То „спечели“ и вече потрива ръчички

Отминалите местни избори в Русе дадоха зелен семафор за продължаването на грабежа на публични средства

gnom

С позабравени тоталитарни и мутро-милиционерски похвати властта на ГЕРБ в Русе се окопа. Е, вярно, че загубиха около 5 000 гласа и три места в съвета спрямо 2011 г., но пък сега ще имат възможност да си изберат „коалиционни партньори“. А мераклии не липсват. Меракът май е най-силен у т.нар. „реформатори“, които наскоро някой сполучливо сравни с казионното БЗНС по времето на комунистическия режим. Общият брой съветници (22+6) на ГЕРБ и РБ стига за мнозинство в местния парламент. „Атака“ също е на линия, като снегорин, спечелил обществена поръчка за зимно почистване на пътища. Тъй, че кметът може да е спокоен.

А честни ли бяха изборите? Ами, зависи от гледната точка. ГЕРБ стана номер едно във всичко: от номера на бюлетина, през броя на плакатите и визитките на кмета, та чак до крайните „видими“ изборни резултати. Вярно, опозицията им беше вяла и беззъба, с много малки изключения. Някои сайтове бяха хакнати, понеже имали наглостта да пускат различни мнения и да изразяват съмнение в почтените намерения на ГЕРБ. Опонентите на въздесъщото кметче бяха окаляни с ченгеджийски пасквили, смукани от пръстите на един алхимик-академик и трябваше да минат в обяснителен режим, вместо да водят реална кампания. После дойде време за дебат по БНТ и, аха, публично да го захапят кметчето, то пък взе, че не се яви. Неподготвено ли беше, некомпетентно ли, кой знае. Изборният ден бе белязан от слаба „активност“. След него падна информационна мъгла, в която едни мушици тихо брояха бюлетини, а хората останаха в неведение какво точно става и защо Русе изпадна от новините. Какво да става – всичко беше ясно.

Само моля, нека не виним за този резултат от местните избори „заспалите“ и „апатични“ отказали да гласуват русенци. Въпросът е: имаше ли реален избор? ГЕРБ спечели това, което вече имаше и това, което успя да напазарува. Нищо повече. По-важното е, че опозицията им, доколкото я имаше, се провали. Провалът е толкова голям, че не чува ни звук, ни стон вече втори ден. Посланията бяха „кухи фрази“, програмите – лист-два с „приоритети“. Изходните позиции бяха слаби – всеки играеше сам за себе си. А имаше добри предпоставки за протестен вот, който, за съжаление, остана нереализиран. Изглежда, никой от конкурентите на кметчето не се справи със задачата да убеди хората, че е по-добър от него. Провалилите се политици подават оставки и се оттеглят. Така е разумно, а и почтено. Нека дойдат други, които, може би, ще имат по-добри качества и повече кураж да се изправят успешно лице в лице с тоталната власт на ГЕРБ.

Остават четири години до следващите избори. През това време кметчето и екипчето му имат зелена светлина да продължат с грабежа и с „видимите резултати“. Мандатът ще коства на данъкоплатците поне едни 50 млн лв., които ще изтекат в обръчите от фирми, близки до властта на ГЕРБ в Русе. Общоприетите 20-30%, така да се каже. Печалната прогноза е, че градът ще продължи да се изпразва откъм хора и откъм съдържание. Но пък резултатите сигурно ще стават все по-“видими“ и по-“видими“.