Шефът на „Булмаркет“: Аз съм Георгиус Георгиу

Два инцидента в рамките на няколко часа със собствености на „Булмаркет“ оставят тежки съмнения за мръсна мафиотска игра

Днес е ден на национален траур в памет на жертвите от тежкия инцидент в Хитрино. Ликвидирането на последиците продължава вече трето денонощие. Както продължава и разследването на причините, довели до смъртта на поне осем души, раняването на десетки други, както и до сериозните материални щети в района на катастрофата.

Освен инцидента в събота сутринта на гара Хитрино, при който влак с жп цистерни, собственост на русенската империя от фирми „Булмаркет“ /и по-точно на „Булмаркет Рейл Карго“ ЕООД/, дерайлира и това доведе до мощен взрив, броени часове по-късно се случи още един пожар. Горя инсталация в завода за биодизел на площадката на бившия КТМ /Комбинат за тежко машиностроене/ – отново собственост на империята „Булмаркет“. Вярно, казват пожарникарите в Русе, инцидентът в завода бил малък. Горели някакви си люспи от слънчогледови семки… Колко символично!

Нека оставим математиците да изчислят доколко вероятно е две случайни събития да случат (не)зависимо едно от друго. Но не е ли задължително следователите да направят връзката между тези две събития, да проверят всяка възможност? Изглежда, че дори и тези два инцидента да са плод на чистата случайност (дали?), връзка между тях може да бъде направена. Връзката е послание, приличащо на мафиотски знак. Защото водите, в които е нагазила „Булмаркет“, са дълбоки и в тях плуват големи акули с мощни финансови интереси.

В този смисъл, връзката между двата инцидента (доколкото и ако я има) може да се крие в засегнати бизнес интереси. В този бизнес обаче няма случайни играчи и по правило търговията с горива в тази част на света се осъществява от криминални структури, занимаващи се контрабанда, укриване на данъци и пране на пари. Предвид играчите, трябва да са ясни и знаците, които биха могли да дадат – всяка стъпка накриво в тези  среди се наказва показно и брутално, като в стар мафиотски филм.

Управителят и съсобственик на „Булмаркет“ Станко Станков пусна право на отговор до медиите, позволили си да посочат, че империята от фирми е с мажоритарна собственост, чиито следи през мрежа от офшорни компании водят до остров Кипър и печално известния безработен Георгиус Георгиу. В изявлението си Станков казва, че не е редно такива твърдения да се появяват в публичното пространсгво и да водят до „спекулации относно добрата репутация на други компании от групата „Булмаркет“.

Не, господин Станков. „Булмаркет“ няма добра репутация. Още от зората на мутренския преход та до наши дни всичко в „Булмаркет“ мирише на червив посткомунизъм и на Държавна сигурност, на мръсни пари, на контрабанда, на мафия. Ще отречете ли ролята на покойния Димитър Калчев, на „Мултигруп“, на гръмналите банки по време на Жан-Виденовото правителство, на бившата стопанска номенклатура на БКП и на ДС за възхода на „Булмаркет“?

Как и с какви пари беше приватизиран бившият КТМ? Как така фирма „Булмаркет“ се оказа на входа и на изхода на КТМ, контролираща инфраструктурата и ключовите пристанище, жп терминали, складово стопанство? Има ли „Булмаркет“ роля в наши дни в трансфера на милиони евро, изтичащи от Първа инвестиционна банка към митичния кипърски безработен Георгиус Георгиу?

Станко Станков твърди, че той стои лично зад офшорките, държащи мажоритарния дял в „Булмаркет“. Т.е., Станков е 100% собственик на групата от компании. Излиза, че Станков е Георгиус Георгиу. Защото документите, излезли в мащабното разследване на сайта bivol.bg, показват нещо друго.

Нека да припомним, че от собствеността на фирмата-майка „Булмаркет ДМ“ ООД Станко Станков държи в лично качество 40%. Останалите 60% са собственост на фирмата „Вектра Консулт“ ЕООД, която е 100% собственост на офшорката Burundi Services Limited”. Тя се управлява от кипърския гражданин Георгиус Георгиу и е собственост на две други негови фирми: Len Secretarial и Din Nominees, сочат документите публикувани от сайта bivol.bg.

60% от собствеността на „Булмаркет ДМ“ ООД се държи от „Вектра консулт“, чиито следи водят към остров Кипър.

Георгиус се явява по документи собственик на бизнес за над 1,2 милиарда лева в България, горе-долу колкото е дупката в ПИБ, констатирана в таен доклад на БНБ от края на 2011 г. и последващ такъв от края на 2014 г., който беше потвърден и от прокуратурата. Георгиус притежава Кремиковци, ОЦК Кърджали, такситата „ОК’Супертранс“, „Булмаркет“, „Юлен“ и „Витоша ски“ и още много фирми, всички кредитирани от ПИБ”, посочва още bivol.bg.

Актуална справка от Търговския регистър сочи, че „Вектра консулт“ ЕООД е еднолична собственост на кипърската офшорка „Борунди сървисис лимитид“

Ако Станко Станков твърди, че Георгиус Георгиу е негово подставено лице и че той самият е реалният собственик на 100% от „Вектра Консулт“, респективно на 100% от „Burundi Services Limited”, тогава може да се твърди, че Станков е собственик и на изброените по-горе български компании, кредитирани щедро от Първа инвестиционна банка. Същата банка, чиито собственици Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев се доказа, че са свързани с Георгиу.

И понеже срещу документите за собствеността на „Булмаркет ДМ“ стоят голите твърдения на Станков, как да не заключим, че той се опитва нескопосано да прикрие истинските мажоритарни собственици – да насочи прожекторите върху себе си, оставяйки в сянка тъмните фигури, реално скрити зад кипърските офшорки. Защото зад Георгиу стоят Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, а КОЙ стои зад тях…

През 2016 г. империята „Булмаркет“ отбеляза своята 20-годишнина. На снимката: Станко Станков /в средата/ позира с кмета на Русе Пламен Стоилов по време на тържествата.

Напишете коментар