Тъжната истина: Община Русе е на 149-о място в страната по усвояване на евросредства

druzhba

Преди няколко месеца с приятели цъкахме с език и се чудехме как може в „забутаното“ Габрово и в „северозападналата“ Враца средната работна заплата да е по-висока от „европейския“ Русе. Това сочеха официалните данни на НСИ. Бяхме свикнали, някак си – от местен шовинизъм ли, от друго ли – да се тупаме в гърдите, че Русе е най-най-най във всяко отношение. Напомня ни го и настоящата кметска администрация, която денонощно бълва стотици новини, как положението в града се подобрява и от ден на ден все по-хубаво ставало… И проекти, проекти, проекти… Свят да ти се завие. А голата действителност е съвсем различна.

Община Русе е на незавидното 149-о място в страната по усвояване на средства по европейски програми на глава от населението от общо 263 общини. Данните са от изследване на Института по пазарна икономика, позоваващо се на официалната справка от Информационната система за управление и мониторинг на структурните фондове на ЕС в България (ИСУН) към 31 януари 2015 г. От 27-те общини, които са областни центрове, след Русе са само Пазарджик и Пловдив. За Русенска област като цяло данните са също плачевни – предпоследното 27-о място от 28 области. Голямото изключение е Община Бяла (на 29-о място от 263 общини), която е привлякла 5 пъти и половина повече пари на глава от населението (1 469 лв), в сравнение с Община Русе (267,30 лв). Сухите данни по области и по общини могат да бъдат прегледани в прикачения файл.

Източник: Институт за пазарна икономика
Източник: Институт за пазарна икономика

Изниква основният въпрос: защо „европейският“ Русе се провали тотално в привличането на средства по европейските програми? Как така се случи, че на фона на привлечените в града ни малко над 44 млн лева евросредства, общини като Панагюрище (60,5 млн. лв) и Костинброд (83 млн. лв) ни надминават не само по глава на населението, но и в абсолютна стойност на получените пари от Европа? Какво повече имат намиращите се пред Русе 148 общини – по-голям административен капацитет ли, повече професионализъм на общинските чиновници или на пишещите проектите външни изпълнители?

В интерес на истината, в последната година Община Русе е успяла да удвои привлечените средства по европрограми от 20,9 на 44 млн. лева. Но, ако към една нищожна стойност прибавиш още една такава, то това няма да подобри крайния резултат и той ще си е все така нищожен. С тези темпове, след още един пълен кметски мандат, Русе евентуално ще влезе сред 100-те общини получили най-много средства от Европа на глава от населението.

Всички тези тревожни данни би следвало да доведат до сериозен анализ. Очевиден е тоталният провал на местната власт по отношение на привличането на евросредства. За град като Русе – „европейската столица“ на България – това 149-о място е меко казано срамно. Няма поводи за радост и за оптимизъм. Язък ни за десетките институции в града с представка „евро“ в наименованието им. Уви, само с фонтанчета, градинки и нови плочки по главната улица не става. За да усетят гражданите по джоба си парите от Европа са нужни по-сериозни и по-добре изработени проекти. Иначе, ще има още да се чудим и маем, защо в „забутаното“ Габрово и в „северозападналата“ Враца взимат по-високи заплати от „европейския“ Русе.

Новопостроен фонтан по главната улица в Русе, реализиран по европейски проект. Снимка: Васил Събев
Новопостроен фонтан по главната улица в Русе, реализиран по европейски проект. Снимка: Васил Събев

Напишете коментар