Спецпрокуратурата и ДАНС по следите в аферата „Ремонтче на стадионче“

Специализираната прокуратура е започнала проверка по случая с извършения ремонт на стадион „Дунав“ в Русе. Следствените действия се извършват от местното поделение на ДАНС в града по пoръчка на спецпрокурорите. Това научи „ФРОНТАЛНО“ от русенския общественик и лидер на крайнолявата партия „Българската левица“ Мариян Димитров. Той е подал жалба по случая още в края на август. Досега обаче движение по сигнала не е имало.

На 2 октомври „ФРОНТАЛНО“ публикува първата част на собственото си разследване по случая, от която стана ясно, че извършеният и продължаващ ремонт на спортния комплекс в квартал „Здравец“ е бил обект на предстоящата концесия на съоръжението. В нея екипът ни очерта взаимовръзките между политическата власт в Русе и частния интерес на председателя на Управителния съвет на СНЦ „Дунав 2010“ д-р Симеон Симеонов, чиято собствена фирма „РДС Инвест“ ЕАД се явява кандидат-концесионер на базата .

От публикацията беше видно, че парите за ремонтните дейности са платени от футболния клуб. Щетите за „Дунав 2010“ по тази афера вероятно надхвърлят 1 000 000 лева. Разбира се, това може да бъде потвърдено при анализ на финансово-счетоводните документи, извършен от компетентните органи, каквито са Специализираната прокурата и ДАНС.

На 25 октомври на сайта ни излезе втората част на разследването „Ремонтче на стадионче“, в която показахме, че ФК „Дунав 2010“ няма абсолютно никакви гаранции, според написаното в концесионния договор, че ще може да ползва стадиона през 35-годишния срок на концесията. В тази част беше поставена на анализ и икономическата обосновка на концесията.

По жалбата на Мариян Димитров до Специализираната прокуратура започва движение след излизането на статиите по аферата в русенския сайт. На 1 ноември той е бил извикан в ДАНС на разпит. Към неговата жалба, която включва още въпроси, свързани с унищожението на пистата за лека атлетика на стадиона, както и на секторите за висок скок и скокове на дължина, са присъединени и двете досега излязли публикации на „ФРОНТАЛНО“. В документите на концесията не се предвижда възстановяване на лекоатлетическите съоръжения на стадиона. От ДАНС са потвърдили, че очакват също излизането на третата част, за да я добавят към материалите по тяхното разследване.

„На 1 ноември бях призован и разпитан от ДАНС. Към моята първоначална жалба приложих и двете статии на „ФРОНТАЛНО“ като доказателства. Разпитващите проявиха интерес към материалите и особено към публикуваните снимки във фотогалерията на първата статия. Поискаха от мен да тълкувам това, което се вижда на снимките. Ставаше дума за различните етапи на ремонта на стадиона и извършените по тях строителни дейности. Поискаха от мен да добавя към показанията си и третата част на разследването на сайта ви, когато тя бъде публикувана“, каза пред „ФРОНТАЛНО“ Мариян Димитров.

Засега няма информация от следствието, но се предполага, че на разпити са били или ще бъдат подложени останалите лица, за които става дума в досега излязлите статии по аферата „Ремонтче на стадионче“. „ФРОНТАЛНО“ предвижда да публикува третата част на собственото си журналистическо разследване в началото на идната седмица.

Напишете коментар