„България 1944 – 1989, ЗАБРАНЕНА ИСТИНА“ – документален филм (2012)

 9 септември 1944 г. Комунистите взимат властта в България с помощта на съветската армия. Червеният терор започва още от първите дни на новата комунистическа власт. Хиляди българи са избити без съд и присъда. Впоследствие, част от убийствата са „узаконени“ с пародията, наречена „Народен съд“. Десетки хиляди хора са интернирани или са пратени в лагерите на смъртта, частната собственост им е отнета. Въоръжената борба срещу комунистическата власт, водена от горяните, продължава до 1956 г. Комунистическият режим продължава да преследва и да репресира своите противници чак до падането на Берлинската стена през 1989 г.

Документалният филм „България 1944 – 1989, ЗАБРАНЕНА ИСТИНА“ дава думата на свидетелите, на жертвите и на техните наследници, които разказват за една от най-мрачните страници в българската история. Техният глас говори за печалната действителност на тоталитарните години. Думите, изречени в тази лента, звучат като плесница в лицата на всички онези, които и до днес гледат с носталгия към времето на социалистическия строй в България.

Истината за годините на комунизма е забранена и днес. Сериозният разговор по тази тема изглежда все още невъзможен, а задълбоченият прочит на страниците от историята на България 1944 – 1989 г. е отложен за необозримото бъдеще.

Опитите да се изтрие петното на позора от извършените предателства към Родината и отказът да бъде поета вината за хилядите престъпления, се насърчават от наследниците на бившите комунисти, които и досега управляват страната и реално техните фамилии вече 70 години не изпускат нито за миг контрола над властта. Затова и истината продължава да бъде забранена.

С оглед на това, не бива да сме изненадани, че документалният филм „България 1944 – 1989, ЗАБРАНЕНА ИСТИНА“ не е подкрепен от български институции, а се реализира по проект на берлинската библиотека за почит към жертвите на комунизма, със съдействието на федералната фондация за изследване на диктатурата на ГЕСП в ГДР и фондация „Конрад Аденауер“.

Повече подробности за проекта може да намерите на www.bulgaria1944-1989.eu.

Във филма говорят:

Гео Крапчев – племенник на журналиста Данаил Крапчев.

Отец Димитър Амбарев – син на индустриалеца Нончо Амбарев.

Цанко Живков – писател, роден през 1926 г.

Люба Цонева – дъщеря на полковник Пантев, царски офицер

Дянко Марков – български офицер и легионер, роден през 1922 г.

Роберт Попиц – немец по бащина линия, роден през 1933 г.

Иван Яков – лагерист, роден през 1921 г.

Лъчезар Заркин – син на журналиста Георги Заркин, убит през 1977 г. от режима на Тодор Живков.

Пейо Делчев – син на дългогодишен политически затворник.

Димитрина Георгиевa – дъщеря на Георги Стоянов – Търпана, командир на 2-ра сливенска горянска чета.

Георги Саръиванов – затворник за контрареволюционна дейност, с три смъртни присъди и 20 години затвор.

Милкана Мошанова – дъщеря на Стойчо Мошанов, политик от Демократическата партия.

Пастор Куличев – първа евангелска църква.

Теди Москов – режисьор, внук на лагерист.

„България 1944 – 1989, ЗАБРАНЕНА ИСТИНА“ – документален филм, България (2012), 39 мин

Режисьор: Ирена Даскалова

Оператори: Росен Даскалов – Theacher, Георги Маринов, Кирил Проданов

Музика: Симеон Воев и Росен Даскалов – Theacher