Еврокомисарят по околна среда е сезиран за въздуха на Русе

„ФРОНТАЛНО“ попита Европейската комисия какво ще предприеме за спирането на химическите атаки над града

Европейската комисия е информирана за текущите екологични проблеми на Русе.

Европейската комисия бе уведомена официално за нарастващия проблем с химическото замърсяване на въздуха в Русе. Със специално писмо, подписано от издателя на „ФРОНТАЛНО“, еврокомисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и генералният директор по околна среда Даниел Креспо са информирани за ситуацията в града. Копие от писмото е изпратено и до Европейската агенция по околна среда.

Болната русенска тема за екологията присъстваше във фокуса на „ФРОНТАЛНО“ през последната година. Причината е в системните обгазявания на града от промишлени източници. Изглежда, този проблем продължава да се задълбочава и е на път да излезе извън всякакъв контрол. През октомври 2014 г. проведохме специално разследване и първи показахме същината на проблема. А именно, отказът на българските институции да се изправят срещу фирмите-замърсители и да защитят населението на Русе от химическите атаки е, така да се каже, технически обоснован. Липсва лицензирана мобилна лаборатория, чиито измервания да докажат кой трови въздуха на града и данните от тези измервания да могат да бъдат използвани в съда срещу нарушителите. Няма мобилна лаборатория – няма и главоболия за РИОСВ! Дали?

Трябваше да мине половин година преди някой официално да потвърди написаното от „ФРОНТАЛНО“. Направи го не кой да е, а депутатът комунист Добрин Данев. Сини, зелени и други демократи-милиционери необяснимо мълчаха като риби. През цялото това време на оглушително мълчание за реалните проблеми и за реалните решения от страна на кметската управа, общинския съвет и казионните медии, се подхранваха предимно слухове и спекулации в общественото пространство.

Удобно, но пък изглежда основателно, на преден план, като основен и едва ли не единствен отровител на въздуха на русенци бе посочен с пръст заводът на „Монтюпе“. Лесно е, да се нахвърлиш на чужденците само защото са чужденци. Но извън разговора по темата останаха още минимум 20 фирми – доказани източници на промишлено замърсяване на въздуха в Русе. Зер, собствениците им са българи, при това все „отговорни другари“. Не е удобно, някак си, а и не е патриотично. Не може едни българи да тровят други българи. Хайде, де! Можем ли, обаче, да делим източниците на химическо замърсяване на свои и чужди? Вонята, в крайна сметка, е еднаква за всички.

Кметът на Русе, този низък наглец, продължава и до днес да се оправдава, че екологичните проблеми на града не са от неговата компетенция. Е, то и патината по статуите на пл. “Батенберг“ едва ли бе от неговата компетенция, но това не му попречи да поства на сайта на общината технологии на патината след оскверняването на фигурите. Така, по компетентност. Въобще, кмете, като не се чувстваш компетентен, ами подай си оставката и не се кандидатирай за нов мандат.

Общинските съветници, тая безлична и безформена маса от плужеци, са овластени, съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, да определят „изискванията за дейността на физическите и юридическите лица на територията на общината, които произтичат от екологичните особености на населените места“. Но и общинските съветници май не се чувстват достатъчно компетентни.

Компетентните органи, Министерството в София и регионалната инспекция, също вдигат рамене и три години имитират дейност по решаването на екологичните проблеми на Русе. Няма лицензирана мобилна лаборатория, няма безспорни доказателства кой точно трови въздуха, няма спрени производства и затворени заводи… Няма и чист въздух.

В тази ситуация беше логично да отправим поглед към Брюксел, с надеждата че Европейската комисия може да окаже необходимия натиск за спирането на химическото замърсяване на въздуха в Русе. „ФРОНТАЛНО“ използва установените механизми, при които медии и отделни журналисти имат бърз достъп до европейските институции. Информирахме за ситуацията в Русе еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, генералния директор по околна среда Даниел Креспо, както и Европейската агенция по околна среда. Остава по-нататък да сравним действията на европейските компетентни органи с тези на българските такива.

А сега е време за протест…

eu-ruse-toxic-air-pollution

Напишете коментар