107 години от историята на русенския театър оживяват в летопис

Крум Гергицов е роден през 1949 г. в с. Новачене, Плевенско. Израства и получава средно образование в Плевен.

През 1976 г. завършва НАТФИЗ „Кр.Сарафов“- София, специалност „Театрознание“, в класа на проф. Любомир Тенев.

От 1976 г. е драматург на Русенския драматичен театър. В периода 1998-2000г. е негов директор, а през 2006-2011г. заместник-директор.

В периода 1980-1988 г. е директор на Държавен куклен театър – Русе.

Активно се изявява в областта на театралната критика. Има многобройни публикации по проблемите на българския театър в столични и местни издания за култура и изкуство. Бил е член на жури на национални фестивали и форуми на театъра – професионален и любителски.

През 2009 г. издава книгата „Русе – преживени театрални мигове“.

Има публикации и като литературен критик.

След двегодишен труд драматургът Крум Гергицов успя да събере летописа на Русенския театър „Сава Огнянов“ в 300 страници.

Началото е през 1907 г., когато се сформира градски любителски театър, който по-късно става професионален. И преди 1907 г. е имало различни театрални трупи в града, но са били доста непостоянни в дейността си, обяснява авторът избора си за началото на своята летопис. Алманахът на Крум Гергицов обхваща периода от септември 1907 до юни 2014 г. Изброени са всички постановки на русенския театър, техните режисьори, автори, сценографи, разпределението на ролите, датата на премиерата и т.н. Но тази летопис няма само справочен характер. Авторът е добавил към всеки сезон знакови събития от историята на русенския театър, случили се през съответната година.

 „ЛЕТОПИС НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ”САВА ОГНЯНОВ” – РУСЕ /август 1907- юни 2014/
съставител: Крум Гергицов

Може да се закупи от касата на театъра в Русе.

Повече вижте във видеорепортажа на Кремена Николова и Деян Маринов от БНТ2-Русе:

Напишете коментар