То „спечели“ и вече потрива ръчички

Отминалите местни избори в Русе дадоха зелен семафор за продължаването на грабежа на публични средства

gnom

С позабравени тоталитарни и мутро-милиционерски похвати властта на ГЕРБ в Русе се окопа. Е, вярно, че загубиха около 5 000 гласа и три места в съвета спрямо 2011 г., но пък сега ще имат възможност да си изберат „коалиционни партньори“. А мераклии не липсват. Меракът май е най-силен у т.нар. „реформатори“, които наскоро някой сполучливо сравни с казионното БЗНС по времето на комунистическия режим. Общият брой съветници (22+6) на ГЕРБ и РБ стига за мнозинство в местния парламент. „Атака“ също е на линия, като снегорин, спечелил обществена поръчка за зимно почистване на пътища. Тъй, че кметът може да е спокоен.

А честни ли бяха изборите? Ами, зависи от гледната точка. ГЕРБ стана номер едно във всичко: от номера на бюлетина, през броя на плакатите и визитките на кмета, та чак до крайните „видими“ изборни резултати. Вярно, опозицията им беше вяла и беззъба, с много малки изключения. Някои сайтове бяха хакнати, понеже имали наглостта да пускат различни мнения и да изразяват съмнение в почтените намерения на ГЕРБ. Опонентите на въздесъщото кметче бяха окаляни с ченгеджийски пасквили, смукани от пръстите на един алхимик-академик и трябваше да минат в обяснителен режим, вместо да водят реална кампания. После дойде време за дебат по БНТ и, аха, публично да го захапят кметчето, то пък взе, че не се яви. Неподготвено ли беше, некомпетентно ли, кой знае. Изборният ден бе белязан от слаба „активност“. След него падна информационна мъгла, в която едни мушици тихо брояха бюлетини, а хората останаха в неведение какво точно става и защо Русе изпадна от новините. Какво да става – всичко беше ясно.

Само моля, нека не виним за този резултат от местните избори „заспалите“ и „апатични“ отказали да гласуват русенци. Въпросът е: имаше ли реален избор? ГЕРБ спечели това, което вече имаше и това, което успя да напазарува. Нищо повече. По-важното е, че опозицията им, доколкото я имаше, се провали. Провалът е толкова голям, че не чува ни звук, ни стон вече втори ден. Посланията бяха „кухи фрази“, програмите – лист-два с „приоритети“. Изходните позиции бяха слаби – всеки играеше сам за себе си. А имаше добри предпоставки за протестен вот, който, за съжаление, остана нереализиран. Изглежда, никой от конкурентите на кметчето не се справи със задачата да убеди хората, че е по-добър от него. Провалилите се политици подават оставки и се оттеглят. Така е разумно, а и почтено. Нека дойдат други, които, може би, ще имат по-добри качества и повече кураж да се изправят успешно лице в лице с тоталната власт на ГЕРБ.

Остават четири години до следващите избори. През това време кметчето и екипчето му имат зелена светлина да продължат с грабежа и с „видимите резултати“. Мандатът ще коства на данъкоплатците поне едни 50 млн лв., които ще изтекат в обръчите от фирми, близки до властта на ГЕРБ в Русе. Общоприетите 20-30%, така да се каже. Печалната прогноза е, че градът ще продължи да се изпразва откъм хора и откъм съдържание. Но пък резултатите сигурно ще стават все по-“видими“ и по-“видими“.

2 thoughts on “То „спечели“ и вече потрива ръчички

 • 27 октомври 2015 в 20:17
  Permalink

  Mи да бяхте спечелили вие, ама не ви стиска дупцето !

  Отговор
 • 10 декември 2015 в 14:11
  Permalink

  Г-н Димитров, проследих известна част от Вашите публикации.
  Ще си позволя да окачествя стилът Ви на писане, а именно, булевардно – хейтърски , изпълнен с тъмно червен заряд.
  Говорейки за неотразяване в медийното пространство на изборния ден от Русе, е добре да знаете , че нашите медии, сиреч Вашите колеги , са искали доста солидни суми от общинските бюджети , за да отразяват изборните резултати. Това за пореден път показва , колко „обективни“ и „безпристрастни“ са нашите медии. Прахосването на общински пари , за да се задоволят хайка алчни журналисти , за да си свършат работата , която и без друго ще им донесе огромни комисионни от рекламите по време на излъчването на тези изборни резултати , е престъпно и безмислено деяние. Адмирирам неплащането на този журналистически рекет. Може би сте твърде афектиран от този некомерсиален акт , спрямо вашите братя по оръжие , и това е подострило вашата критика?
  Навярно след изборите лично сте бърсали сълзите на сразената левица. Но Вашите политически пристрастия , са лично Ваш проблем, защо се опитвате чрез т.нар. тролска публицистика , да манипулирате общественото мнение и да насаждате омраза към човек , който използва всяка удобна възможност да направи нещо хубаво и полезно за града? Да вярно , Русе , както и всеки друг град в България има своите проблеми, ниско възнаграждение на труда, от там и ниска потребителска способност на пазара и още много други. Мисълта ми е , че никой не може с магическа пръчка да реши наведнъж тези проблеми, но поне в инфраструктурен план се реализират неща , които благоприятстват за развитието на бизнес на територията на града и околностите , а това в бъдеще ще спомогне за откриването на нови работни места. Навярно сега ще кажете , че заплащането е мизерно и прочие, но това отново не е нещо което може да бъде решено от един човек или структура, това е обществен процес , който трябва да бъде решен от нашето общество и да се създадат законови промени , както и спазването на тези закони по отношение на трудово правните взаимоотношения! Според вас , кмета е една всевишна фигура в която се корени всичкото зло и очернянето на тази институция би било панацея за всичката неправда в региона?
  Нека ви задам един въпрос. Защо не направите ОБЕКТИВНО , СТОЙНОСТНО журналистичесо разследване и не зададете следните въпроси:

  1: Колко е реалната стойност на ремонта на градския площад по време на управлението на кмета Йотов? И защо в момента този участък е вече за ремонт?

  2: Защо по време на управлението на кмета Йотов улиците в Русе не се асфалтираха а се изкърпваха?

  3: Защо по време на управлението на кмета Йотов навлязлата в Русе френска фирма „Монтюпе“ е била принудена да предложи такива ниски заплати в предприятието и с какви доводи е била принудена да направи това?

  4: Защо по време управлението на кмета Йотов структурни проекти отнемащи месеци се бавеха с години?

  5: Защо концерна WV избяга от Русе?

  Ако искате да бъдете обективен във Вашата критика, е добре да направите реална оценка на щетите нанесени на града в последните 70 години, да видите къде се корени злото което толкова „усърдно“ преследвате и най-вече да бъдете обективен и да боравите с точни факти, а не с фикция продиктувана ви от вашите спонсори. Преди да обявите , че съм трол обслужващ някоя политическа фракция, ще напиша следното:

  1: От 70 години целия ми род е БЕЗПАРТИЕН

  2: Кореняк русенец съм

  3: Не получавам заплата от никоя от критикуваните от Вас структури

  4: В изказването си не влагам симпатии или омраза към никой , а само факти , които са видими!!!

  Моля докажете ми че не съм прав и се постарайте да отговорите на града и на мен по повод горепосочените въпроси, мисля че част от тях могат да отговорят на много от зададените от вас въпроси!

  С уважение: Владимир

  Отговор

Напишете коментар