Управлението на Пенчо Милков – една година нищо

Струваме една година на Пенчовите „Веднага“ и „в най-кратки срокове“. Една година от опашатите лъжи, с които дойде на власт. И само в екологията ли? Във всички сфери – нищо и половина.

Една година в отчет от 104 страници, описващ най-обикновени рутинни дейности, които Общината така или иначе извършва, независимо кой е кметът.

Няма визия, няма политика, няма идеи. „Северната столица на България“, дрън-дрън.

Русе е град с тежки социални, екологични и икономически проблеми. Пенчо Милков няма стратегия, няма ясен план как да реши тези мащабни въпроси.

Манталитетът е на селски кмет. Кошчета за боклук, асфалт, да пометем тук, да ремонтираме там. Съжаляваме, но това са въпроси от компетенцията на един обикновен директор на дирекция в Общината. Кметът не му е работата да се занимава с това, камо ли да се хвали с тези „постижения“, които са едни прости задължения на общинските власти… Ако хлебарят изпече хляб, а млекарят издои кравата – следва ли да бием тъпана с репортажи по медиите, както това се прави за една асфалтирана уличка, да кажем?

Иначе всекидневният ПР, сладките приказки и голите декларации не секват. Но резултатите насреща са никакви.

Голямата болка е екологията. Не случайно тази тема бе поставена на първо място в предизборната програма и впоследствие като първи приоритет в програмата за управление. След една година там изпълнението е една кръгла нула. Нещо се работи, нещо се прави, но насреща нищо. „ВЕДНАГА“ и „В НАЙ-КРАТКИ СРОКОВЕ“ са понятия, предполагащи спешни действия. Не само действия, то няма никакъв разписан план как да се реши екологичната криза на Русе – в конкретни стъпки: първо, второ, трето… Една година мина, а пожението е същото.

Може ли да се разчита на работата на една временна комисия, която е провела 5-6 заседания и не е постигнала никакъв напредък, да реши екологичните проблеми? С тази скорост на охлюв мандатът ще свърши безславно.

Липсват всекидневните усилия в тази посока. Вместо голяма част от енергията и времето да се отделят в борбата за чист въздух, ние виждаме кмета на Русе постоянно по разни светски събития – да се снима с дечица, със спортисти и с други известни личности. Разбираемо е, че от толкова много ПР не остава време за друго.

По тази екологична тема на всичкото отгоре се готви и предателство. Общината е на път да хариже площадката на КТМ за вредни химически производства. От какъв зор – не е ясно. Остават дълбоките съмнения за клякане под натиска на „инвеститорите“. Освен на гадна химия, мирише и на корупция. Това предателство няма как да бъде простено, ако се осъществи.

Екологията е един от факторите, оказващи най-голямо негативно влияние върху демографията на Русе. Имитирането на дейност по този проблем, без постигнати реални резултати, не може да продължава безкрайно. В един момент кредитът на доверие ще бъде изчерпан. Още една година от същото в очакване на „веднага“ и „в най-кратки срокове“ ще бъде чиста загуба на време и на пропуснати възможности. И тогава ще бъде редно Пенчо Милков, ако вярва в почтеността, да признае, че тази работа не е за него и да се оттегли от поста.

#Фронтално

Напишете коментар