Със скоростта на охлюв

Временната комисия, председателствана от агента на ДС „Искренов“, дето трябваше да проучи и намери решенията за справянето с екологичните проблеми на #Русе, видно от първия й публичен отчет, за седемте месеца от създаването си не е свършила нищо съществено.

С тези темпове на работа до края на мандата може би Комисията ще успее да формулира някакъв тюрлюгювеч от факти и обстоятелства, които вече са ни до болка известни. Пък за извеждането на решения за справяне с екокризата, както е тръгнало, време май няма да остане.

А обгазяванията на въздуха и вонята от отровните изпарения от производствата на знайни и незнайни фирми и фирмички продължават с пълна сила. И някак е несериозно да продължават да се възлагат големи надежди на една „временна комисийка“, дето, въпреки добрите изначални намерения, работи със скоростта на охлюв.

Очакванията към кмета Милков и неговата администрация не бяха да се тупа топката с екологичните проблеми на общината за нови четири години. Очакванията бяха за активна, ежедневна и ежечасна работа по тези проблеми. За десет месеца в кметския кабинет Пенчо Милков не мръдна на сантиметър по-напред в правилната посока.

Къде е политическата воля, къде е политическият натиск? Толкова ли е трудно след всяко обгазаване, ако трябва всеки ден, да се привикват на „червеното килимче“ пред кметското бюро шефовете на РИОСВ и РЗИ, както и директорите на фабриките? Да се удря по масата, да се настоява, за да стане пределно ясно и на компетентните органи, и на замърсителите, че повече така няма как да я карат.

Остава усещането, че и новата власт в Русе също е част от престъпния заговор срещу въздуха на града, срещу здравето на гражданите. Понеже разлика между Пламен Стоилов и ГЕРБ от една страна, и Пенчо Милков и БСП от друга, засега не се забелязва.

#Фронтално


Напишете коментар