Хитрино не дочака Виктория Маринова

Сградата на Община Хитирно, малко след взривяването на цистерните на русенската фирмиа „Булмаркет“. Снимка: МРРБ.

Спорът, беше ли Виктория Маринова разследващ журналист или не, засенчи някои детайли, изплували в общественото пространство. И понеже журналистическото разследване в телевизионен формат е дълъг и продължителен процес на работа, някак си е логично да се предположи, че за новото й предаване „Детектор“ са били подготвяни и следващи епизоди, освен първият, излъчен преди убийството.

Тепърва ще излизат повече подробности около последните професионални теми, по които е работила и е полагала усилия Виктория Маринова, доколкото журналистическата й дейност е все още обект на разследващите органи. В медиите се лансираха тези, че тя не била журналист, а „водещ на магазинно лайфстайл предаване“, или пък, че е била журналист, но не работела по опасни теми, които биха могли да наведат на мисълта, че са причина за трагичния й край. Такива публични изказвания чухме и от нейни колеги – други русенски журналисти. Тезите им, обаче, засега не се потвърждават.

И не само, че не се потвърждават, но различни източници водят към една набиваща се на очи тема, свързана с трагичния инцидент в Хитрино, където се взривиха жп цистерни на русенската фирма „Булмаркет“. Същата фирма, която се оказа и в разследванията на „Биволъ“ по аферата за източването на Първа инвестиционна банка. И същото Хитрино, където е една от съмнителните поръчки на консултантите от #ДжиПиГейт.

Нито от „Биволъ“, нито от телевизията на Маринова „ТВН“ отричат, че са били в контакти и са работили професионално по журналистическо разследване в тази насока. Маринова е била ръководител на екипа на русенската медия, който е включен в разследването, казва Димитър Стоянов от сайта „Биволъ“ пред телевизия „Евроком“:

Имам повече информация от кухнята на събитията, която на този етап не мога да оглася поради ред причини. Работата на Виктория не се изчерпва само с излъченото предаване и взетото интервю по случая #ДжиПиГейт. Тя имаше екип, който работи по тематика, близка до нашата. Ние си сътрудничим и работим по теми, които са горещи. Теми, които още не са публикувани и по които проверяваме (валидираме) информация. Ние и нейният екип работихме по теми, свързани с грандкорупцията по високите етажи на властта, работихме по теми, свързани с усвояването по един незаконен начин на европейски пари. Да, ние работим с този екип [на „ТВН“] и полагаме усилия в определена посока. Опитвахме се да съберем доказателства за злоупотреби. И това грозно убийство дойде в един много конкретен момент, много изненадващо и много неочаквано.

Димитър Стоянов, журналист от „Биволъ“ в предаването „Делници“ по „Евроком“

Самият сайт „Биволъ“ сподели на страницата във „Фейсбук“:

„Следващата тема на предаването трябваше да бъде Хитрино. Там взривът беше от цистерна на русенска фирма, свързана тясно с бандитската касичка ПИБ. Взривоопасна тема, която Биволъ разработи в серия публикации, но никъде не е развита в телевизионен формат. В Хитрино е и една от скандалните обществени поръчки на консултантите от #ДжиПиГейт. Днес, вторник, Виктория трябваше да снима второ издание на „Детектор“ в опустошеното село. Планирано или случайно, някой брутално и жестоко заличи нейния график.“

В интервю пред bTV Свилен Максимов, бившият съпруг на Виктория Маринова, заяви, че се силно надява задържаният в Германия Северин Красимиров да е истинският убиец и версията за нелепа и гадна, по думите му, случайност да се оправдае. „А това би означавало, че не е някаква професионална поръчка, което, всъщност, всички нас много ни притеснява“, каза Максимов.

„Не бих казал, че Виктория е разследващ журналист. Но Виктория е директор на телевизия, която даде гласност на разследвания и материали. Това нас много ни притесни, че може да е свързано с нейното убийство“, подчерта още Максимов пред камерите на bTV.

„В последните две години предаването беше лайфстайл магазинно предаване. Името му беше „Подиум“. През август решихме да променим концепцията и съдържанието. И съответно и името на „Детектор“ и да се насочим към социално значими проблеми, които намират широк отзвук в обществото – т.нар. „горещи теми“ в държавата. И така да се надскочи регионалният отенък, който имаше преди това предаването. Свързахме се с „Биволъ“, тъй като те правят една от най-добрите разследващи журналистики в България и решихме да дадем гласност на последния случай със задържането на двамата журналисти. Следващата ни дестинация беше Хитрино. Имахме уговорка с кмета Нуридин Исмаил да отидем на място да разговаряме с него, съответно и с жители на Хитрино, които да ни разкажат техните жалби и оплаквания за евентуално неправомерно изразходване на средства.“

Иван Иванов, редактор на предаването „Детектор“, ТВН

Разработването на теми, обект на журналистически разследвания, е занимание, което обикновено тече в пълна конфиденциалност. Каква е била комуникацията в процеса на работа между екипите на „Биволъ“ и „ТВН“ биха могли да огласят единствено те. И доколкото версията за професионална поръчка все още не е отхвърлена в течащото разследване на убийството, разкриването на подробностите около взаимоотношенията между екипите на двете медии вероятно ще се отложи във времето.

Едно е сигурно. Убийството на Виктория Маринова е жесток удар за всеки разследващ журналист в България. Самият факт, че като директор на телевизията и ръководител на екип, тя е била в досег с опасни теми, поражда огромни опасения. Единствено категоричното отхвърляне на версията за поръчково убийство би успокоило напрежението. Лошото е, че тоталният срив в доверието към институциите, ангажирани с разследването, прави тази задача много трудна.

Напишете коментар