си беше направил и следната сметка: тричленно семейство двама работещи по 650лв/месец или 1300лв
   250лв за квартира
   100лв за ток, вода, парно и т.н.
   100лв за кола бензин, все пак хората ще искат да се прибират и по родните си места поне веднъж в месеца.
   Ако някак си успеят да се изхранват с 5лв на ден това са още 450лв на месец или до тук 900лв. с останалите 400лв или по 135лв на човек ще трябва да си купуват дрехи, разходи за образование, развлечение и всичко останало!
   Като добавим че като работни условия сигурно се предлагат повече от 40 часова работна седмица без допълнително заплащане на извънредния труд, осигуровки не върху реалното заплащане, и подписване за използване на платен отпуск без да е използван, (не се сещам за други „иновации“ на местните бизнесмени, но предполагам че има) и започва да става ясно защо няма желаещи да работят за въпросните бизнесмени!

   Отговор
  • 25 юли 2014 в 16:25
   Permalink

   Брееее, Иванова – страхотен пиар!!! Ние – за нашите съграждани не можем да намерим работа, но пък – що да не дотътраме и други от всевъзможни места?! Или си му роднина, или ти е набутал някой лев за тази презентация!!!!

   Отговор
  • 12 април 2015 в 21:48
   Permalink

   Г-жо Иванова,не знам каква сте,а и не ме интересува на въпросния господин,но явно добре ви е платил,за да го презентирате.Интересно от кога докторите започнаха да се изявяват като манекени в мъжките модни колекции.Надявам се не си е помислил,че щом д-р Рудницки представя костюмите му и мъжете ще хукнат да ги купуват.Но не за това исках да пиша.Наскоро слушах въпросния г-н Йорданов по радио Хоризонт и останах изумена от глупостите,които ръсеше.Неговата тенденция беше тогава да привлече не хора от бедните региони на страната ни с висока безработица,а горкия се целеше в десятката.С аргумент,че щом българите можели да работят по чужбините,то и той искал да привлече цели семейства от евросъюза-Чехия,Австрия,Германия,Дания.Швеция и т.н.Той ще им предложи работа,ще им помогне да си изтеглят жилищни кредити и според него всичко ще е на 6.Изумени слушатели се обаждаха и го питаха дали изобщо се чува какви ги говори,а един го попита-а ти европейски заплати ли ще им даваш?Разбира се той отвърна категорично-не.Тогава реши да даде един пример-отиват в заведение да вечерят и една пържола с гарнитура им излиза за около 8 лв(т.е.почти без пари)Най ме досмеша на коментара му за Бг-тук е хубаво,весело е,купона тече.Явно за него живота тук е като увеселителен парк,но дали е такъв за обикновените хорица,които изнемогват?Поздравявам екипа на Фронтално за страхотния материал,защото беше крайно време някой да им извади кирливите ризи на показ.ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ В СЪЩИЯ ДУХ

   Отговор
 • Pingback: ФРОНТАЛНО | Борба за кокала

 • 13 април 2015 в 23:32
  Permalink

  Незнам доколко автора е проучвал бизнеса на Мартин Йорданов преди да напише статията. Тъй като всъщност той наистина е собственик на фирма „Топ Ман“ ЕООД, но не е собственик на „Топ Мен“ която вие сте посочили. Разделянето на собствеността е практика в бизнеса и е нещо напълно нормално, и допустимо от закона. А какъв е като работодател нямам лични наблюдения, но имам отзиви че действително уважение към служителите, и съответно адекватно заплащане няма.. https://public.brra.bg/CheckUps/Verifications/ActiveCondition.ra?guid=d3edfdf3122b4521a6a7341c9fa09a63

  Отговор
 • 16 април 2015 в 22:29
  Permalink

  Една шивачка не може да ушие 100 сака на месец.Това са по 5 сака на ден средно .Нека да дойде някой и да ми каже как се шият 5 сака на ден .Едно сако на ишлеме струва между 13 и 22 евро само труд в зависимост от изработката . Така ,че без прости и елементарни сметки . Така ще бъде със заплатите докато държавата не помага на бизнесмените, които си слагат главата в торбата и правят някакъв бизнес .Няма помощи , дотации , а ако искаш да получиш пари по европейски проект трябва да дадеш поне половината под масата на посредника . В статията всичко са пълни глупости .това е възможната заплата в шивашкия бранш … Дори да хванат и самолета за европа шивачките няма къде да отидат за по-добро заплащане за същия труд ,защото повечето европейски и всякакви други фирми ходят да шият в Китай ,Индия или Бангладеш ,където 100 долара са състояние . Айде журналистите да не изопачават истината и да не се изказват неподготвени, търсейки евтин скандал и сензация и приказка за чорбаджията иззедник . Евала на Мартин и на съпругата му ..

  Отговор
  • 10 юни 2015 в 07:58
   Permalink

   госпожо ЕВАЛА може да се каже на РАБОТОДАТЕЛИ , които спазват законите и се държат Човечно с РАБОТНИЦИТЕ си и като каже 650 лв заплата то тя да е поне средна за предприятието ,ане да я даваш на малак брой работници , и да е за 40 часова работна седмица , да се плащат осигуровки на пълният размер на заплащането , да се спазва СТРИКТНО трудовото законодателство , да заплаща извънредният труд според законодателството ни , да заплащат пълният размер на заплатата по време на отпуската , да не уволняват работници на ,които им се налага често да ползват болнични …….. ВСЕ НЕЩА НАПИСАНИ В ЗАКОНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ в противен случай работодателя

   Отговор
   • 10 юни 2015 в 08:00
    Permalink

    РАБОТОДАТЕЛЯ СЕ ПРЕВРЪЩА В НАРУШИТЕЛ НА ЗАКОНА И НЕ Е ПО РАЗЛИЧЕН ОТ НЯКОЙ КРАДЕЦ , АКО ИМАШЕ ИНСТИТУЦИИ И ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНИ ОРГАНИ ТОВА НЯМАШЕ КАК ДА СЕ СЛУЧИ

    Отговор
  • 4 март 2016 в 20:30
   Permalink

   Алооо, разбирача, тя не го шие сама тва сако, има поточна линия. И не ми казвай колко струва при положение, че ги продават за 700-800 лв. И иди да видиш ганайските бизнесмени какви замъци строят и какви коли карат и после ми разправяй как не можели да плащат.

   Отговор
 • 16 април 2015 в 22:41
  Permalink

  искам да попитам , за какви 650 лв говорите хора??? н

  Отговор
 • 16 април 2015 в 22:48
  Permalink

  искам да попитам , за какви 650 лв говорите хора??? няма такива заплати…. смешно е всеки знае че в този бранш като излезеш от портала в ръцете държиш неповече 400-450 лв.. да не говорим че има и хора с по малко пари …. това е истината.. 650 .. само на думи ….те само 100 се удържат за осигуровки .. заплата 500-550 минус 100 и аидееее умираи трудно ,,

  Отговор
 • 10 юни 2015 в 09:35
  Permalink

  Напълно вярно е всичко за Топ Мен и условията там, а фирмата се води на брата на Мартин Йорданов.

  Отговор
 • 24 август 2015 в 12:42
  Permalink

  Заради такива шайки ,ни избягаха децата и честни хора от държавата . Тия са някакви селяци дошли по комунистическо време в града ни ,те са работили по разни шивашки държавни фирми и с далавери са отнесли кавото могат ,машини ,оборудванет за да си направят бизнесите ,я ги накарайте да декларират как са забогатели …

  Отговор
 • 1 октомври 2015 в 15:19
  Permalink

  Радко, Радкооооо, Радко, преди заекваше на репортажите на Сашо Диков сега стана писател. Ама и тука големи глупости си написал! Щом е толкова лесно, защо не напрайш и ти една фирма и да шиеш сака по 1000 еврака и да плащаш по 30 за изработката. Подобна статия може да напише човек, който никога не е правил бизнес и си няма и хал хабер. Айде със здраве

  Отговор
 • 10 октомври 2015 в 06:36
  Permalink

  Супер!

  Всеки има шанса да покаже как се прави по-добре!

  Най-лесно се гледа в чужда чиния, и се намират кусури…

  Отговор
 • 15 ноември 2015 в 10:04
  Permalink

  НЕКОРЕКТНИ КЪМ КЛИЕНТА!!!
  Имат хубави неща, но не одобряват рекламации дори, когато имат дефект в дрехата: купих си лятна рокля, която пусна от черния цвят на зеления още веднага след като я изпрах (следвала см упътванията на дрехата за прането). След като я занесох за рекламация, те обещаха да звъннат, но не го направиха. Отново итидох до магазина им, но те пак обещаха и накрая като се обадиха след 2 седмици казаха, че няма да одобрят рекламацията, защото съм се забавила!?!?! За мен те вече не са магазин за посещение-всяка друга марка би приела рекламацията и би запазила добрия си имидж!

  Отговор
 • 4 март 2016 в 20:25
  Permalink

  Ганайските бизнесмени така и не искат схванат, че ако ще да затрупат всичко с най-лъскавата инфраструктура, независимо в кой сектор на икономиката, докато не започнат да инвестират в качествен персонал, те самите ще губят. Не разбраха алчните ганьовски мърши, че малко трябва да си свият печалбата, яхтите, замъците, курвите и т.нат. и да заплатят подобаващо на хората, без които те са една голяма нула. Ама, ето- готови са да изгонят българите на запад и да внесат миризливи жълтури, но да не си затворят ненаситната паст. Толкоз ли не се нагледахте на скъпи ламарини, къщи и безмозъчни манекенки, бе? Толкоз ли не ги избихте тия комплекси и не се накрадохте и наядохте, бе, ганьовски бизнесмени? Ех, каква малка територия, а колко много алчност.
  Чувала съм да заключват шивачки в цеха по цели нощи докато не ушият всичко. Чувала съм как не им плащат с месеци или как плащат изключително мизерни суми. Ама, като питах в Мола защо някакъв костюм струва към 800 кинта, когато едно парче плат, я струва, я не струва 50 лв, всички в магазина ме зяпаха подигравателно, марково било всичко. Ей, на, колко е марково, тъпа конфекция представена за италиански бутик. Ама, нека купуват комплексираните ганьовци и курвите им, дето като чуят марка, и шундите им се отварят. Ама, така е, като няма синдикати и всеки гледа да прецака другарчето за да си запази мизерното работно място. Трагедия сме.
  Ще си купя втора употреба, ама няма да ви нося евтините парцали, от които си правите 500 % печалба разчитайки на суетни комплексари и безмозъчен курволяк зинал за маркови парцали. Да го духате!

  Отговор
 • 5 март 2016 в 13:22
  Permalink

  Е чак такава журналистическа простотия не бях чел скоро !
  Явно за журналиста приходите от продадени сака са чиста печалба !

  Отговор
 • 7 март 2016 в 20:48
  Permalink

  знам само едно и то със сигурност въпросния георги йорданов (по горе)е брат на уж шефа мартин йорданов те са братя това го знам защото съм работил в тази фирма

  Отговор
 • 7 март 2016 в 23:12
  Permalink

  v top men shefa nqma dumata…. jenata komandva , a i brigadirkite sa s nai golemiqt chin te kolqt te besqt…. abe vsichki sa za razstrel

  Отговор
 • 8 март 2016 в 07:30
  Permalink

  това, че bobozander е марка на Аристон го знае всеки русенец, не знам колко е впечатляващо. Иначе, че всички заплати в града и държавата са ниски съм съгласен, само не знам колко Русе е специален в това отношение. Не знам дали в града има 100к човека, че да завъртят изобщо икономиката.

  Отговор
 • 8 юни 2016 в 21:36
  Permalink

  Нивото на българския учител е видно от показаните резултати от матурите.Точка!

  Отговор
  • 16 ноември 2016 в 22:46
   Permalink

   И родителите участват в образованието на детето. Един учител, който прекарва с детето в група не повече от 10-15 часа на седмица, не може да носи на плещите си цялата отговорност за адекватността на подрастващ.

   Отговор
 • 15 ноември 2016 в 10:43
  Permalink

  Българските работодатели са алчни, тъпи фашисти ! Техният „бизнес“ не ни топли….разбирай не ни храни и гъза си да съдерем от работа ! Затова нека фалират тия изчадия адови ! Нека фалират и банките им вземат всичко, нека станат като нас !!!

  Отговор
 • 16 ноември 2016 в 09:29
  Permalink

  Във цяла България има същия проблем като в Русе!!!! Елате в Плевен,и ще имате още по богат избор по темата!!!

  Отговор
 • 23 май 2017 в 20:39
  Permalink

  Другрю Йорданов,в Китай отдавна получават по големи заплати и незнам кой ще ви работи.

  Отговор
 • 2 юли 2017 в 17:31
  Permalink

  Всичко в статията и коментарите е описано много детайлно и правдиво. Циркът продължава. И малкото свестни хора в споменатата фирма си мълчат, защото всеки има своя причина, кой заеми, кой е роднина, кой притиснат от безпардонното поведение на господин Йорданов и компания. Общо взето едва ли има някой, който да каже добра дума за тази фирма и управниците й, освен разбира се платените защитници, които ще секнат, когато банките дойдат един ден и опишат всичко до последно, плюс всички закупени неработещи машини.
  Като бивш служител на фирмата мога само да потвърдя, че всички факти са истина, без да ги омаловажавам и без да ги преувеличавам, защото за времето през което бях там съм виждал и други нелицеприятни ситуации. Мога в детайли да разкажа за цялата каша, която цари там, но съм възпитан човек и смятам това за ненужно. Сигурен съм, че има още много засегнати хора, на които просто не им се занимава, защото са преминали през кошмара топмен и просто не искат да си спомнят повече, но едно е сигурно;който е работил там, няма да повтори.
  Не смятам за коректно да се очерня нещо или някой от едната злоба. Не смятам обаче и за правилно да се премълчават нарушенията на закона и робовладелското отношение.

  Отговор

Напишете коментар