Сетила се Мара

Чудесна новина за всички русенци! След години бездействие държавните институции са решили най-сетне да си заслужат заплатите, които им плащат гражданите с данъците си, и да решат проблема с отровите във въздуха на града.

Областният управител Галин Григоров е впрегнал РИОСВ, Регионалната здравна инспекция и Инспекцията по труда да проверяват фирмите-замърсители и да намерят кои от тях точно тровят въздуха на Русе. И не само да ги намерят, но и да ги накажат сурово, пък, ако трябва, да им спрат отровните производства. Разгеле. Живи да не бяхме.

Чакайте малко, бе! Я потъркайте очи. Да не би да идват избори? Да не би Галин Григоров да е кандидат за кмет? Май тъй беше, да му се не види.

Григоров бе назначен за Областен управител на Област Русе с решение на правителството на 31 май 2017 г. и до 19 септември 2019 г. – две години и кусур – гледа безучастно как съгражданите му поемат с пълни гърди отровите във въздуха. Чак сега се присетил завалията, че може нещо да направи и той. Браво!

Че и проверките на институциите в заводите и химическите предприятия трябва да приключат ударно в съкратени срокове. До края на септември ще имаме резултати, хвали се кандидат-кметът. Както гласи поговорката, думата е казана, а камъкът още не е хвърлен.

Припомняме, че през 2015 г. предишният областен управител Стефко Бурджиев също така бе впрегнал тези институции да проверяват коя фирма как безчинства на територията на бившия КТМ.

Резултатите от тези проверки бяха потресаващи, но видяха бял свят едва година по-късно, когато „Фронтално“ публикува констатациите им в Доклада „КТМ“. И въпреки сумата нарушения, не чухме какви последствия за фирмите имаше, а само подозираме, че незаконните тогава химически инсталации към днешна дата вече са узаконени тихомълком.

Говори се още, че тогава Докладът „КТМ“ е коствал на Бурджиев поста областен управител, тъй че, Григоров нека да внимава. Обещанията сега, преди изборите, се дават лесно. Но, ако до 1 октомври нямаме конкретни оповестени резултати от тези проверки, ще се намери кой да напомни на уважаемата аудитория за излъганите надежди. А ни се ще да не е така.


Напишете коментар