Чичко Ленин от Тополовград и „Новая Республика“

Издигането на отявлени путинофили за кандидат-депутати уби и последните шансове на „Нова република“ за влизане в парламента. Грандиозен гаф или напълно съзнателен избор на Радан Кънев и компания?

Още ли има вярващи, че формацията на Радан Кънев „Нова република“ е „единствената ясна, дясна политическа алтернатива, която отстоява, както десните принципи, така и почтеността в българската политика”? Още ли има наивници, надяващи се, че все пак добрите идеи са по-важни от лицата, стоящи зад тях? И не се ли питате как с явни путинофили, с председатели на комитети за „българо-съветската дружба“ и „славянската култура“, с „рицари-тамплиери“, с приятели на Царя и Станишев и прочее отвратителни типове „Нова република“ ще отстоява десните идеи и европейските ценности? Има такива наивници, ако се вярва на социологическите агенции – между 1 и 2 процента.

Как от „Нова република“ си представят обединението на десните сили у нас с издигането на подобни лица като кандидати за депутати? Как ще очакваме от такива поклонници на чужда страна да отстояват консервативните ценности, да демонстрират почтеност в политика?

Не в една, а в цели две листи на „Новата република“ е набутан кметът на Тополовград Божин Божинов. Той е втори в Хасково и трети в Бургас. Освен с искането си държавата да му даде танкове и бронетранспортьори, за да може специално създадени доброволни отряди да пазят с тях границата от бежанците, Божинов се прочу и с факта, че през 2014 г. обяви, че заминава за окупирания от Русия полуостров Крим.

Във видеото с репортаж на хасковската телевизия „Etv”, което можете да видите по-долу, кандидат-депутатът от „Нова република“ говори на фона на бюст на Ленин и на портрет на Сталин, както и на други комунистически символи, намиращи се в кметския му кабинет в Тополовградската община. Божинов ярко защитава социалистическия строй в България с думите: „Лично аз не виждам какво лошо имаше в това, което беше [по времето на] Съветския съюз – в смисъл, че ние бяхме спокойни, имахме приходи, доходи, ходехме на море, на планина, децата живееха щастливо…“

По-нататък Божинов не скрива любовта към Путин и възхищението си от него, обяснявайки, че дори и да напада, той го правел, за да защитава руснаците във всяка една част на света. И обявява, че отива в Крим след окупацията му от Русия с идеята „да защити българското малцинство там“, макар да признава, че не е наясно има ли там българско малцинство и колко голямо е то.

Защитниците на Радан Кънев ще кажат, че ръководството на „Нова република“ е било подведено и така е станал гафът с издигането за кандидат-депутат от формацията на този откровен путинофил, подсмърчащ по соца. Но, вместо Кънев и Къневци да си посипят главите с пепел и да кажат едно честно: „Извинявайте, сбъркахме!“, лидерът на формацията незнайно защо наглее във „Фейсбук“, но не дава официално изявление по случая. На въпрос в профила му за Божин Божинов лидерът на „Нова република“ отговаря несериозно, давайки вид, че няма нищо против присъствието на кмета на Тополовград в листите на дясната коалиция. Вижте сами:

Младен Станев – русофил, славянофил, тамплиер, новорепубликанец.

И да кажеш, че това е инцидентен случай, здраве му кажи. Не другаде, а във Варна, където Кънев лично оглавява листата, е издигнат за кандидат-депутат човек, който не крие, че е заместник-председател на „Дружеството за приятелство с Русия и ОНД“, председател на „Славянски културен център“ и член на „Ордена на рицарите-тамплиери“. Става дума за лице на име Младен Станев – местен варненски политик и известен партиен номад, сменял боята няколко пъти. Но, вгледайте се в изброените организации, на които Станев е член или ръководител. Всички знаем какви хора са в тези организации, за какво се борят и какви идеи отстояват…

И пак във Варна, в листата, водена от Радан Кънев, е намерил място и бившият кмет на Девня Васил Иванов – Кокала, който навремето бе избран от НДСВ, с подкрепата на партиите от Тройната коалиция. За него се твърди, че бил много близък до Станишев и местните структури на БСП.

За всички тези тъмни личности, намерили място в листите им, от „Нова република“ естествено нямат какво да кажат, освен да пускат нагли емотиконки по „Фейсбук“ и да вдигат рамене, да мълчат като да не казвам какви и да се правят, че нищо не се е случило.

Как може да се обяви за гаф издигането на такива хора за кандидат-депутати? Гаф е, когато си направил нещо неволно, сбъркал си погрешка. А тук, изглежда, имаме съвсем съзнателно направен избор – няма как Радан Кънев да не е бил наясно за лицата, попаднали в листата, която той лично оглавява във Варна. Няма как и за случая с тополовградския кмет да се прави на разсеян, обявявайки го за „седесар“…

Блажени да са верующите. Какво тук значат някакви си десни идеали, ценности, морал. Нали се сещате, че с чичковци като Ленин от Тополовград „Новата република“ няма да я бъде. Но пък путинофилите в листите на „дясната надпартийна формация“ може да ви призоват направо: „Голосовать Новую Республику!“

Васил Иванов – Кокала /зад микрофона/ в компанията на Сергей Станишев по време на предизборна среща преди години. Днес бившият кмет на Девня е кандидат на „Нова република“.

ДОПЪЛНЕНИЕ: Броени часове след публикуването на тази статия Мартин Димитров от „Нова република“ получи многобройни въпроси в live-chat във „Фейсбук“ по казуса с издигането на Божин Божинов за кандидат-депутат /виж след 23:00 мин. на видеото по-долу/. Димитров прочете предварително подготвено изявление на Божинов, от което става дума, че „тополовградският кмет е бил подведен с посещението си в Крим и след като го е посетил, останал разочарован от видяното там“. С отговора на въпроса Мартин Димитров недвусмислено даде да се разбере, че Божинов остава в листите на „Нова република“ за предстоящите парламентарни избори.

24 ЧАСА ПО-КЪСНО: Един ден след написването на тази статия „Нова република“ обяви, че Божин Божинов се оттегля от листите й по собствено желание. Очевидно е, че това стана възможно след безпрецедентен натиск от страна на поддръжници на формацията. Въпреки всичко ръководството на „Нова република“ не счете за нужно да изрази собствена позиция по случая и евентуално да поднесе извинения на симпатизантите си. И докато Божинов се оттегли от кампанията, то русофилът-тамплиер от Варна все още стои в листата във Варна, оглавявана лично от Радан Кънев.

Напишете коментар