Слугата на „съветските специалисти“

Кметът на Русе Пламен Стоилов поднася цветя на паметника на Альоша по повод Деня на защитника на отечеството през февруари 2014 г.

Русенският кмет Пламен Стоилов е получил награда по случай Деня на Русия, съобщава сайтът „Топ Новини“ и дава подробности от тържествата, проведени в Русе. Това не е първият път, когато Стоилов, представител на уж „дясната“ партия ГЕРБ, демонстрира своята русофилска, да не кажа родоотстъпническа същност.

С пари на общината и друг път са били организирани мероприятия за руските резиденти и техните български приятели в града. Не стигат наглите кражби от бюджета и десетките нерешени главни проблеми в Русе (част от тях „поради липса на финанси“), но публичните средства продължават да се пилеят безконтролно и по подобни „културни“ мероприятия.

Но кой всъщност е кметът на Русе и кои са тези руснаци тъдява?

Историята започва преди повече от 30 години по времето на т.нар. Народна република. С диктатурата на комунистическата партия и с тоталния й контрол над обществото, България се управлява от 1944 г. под зоркия поглед на Москва. Българските комунисти са считани в цял свят за най-верните съюзници на Кремъл. Без колебание, те са готови и продават националния суверининет в името на гарантираната им власт. А властта им се гарантира от СССР, посредством пратените у нас хиляди „съветски специалисти“ – всъщност агенти на КГБ, които имат задачата да контролират редица обществени дейности, да дават насоки със силата на заповеди на „българските си другари“ и да одобряват действията им.

Във всяко по-голямо учреждение или предприятие има разпределен поне един такъв „съветски специалист“, без чиято санкция директорът не може да направи нищо. Агентите на КГБ контролират директно репресивната машина на Държавна сигурност и ръководят пряко действията на политическото ръководство на Партията, както на национално, така и на местно ниво. Голяма част от тези „съветски специалисти“, както и техни наследници и днес продължават да живеят в България. Бизнесът им се предполага, че продължава да бъде същият – да бъдат очите и ушите у нас на днешната власт в Кремъл.

Голяма част от трудовият стаж на днешния кмет на Русе Пламен Стоилов минава в системата на българската армия. Той вече беше обявен от комисията по досиетата като щатен служител на Държавна сигурност, по-точно на Трето управление на ДС – Военното контраразузнаване. През 1987 г., когато е вербуван, Стоилов е едва 25-годишен. Тогава е работил в обекти на армията в Белене и Свищов.

Днес мнозина от тези служители на ВКР опитват да се изкарат като хора, които „са служили на родината и са защитавали националната й сигурност“. И това е вярно, само че става дума за НРБ, чиято националната сигурност по това време се гарантира от т.нар. Варшавски договор. Но каква е била дейността на днешния кмет на Русе в поделенията в Свищов и Белене? Какво е защитавал там той? Държавната граница с „братска социалистическа“ Румъния?

Трябва да припомним, че по това време концлагерът в Белене продължава да функционира като затвор, в който са пращани политически противници на режима, включително и български турци по времето на т.нар. „Възродителен процес“. Дали Стоилов по това време е изпълнявал такива „патриотични“ задачи, свързани с „националната сигурност“ само той си знае.

Всъщност, основната дейност на служителите и агентите на ВКР е била да контролират и да докладват за настроенията в армията. Така както другите управления на ДС са били спуснали пипалата си в другите части на обществото, така и основната задача на Трето управление – ВКР е била да слухти в армията. В този смисъл, вероятно Стоилов не е бил нищо повече от една от многото „слушалки“ на Държавна сигурност.

Добре известна е ролята на служителите и агентите на Държавна сигурност през т.нар. „преход към демокрация“. И днес с просто око може да се види как тези хора заемат високи позиции в политиката и икономиката. И днес целта им, както и тогава, е да гарантират властта на бившите комунисти и днешни първи капиталисти. Стоилов е просто един от много слуги на тази олигархия и част от мафията, която като тумор изсмуква жизнените сили на България.

Руски резиденти от цялата страна веят руското знаме на центъра на Русе. Снимка: Topnovini.bg

Политическата принадлежност на Пламен Стоилов е партия ГЕРБ, която уж минава за днешната българска „десница“. Впрочем по своя генезис политическият проект на Бойко Борисов и досега се опира на бивши и настоящи служители на МВР, на стари агенти и сътрудници на ДС, бивши военни и ВКР-та, като кмета на Русе. С две думи ГЕРБ е съставен в голямата си част от някогашния „меч и щит на Партията“ – силите за сигурност, по-точно гавазите на тоталитарния режим.

Тъй като ГЕРБ минава за „дясна“ партия, поради нарочната липса на друга, в нея на ръководни позиции са допуснати и хора, външни на „системата“, колкото да придават достоверност на „десния“ проект с присъствието си. Положението с избирателите на ГЕРБ е същото. Хора, традиционно подкрепящи десницата, са принудени да гласуват заедно с бившите милиционери за Бойко Борисов, поради липсата на алтернатива и на принципа за „най-малкото зло“.

Така и бившият доносник Пламен Стоилов беше изваден от нафталина в удобен момент. Първо беше наложен като Областен управител на Русе, а после русенци си го избраха за кмет. 33 281 жители на града гласуваха за него на втория тур на изборите през 2011 г.

От друга страна, както вече споменах, агентите на КГБ, някогашните „съветски специалисти“ още са си тук. Днес те дори не се крият и от време на време организират по някое „културно“ мероприятие, колкото да напомнят, че България все още в руската орбита на интереси. Пък макар и страната ни да е член на ЕС и НАТО.

А България всъщност е на кръстопът. На последните избори руският проект „Атака“ беше наказан от избирателя заради влечението си към „православието и славянската цивилизация“. Според сайтът „Топ Новини“, на тържеството, на което е получил наградата си от руснаците, кметът на Русе Пламен Стоилов е „акцентирал върху историческата и културната близост на българския и руския народи, обединени от общия си славянски произход и приятелски връзки, утвърдени през годините.“ Някак си това „славянско приятелство“ изниква като опорна точка в реториката на руските резиденти и на българските продажници.

Пак от „Топ Новини“ научаваме, че на „милото тържество“ е била изразена „гражданска позиция от името на руската общност в България, по повод наказателната операция, която управляващите в Киев провеждат срещу населението на Югоизточна Украйна. Избиването на мирни жители, сред които и деца, беше заклеймено и беше отправен призив към обществото и лидерите в света да положат усилия за прекратяване на насилието срещу гражданското население и да спасят хората, живеещи в областите, обект на нападение от страна на украинската армия“. И целият този цинизъм идва на фона на новините за сваления от руските терористи самолет в Украйна и загиналите 49 военнослужещи на борда му.

Гласът на руската общност в България, цитиран по-горе, е сериозен повод за тревога. Защото този глас звучи досущ като гласа на Москва. Това доказва, че тази „руска общност“ не е нищо повече освен проводник на политиката на Путин в България. Това са си все същите „съветски специалисти“, които и днес съветват и награждават за заслуги хора като кмета на Русе, също като в доброто старо време.

Кметът Пламен Стоилов получава наградата си от Владимир Гончаренко – обявен като представител на руска правителствена служба. Снимка: Topnovini.bg

One thought on “Слугата на „съветските специалисти“

  • 16 ноември 2016 в 14:48
    Permalink

    Случайно попаднах тук!Много жлъч бе!Явно драскачите доста се гневни!Има защо!Скоро бяха изборите и ГЕРБ загуби!Е,те т,ва!

    Отговор

Напишете коментар