Добро ченге, лошо ченге

dobro-losho

Приключи сапунената опера, разиграна от две ченгета от Държавна сигурност за узаконяването на един пладнешки грабеж. След съдебния фарс „доброто“ ченге, остана с усещането, че е изчистило името си на кмет, затънал до шия в корупция, а „лошото“ ченге пък вече притежава законен имот. Медиите припяваха на ченгесарския оркестър, а обществеността изкусно се манипулираше да следи със затаен дъх и да заема страна в „битката“ на двете ченгета. Целият този шум, впрочем, беше за една кръчма, а сметката накрая, в буквалния смисъл, я платиха гражданите на Русе.

„Доброто“ ченге в тази история е настоящият кмет на града Пламен Стоилов, който е бивш служител на Държавна сигурност по линия на ВКР. От другата страна стои „лошото“ ченге – местният бизнесмен Красимир Даков. Общото между двамата е в миналото им на хора, служили на репресивния апарат на БКП. Общо е и настоящето им на партийци в ГЕРБ, като и двамата са част от т.нар. политико-икономически кръг „Космополитън“.

Принадлежността на Стоилов към Държавна сигурност вече бе оповестена от Комисията по досиетата. По отношение на Даков, сериозни източници на „ФРОНТАЛНО“, твърдят, че той също е работил за тайните комунистически служби в края на 80-те години. Негов много близък от онова време и колега по линия на ДС, посочва пред нашите източници, че изненадващият възход на Даков в бизнеса се дължи на връзките му с хората от бившите тайни служби. Практически, след смъртта на бившия номенклатурен кадър на БКП, мултак, кмет на Русе от БСП и министър в правителството на НДСВ Димитър Калчев, ДС прехвърля „активите“ си в града на т.нар. кръг „Космополитън“. Името му идва от едноименния хотел, който е база на тази мафиотска структура, представляваща умален модел на управлението на държавата. Твърди се, че ключова роля в центъра на събитията около тази трансформация е изиграло друго известно ченге от Държавна сигустност и настоящ шеф на агенции „Митници“. Става дума за Ваньо Танов, чието досие „ФРОНТАЛНО“ вече публикува.

Олигархът от кръга „Космополитън“ Красимир Даков дължи своя успех на бившата Държавна сигурност, посочват източници на „ФРОНТАЛНО“.

Буквално за една нощ почти никому известният предприемач Красимир Даков от търговец на маратонки и дънки се превръща в новия силен човек в Русе. Така и никой не се намери, да му зададе простичкия въпрос: А откъде са ти парите? Как така изведнъж стана приказно богат, „мастит бизнесмен“ (по определенията на медиите) и от тебе зависи едва ли не всичко, което се случва в този град?

Заобиколен от бивши милиционери и хора на Държавна сигурност, Даков е в основата на учредяването на русенската структура на партията на Бойко Борисов през 2006 г. Следва овладяването на местната власт през общински избори и оттам насетне пътят е широко отворен. Обръчи от фирми на свързания с ГЕРБ кръг „Космополитън“ започват да печелят почти без изключение всички местни обществени поръчки. Успех имат и на национално ниво в усвояването на средства по правителствени проекти, често с финансиране от ЕС.

Спектърът на действие е широк и далеч не се изчерпва само със строителството, което на пръв поглед изглежда, е приоритетният отрасъл на новата структура. Започва и силово изтласкване на конкуренцията и завладяване на нови бизнес територии. За разлика от 90-те години, този път бухалките са заменени с писалки. В тази борба за надмощие, кръгът „Космополитън“ ползва директно държавни институции, като НАП, Инспекцията по труда, агенция „Митници“ и други контролни органи, които са впрегнати като ударни бригади в громенето на неудобните бизнесмени. Местната полиция и пожарната също са включени, да оказват натиск срещу когото трябва.

Като резултат от тези „активни мероприятия“, към касата на кръга „Космополитън“ потичат милиони левове, осигуряващи неговата финансова мощ. Това са чисти пари, спечелени без много пот – привлечени финансови средства от правителствени проекти и обществени поръчки. В повечето случаи при тази схема фирмите на ГЕРБ печелят даден проект и прибират директно част от стойността му, като оставят реалната работа да се извършва от други подизпълнители, на които се заплаща с остатъка от парите. Освен много пари, по този начин се печели и влияние, тъй като разпределението на „порциите“ и изборът на фирми-подизпълнители зависи изцяло от благосклонността на хората от кръга „Космополитън“. Това води до силова регулация на пазара и чрез тези корупционни лостове и механизми Красимир Даков и компания реално определят кой има право да прави бизнес и кой не.

Русенската силова структура успя да излъчи и своето политическо представителство в лицето на дейците на ГЕРБ – местния лидер Пламен Нунев, кмета Стоилов, депутатите Светлана Ангелова, Свилен Иванов, Десислава Атанасова, Даниела Миткова и др. И докато кръгът „Космополитън“ осигурява добри приходи за партийната каса, то със сигурност не може да се твърди същото за кадровия потенциал. Всички от гореизброените лица изглеждат хора с въпиюща некомпетентност и ограниченост. Достатъчно е, просто да бъдат чути в интервю, за да лъсне бедният им речников запас и удивително простият им изказ. Човек може да се чуди с какво би бил полезен в българския парламент, например, един бивш милиционер и физкултурник, като местния лидер на ГЕРБ Пламен Нунев – човек, който не може да върже две приказки на кръст като хората. Но тази откровена простащина и парвенющина май отдавна вече се е превърнала в запазена марка за партията на Бойко Борисов, съдейки и по нейния лидер.

Потресающа шуробаджанащина гарантира успеха на кръга „Космополитън“ в овладяването на местната политика и икономика. По всички звена в схемата са поставени доверени хора – близки приятели или роднини, със задачата да осигуряват безпроблемното протичане на процесите по източването на пари от публичните средства към обръчите от фирми. Жълтата преса отдавна разнася любовните афери на по-известните дейци на кръга „Космополитън“. Но тази статия няма за цел да проучва кой с кого се чифтосва, и в този смисъл, оставям ровенето под чаршафите на „ексклузивните сайтове“. Все пак, трябва да се посочи, че силните позиции на кръга „Космополитън“ са скрепени и със сексуалните връзки между негови членове.

Според търговския регистър, Красимир Даков участва или е участвал в управлението няколко фирми – „Хронос“ ЕООД, „Ксико“ ООД, „Булстарс“ ЕООД, „Интерекс“ ЕООД, ЕТ „Ксико – Красимир Даков“, „ВИАС“ ЕООД. Даков е представляващ и член на Съвета на директорите на „Хотел Космополитан“ ЕАД, чийто фактически собственик е Галимир Енчев.

Кръчмата „План Б“, която според съда е „преместваем“ обект, се намира точно пред базата на русенските силоваци от хотел „Космополитън“ /на заден план/.

На фона на всичко казано дотук, счепкването на двете ченгета за законността на кръчмата „План Б“ изглежда като кокошкарска история. Целият спор и последвалата съдебна сага са проведени по предварително начертан сценарий. Двете цели – кметът Стоилов да се изкара борец с мафията, или поне с незаконното строителство, а Даков да узакони чрез решението на съда незаконния си имот, вече са постигнати. До този краен резултат се стигна, след като уж юристите на общината не били изпипали докрай защитата по процеса. Но от юридическа гледна точка изглежда, че това недоизпипване е направено напълно съзнателно, за да се получи желаният краен резултат. И всичко това е допуснато в ущърб на обществения интерес.

Кратката хронология на хайдушкия грабеж е следната. През септември 2012 г. Красимир Даков, местен бизнесмен и учредител на партия ГЕРБ, декларира намерения да строи скек-бар под името „План Б“ на терена на площад „Батенберг“ в Русе срещу хотел „Космополитън“. Той получава този терен при скандална заменка, тип „кон за кокошка“, след като доминираният от ГЕРБ Общински съвет в Русе го „овъзмездява“ с 460 кв. м. общинска земя. Даков от своя страна предоставя 267 кв. м. земя пред хотел „Космополитън“, на която общинарите решават да правят паркинг. Разликата, според изразени мнения на експерти, е около 200 000 лв, с които е ощетена общината в Русе. На 28 март 2013 г. става ясно, че проектът за строеж е незаконосъобразен, защото не е съгласуван с Института за недвижимото културно наследство. Оказва се, че самият площад е групов паметник на културата. Това гласи отговор на Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата на писмо, изпратено от общественика инж. Георги Манев. Разрешителното на Даков е за преместваем обект, но и с просто око се вижда, че става дума за монолитно строителство. РДНСК-Шумен излиза със становище, че преместваемият обект всъщност е строеж четвърта категория. Тук кметът Стоилов издава заповеди за събаряне на незаконния навес на обекта, както и на самия обект, при което Даков завежда дела за отмяна на кметските заповеди. Всичко приключи окончателно на 3 декември 2014 г., когато състав на Върховния административен съд отмени решението на Административен съд – Русе, потвърдил през март тази година заповедта на русенския кмет за премахване на заведението „Парк Кафе-бистро“, известно и като „План Б“.

За капак на всичко ВАС осъжда гражданите на Русе, в лицето на общината, да платят на семейство Красимир и Христина Дакови сумата от 4 070 лв за направените съдебни разноски. Така сметката от показната битка между „доброто“ и „лошото“ ченге се поема от данъкоплатците. Основният извод, който може да бъде направен, е, че този съдебен фарс бе разигран, колкото да се хвърли прах в очите на хората. Макар и противници в залата на съда, ченгето-бизнесмен Красимир Даков и ченгето-кмет Пламен Стоилов продължават да играят в един отбор и ежедневно да печелят мача на мафията срещу обществените интереси.

Красимир Даков и Пламен Нунев /вдясно/ празнуват с по бира в ръка една от първите победи на партия ГЕРБ в Русе. По това време кръгът „Космополитън“ е още в началото на своята дейност.

4 thoughts on “Добро ченге, лошо ченге

 • 14 декември 2014 в 20:37
  Permalink

  Даниела Миткова няма нищо общо, за това не е депутат вече.

  Отговор
 • 22 май 2017 в 16:24
  Permalink

  Има, имааа. Баща и, собственик на фурна, близо до офиса на Приста Ойл, предостави безвъзмездно офис на младата партия ГЕРБ /романтика!/, и така младата юристка стана първо общински съветник, а после и народен представител. Но нишката се скъса по-късно, и Нунев я отсвири. За нея казваха, че не е ченге, но спи с ченге…както и другите две – Светлана и Десислава. Те обаче спят с всеки, с когото е необходимо. За интересите на партията, разбира се, не си мислете друго…

  Отговор
 • 26 септември 2018 в 23:59
  Permalink

  ГОРЕНАПИСАНОТО Е ИСТИНА.ВЕЧЕРТА КОГАТО ПРАВИХА СНИМКАТА ДАКОВ-НУНЕВ,В ФУРНАТА И КЪЩАТА ЗАД ПРИСТА ОЙЛ ,ДЕПУТАТА БИВШИЯТ СВИЛЕН ИВАНОВ собственик НА СТРИПТИЙЗ КЛУБ СИБИЛА И МЕХАНА ЕЛИТ,ТАЙНО ДОНЕСЕ КЮФТЕТА И КЕБАПЧЕТА И СЕ СКРИХА ДА ГИ ХАПНАТ С НУНЕВ И ТЕСЕН КРЪГ ОТ ДАМИ И ГОСПОДА ГЕРБ.,А ТЕХНИТЕ ЗАСТЪПНИЦИ СЕ ЧУДИХА КАК ДА СЕ ПРИБИРАТ ОТ СЕКЦИЙТЕ.ЯДОХА ФТЕТА ТА СЕ ОАКАХА И ДО ДНЕС ОЩЕ ПАПКАТ. :-))))

  Отговор

Напишете коментар