Прокуратурата уличи Кмета на Русе в лъжа

Предварителна проверка на Окръжната прокуратура извади наяве още рекламни договори, за чието съществуване Община Русе досега отричаше

nagal-lazhets1

Може и да сте го пропуснали, но преди дни стана ясно, че страната ни продължава да се срива главоломно в класацията за свобода на словото. По този показател авторитетната международна организация „Репортери без граници“ постави България на 113-о място от общо 180 страни, като охарактеризираните като „видими проблеми“ в родната медийна среда очевидно водят до влошаване и поставянето ни сегмент „трудна ситуация“. Не малка роля в корумпирането и подчинението на средствата за масова информация имат държавната и общинската власти. Т.нар. пари за медийна политика и комуникации се раздават без каквито и да е правила, по личната и безкрайно субективна преценка на съответния държавен или общински фактор и срещу задължението съответната медиа да бъде повече от благосклонна към донора си. Иначе казано, критични публикации срещу съответната държавна или общинска администрация стават невъзможни.

Нещо повече, освен липсата на критичен поглед, е на лице и обезличаване на медиите. Журналистиката отдавна е отстъпила мястото си на „copy&paste” новинарството, при което съответният редактор просто копира прес съобщенията на съответния държавен или общински орган и ги представя като „новини“. Така се получава един медиен филтър – определени „новини“, щедро хонорувани от властта, минават през цедката, докато истинските проблеми и другите гледни точки остават далеч от медийното внимание. Разбира се, това срива обществения авторитет на „захлебената“ медиа, защото на кой нормален човек му се губи време да чете, слуша и гледа медиен буламач за „храбрите подвизи“ и „неуморния труд на полза роду“ на съответния политик, облечен в държавна или общинска власт.

Случаят с Община Русе е показателен с нескопосаните опити на кметската администрация да си осигури така желания публичен ореол чрез корумпирането на местните медии. Както ще стане ясно по-долу, кметът Пламен Стоилов така се е оплел в наглите си лъжи по темата, че трябваше Окръжната прокуратура да се заеме със случая, за да лъсне в публичното пространство поне малка част от истината. Колкото да се докаже поговорката: „На лъжата краката са къси!“

kak-kmetat-na-ruse-si-pazaruva-medien-komfortПрез юли миналата година „ФРОНТАЛНО“ получи и публикува договор и съпътстващи фактури за една такава „сделка“ на Община Русе за реклами на интернет страницата на фейсбук групата „Русенци“. Ставаше дума за 3 600 лв., броени от кмета Пламен Стоилов, чрез договор с директно договаряне. Администраторът на страницата Владислав Вълканов тогава призна пред нас, че е бил подложен на натиск от страна кмета и хората му да прекрати критичните публикации срещу местната власт. И след като отказал, от Общината не му подновили договора. Това изтичане на документи бе безпрецедентно и основателно повдигна въпроса има ли други подобни медийни „сделки“ на Общината. Липсваше и до днес все още няма официална информация от страна на кметската администрация по тази тема – видими са само банерите по някои интернет новинарски медии.

Мариян Димитров, общественик и лидер на лявата партия „Българската левица“ в Русе, направи питане към кмета на Русе Пламен Стоилов по този повод на заседанието на Общинския съвет на 16 юли 2015 г. /виж протокола, стр. 79-83/. На въпрос има ли други такива договори, сключени от Общината, отговорът на кмета, изчетен при негово отсъствие от заместника му Кръстева, гласи дословно: „На последния Ви въпрос за други подобни договори следва да отбележа, че Община Русе няма други договори със същия предмет. Хайде, бе!

Все пак, Окръжната прокуратура, сезирана от Мариян Димитров, повдигна една малка част от завесата. От нейно постановление /публикуваме го по-долу/ става ясно, че не само има други такива договори, но са посочени както изпълнителите, така и конкретните суми по тях. В хода на предварителната проверка прокуратурата изисква от Общината така старателно пазените далеч от публичното внимание договори. Става ясно, че те са сключени през април 2014 г. На „хранилката“ се оказват сайтът Akcent.bg /„Акцент.БГ“ ЕООД/ с 3 600 лв., „Нетуоркс България“ ЕООД /не е ясно за коя от притежаваните от нея медии става дума – сайтът Ruse-news.com или Телевизия „ТВН“ или и за двете/ – 3 600 лв, Ruse.topnovini.bg /„Топ новини“ ЕООД/ – 4 320 лв, както и фирмата „Бранд ПР“ ЕООД, притежаваща списание „Икономика“ и сайтовете kmeta.bg и еconomic.bg с 5 760 лв. По неясна засега причина по тези договори няма единствено плащане към „Нетуоркс България“ ЕООД. От прокурорското постановление става ясно още, че контрактите на останалите три фирми с Общината били подновени и за следващата 2015 г, а според наличните банери и текущото съдържание на сайтовете, няма поводи да се съмняваме, че те са удължени и за настоящата 2016 г.

Договорите са сключени посредством директно договаряне – разбирай при липса на ясни правила и по личното осмострение на кмета Стоилов и екипа му – на тоя сайт толкова, на оня сайт толкова… В мотивите си прокурор Николай Николов пише, че недоумява защо са били предпочетени такива сайтове, които, според него, имат много малко влияние в обществения живот на Русе. Констатирано е и че няма и данни какъв е ефектът, постигнат от рекламирането на Общината в тези интернет сайтове. Но въпреки това, прокурор Николов отказва да образува досъдебно производство поради липса на неоспорими доказателства за извършено престъпление.

На 21 април т.г. на заседание на Общинския съвет Мариян Димитров отново пита за наличието на такива договори за реклама и медийни услуги, с оглед на приключилата прокурорска проверка. Безграничната наглост на кмета на Русе Пламен Стоилов, отново отсъстващ от залата на съвета, води до отговора му, прочетен в типичния арогантен стил от заместника му Наков. „Казаха ми в прав текст: тази информация, за която ни питаш, си я вземи от сайта на Община Русе. Ако още не си разбрал, ние имаме сайт. За голямо съжаление, обаче, в сайта на общината няма такива данни.“, сподели пред „ФРОНТАЛНО“ Мариян Димитров. Значи общината, твърдяща само преди година, че няма други подобни договори, вече не отрича за тяхното наличие. Но пък упорито отказва да изнесе информация за тях.

Според Мариян Димитров тази медийна политика на Община Русе води до цензура и автоцензура в средствата за масова информация. И дава два примера: „Месец преди предизборната кампания през 2015 г. една медия свали репортаж за посещението в Русе на вицепремиера Ивайло Калфин, а през януари 2016 г. бях интервюиран от телевизия „ТВН“ след сесия на Общинския съвет. Това интервю така и не видя бял свят“, разказва Димитров. Според източници на „ФРОНТАЛНО“ в първия случай репортажът с участието на Ивайло Калфин, които е трябвало да бъде излъчен от общинското Радио Русе, е бил спрян по директно разпореждане от пиара на Общината Мария Иванова /повече за нея и способностите й вижте тук/ по чисто политически причини. Във втория случай телевизия „ТВН“ очевидно сама се е намерила „в конфликт на интереси“, предвид наличието на договор с Общината и е предпочела да свали от ефир интервюто с неудобния Мариян Димитров.

От постановлението на прокуратурата научаваме още, че Община Русе е предвидила 670 000 лв през 2014 г. и 700 000 лв през 2015 г. за външни услуги. Колко от тях са разходени за медийни услуги? Според прокуратурата – една незначителна част. Дали? Прокурорската проверка е фиксирана само върху договори за директна реклама в няколко интернет сайта, където сумите изглеждат незначителни и са „под прага на обществените поръчки“. Но какво да кажем за „поздравителните карета“ и обявленията на общината, публикувани във вестниците, договорите за медийно обслужване и за „отразяване на събития“, шумните и разточителни кампании от типа „Русе – европейски град на (каквото се сетите)“. Всички те не са обект на тази прокурорска проверка, а изплатените по тях суми продължават да са държани от Община Русе в дълбока тайна. Очевидно е, че за това има солидни причини, тъй като, ако цялата истина излезе наяве, ще лъсне един нелицеприятен пейзаж на търговия с медийно влияние, осъществявана от хора с претенции за честно и прозрачно управление.

nagal-lazhets-p1 nagal-lazhets-p2 nagal-lazhets-p3 nagal-lazhets-p4

11 коментара за “Прокуратурата уличи Кмета на Русе в лъжа

 • 25 април 2016 в 15:12
  Permalink

  Голяма цензура, няма що. Всякакви ей такива сайтчета, без смисъл и читатели пишат разни лъжи срещу кмета за да се правят на скандални и интересни, това ли ви е свободата на словото.

  Отговор
 • 25 април 2016 в 15:25
  Permalink

  Такива партньорства се правят по целия свят. Това, че някои медии се опитват да се правят на неразбрали е друг въпрос.

  Отговор
 • 25 април 2016 в 16:55
  Permalink

  Каквито и глупости да измисляте и да пишете и изопачавате, няма как да промените факта, че Стоилов е един успешен кмет, който направи и продължава да прави много за града. Лесно е да се критикува, а и това се търси и за това и си ги пишете тия жълти статии. Опитайте се да направите нещо добро за града, да плюе всеки може.

  Отговор
 • 25 април 2016 в 17:10
  Permalink

  Само се чудите с какво да се заяждате ми се струва.

  Отговор
 • 25 април 2016 в 17:39
  Permalink

  Важното е работа да се върши, пък критикуващи винаги ще има.

  Отговор
 • 25 април 2016 в 18:50
  Permalink

  И ,освен егото му,какво му е успешното на кмета Стоилов?Лайната след него?

  Отговор
 • 26 април 2016 в 09:23
  Permalink

  Колкото и добри неща да направи за града Стоилов, пак ще има недоволнии такива, които търсят за какво да се заяждат. Ама кой ли им обръща внимание…

  Отговор
 • 26 април 2016 в 11:05
  Permalink

  От Мариян Димитров може да се очаква само прочит в стил „като дявола да чете евенгелието“ – прост човек с големи амбиции, който не успя за толкова години да разбере, че политическите му напъни са химера.

  Отговор
  • 27 април 2016 в 02:03
   Permalink

   А Вие дали разбрахте, че с откраднатите от Вас пари като данъкоплатец се купуват медиите, за да Ви убеждават, че кмета е велик и безгрешен, а останалите са дяволите, които не могат да четат правилно.

   Отговор
 • 28 април 2016 в 21:13
  Permalink

  Хахаха пак са пуснали същите слабоумни общински тролчета дето във всички сайтове в които се натресат, имат едни и същи правописни грешки. ХАХАХА

  Отговор
 • 2 септември 2017 в 21:49
  Permalink

  КМЕТЪТ СЕ ОКАЗА ЛЪЖЕЦ И ДЕМАГОГ. ГРАДЪТ Е В РАЗРУХА. РАЗБИТИ УЛИЦИ, ТРОТОАРИ, МРЪСОТИЯ, СРИНАТИ СЪС ЗЕМЯТА ЗАВОДИ И ФАБРИКИ И ЕДНА НЕНУЖНА АРЕНА – ПРАЗНА БЕТОННА ГРОЗНА ГРАМАДА ЗА МИЛИОНИ И САМО ЕДНА ДОБРА ГЛАВНА УЛИЦА. КВАРТАЛИ БЕЗ КАНАЛИЗАЦИЯ, ОЛЮЩЕНИ ФАСАДИ, БЕДНОСТ ГРАД, КОЙТО ЗАГИВА

  Отговор

Напишете коментар