† Русенски митрополит Наум: „Врагът на човешкото спасение се радва и сее плевелите на разделението“

„През изминалите дни вярващите в диоцеза на БПЦ бяха смутени от разпри, които не подобават на хора, уповаващи се на Христа и носещи Неговото име“, казва в своето послание † Русенският митрополит Наум

mitropolit-naum

ПОСЛАНИЕ НА РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАУМ, ОТНОСНО РАЗПРОСТРАНЯВАНИ ВНУШЕНИЯ, СЪПЪТСТВАЛИ ПРОВЕЖДАНЕТО НА ВСЕПРАВОСЛАВНИЯ СЪБОР НА ОСТРОВ КРИТ

Обични в Господа братя и сестри,

Българската православна църква е част от Едната Свята Вселенска и Апостолска Църква, която Господ Иисус Христос основа като място за реално благодатно общуване с Бога и път към спасение. Влизайки в Църквата, ние ставаме членове на Тялото Христово, като всеки според дарбите си, дадени му от Бога, участва в съзиждането на Христовата Църква (Еф. 4:12). Всички ние имаме една цел и една посока на живота – Иисус Христос и Неговото царство. В Своята първосвещеническа молитва Спасителят се моли за Своята Църква да пребивава тя в любов и единство: „да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно” (Йоан 17:21).

Историята на Църквата показва, че без Божията помощ и действието на Св. Дух единството и единомислието между хората в Църквата е немислимо. Затова всеки път, когато човешките страсти са вземали надмощие над смиреномъдрието, мирът в Църквата е бил нарушаван, което е служило за съблазън и погибел на мнозина. Св. апостол Павел съветва още първите християни, които трудно запазвали връзките на мира помежду си, така: „Целият закон се изпълнява в една дума, а именно в: възлюби ближния си като себе си. Ако пък един други се гризете и се ядете, пазете се да се не изтребите един други” (Гал. 5:14-15).

През изминалите дни и вярващите в диоцеза на БПЦ бяха смутени от разпри, които не подобават на хора, уповаващи се на Христа и носещи Неговото име. Врагът на човешкото спасение се радва, като вижда братя и сестри, които се причастяват заедно от Светата Чаша, да враждуват помежду си. В този смут той сее плевелите на разделението, които задушават мира и пречат на Светия Дух да ни напътства в истината.

Св. Православна Църква е Богочовешки организъм, в който преблагият Бог и верните с добра воля християни благодатно си сътрудничат. Още от апостолски времена е установено най-важните и отговорни решения в Църквата да не се вземат еднолично, а съборно (Деян. 15:6-29), защото в събора на Църквата, в единомислието на епископите и съгласието на верните ние даваме възможност на Светия Дух да действа и направлява нашите мисли и решения. Ако дори за епископите не се позволява еднолично да решават кое е най-доброто за Църквата Божия, то колко повече това важи за отделните християни. Затова трябва да се пазим от прибързани оценки, а още повече от произнасянето на присъди, които не служат на Христовата истина, но единствено свидетелстват, че между нас няма любов.

Възлюбени в Господа братя и сестри,

независимо от факта, че Българската православна църква не взе непосредствено участие в Събора, провел се на о. Крит, ние сме и винаги ще бъдем част от Едната Свята, Вселенска и Апостолска Църква, за да пребиваваме в единство и общение с нашите събратя от другите поместни Православни църкви и да споделяме една и съща спасителна вероизповед с тях.

Архипастирски ви призоваваме да не се поддавате на лукави внушения и да не отправяте с мисли или думи различни упреци към православни йерарси от други Поместни православни църкви, обвинявайки ги в отклонение от каноните на светата православна вяра, защото всъщност това не отговаря на истината. Нека не се смущават сърцата ви от лукави твърдения, че съборното единство на Православната църква е било накърнено от провелия се Свят Всеправославен събор на о. Крит. В скоро време, предстои Св. Синод на БПЦ също да разгледа обстойно приетите на църковния форум документи и да излезе със свое становище по тях, но дотогава нека не се нарушава мирът в Църквата, според казаното „имайте едни мисли, като имате една и съща любов, и бъдете единодушни и единомислени; нищо не вършете от обич към препирня или от пустословие, но от смиреномъдрие смятайте един другиго за по-горен от себе си” (Филип. 2:2).

Нека запазим увереност в премъдрия промисъл на Бога, Който няма да остави Своята Църква и чедата й да погинат, а ще ги направлява премъдро към спасение.

С благословение и обич в Христа,

† Русенски митрополит Наум

Напишете коментар