Играта на Венци Чикагото

Като герой от комикс, русенецът Венцислав Ангелов – Чикагото изплува по страниците на пресата и в кадрите на телевизиите през последната седмица. Той беше човекът зад маската, арестуван при бутафорната акция на ДАНС в Русе, във връзка с банковата криза и проблемите около Първа инвестиционна банка.

Най-големият виц е, че човек като Чикагото, въоръжен с лаптоп и с няколко акаунта във Фейсбук и Ютюб, клател банките у нас. Агентите МВР и ДАНС изглеждаха като пълни глупаци в трагикомедията, понесли почти на ръце качулатия си пленник по стълбите на правоохранителната система. В цялата тази гротеска, на Чикагото му бяха преметнали през рамото лаптопа, чрез който, по техните подозрения, той всявал смут и довеждал банките до ръба на фалита. А този лаптоп май трябваше да е конфискуван на мястото на ареста и грижливо прибран от органите за последващо изследване и анализ на информацията в него. Но какво е сега един недогледан детайл при тази „перфектно проведена и изпипана“ операция на ДАНС? Някак си цялата тази показност беше толкова фалшива и нещастно режисирана, че вероятно и кукловодите зад сцената не са останали напълно доволни от крайния ефект.

Маскираните полицаи и агенти на ДАНС и маскираният и тежко въоръжен с лаптоп арестант Венци Чикагото пред сградата на полицията в Русе.

А зад всички герои по кадрите наднича Партията и бившата Държавна сигурност. И ако целта на днешната власт е била да покаже мускули и да всее страх сред хората, малко не им се получи. Да пишеш или да говориш срещу недъзите на банковата система или срещу управлението на държавата като цяло, уповавайки се на фактите, не може да бъде престъпление. За какво ограничение на словото и на правата на гражданите може да става дума, след като грама 05SOFIA1207 на американския посланик в София от 2005 г., изтекла в Уикилийкс и преведена от сайта „Биволъ“, разказва достатъчно за тези недъзи, наречени „гнили ябълки“. Американските дипломати никога не са опровергавали по какъвто и да е начин достоверността на грамата, а тактичното им мълчание просто доказва автентичността й. А и посочените факти в доклада на посланика съвсем убедително водят до неприятните заключения.

В българската банкова „кошница“ има няколко „гнили ябълки“, зад които стоят подставени лица на мафията. Говоренето и писането за този проблем трябва да се криминализира и хората, позволяващи си да го правят, трябва да бъдат пратени в затвора, а най-добре – в трудови концлагери – това е голямото желание на престъпната власт в България, която обслужва и е обслужвана точно от същите „гнили ябълки“. Тази власт искаше да покаже с гротеската в Русе, че който не слуша и не мисли правилно, го чака арест и затвор. За целта като по команда бяха докарани на място журналисти и камери, за да заснемат как тежко екипираните агенти на ДАНС довеждат под конвой „изкупителната жертва“ и „стожер на свободата на словото и истината“ Венци Чикагото. Истината зад този сюжет, разбира се, е по-различна. Въженцата на всички марионетки в случая се дърпат от един и същ властови център.

Венцислав Ангелов – Чикагото е възпитаник на средното милиционерско училище „Феликс Дзерджински“ в Пазарджик. По времето на комунизма е бил милиционер. Взел е дейно участие във т.нар. „Възродителен процес“ и сам признава, вероятно след сериозни вътрешни угризения, безчинствата си над турското малцинство из Делиормана в края на 80-те години, където изпълнявал повелята на Партията. Следва еволюционна промяна. От борец срещу „проявите на антибългарска политика“ и деен „възродител на българските турци“ Чикагото сменя милиционерската палка с бухалката. Това се случва след 1989 г, когато той преминава от другата страна на закона. Хора като него бяха специално отгледани от преименувалата се компартия, за да бъдат хвърлени в „борбата“ срещу собствения й народ.

Милиционери, агенти и служители на ДС, спортисти (предимно борци и боксьори), криминални престъпници по времето на комунизма, дребни и едри мошеници и тарикати – всички те бяха извадени на улицата, за да „застраховат“, тормозят, обират и „страхуват“ обикновените граждани. В тези мътни и гнусни години на 90-те целта на тяхната „борба“, всъщност, беше да гарантират силово успеха на своите покровители, а именно – бившите комунистически величия да се трансформират едри капиталисти. Тази трансформация приключи в общи линии по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски и след това червената олигархия започна да използва услугите на някои от хората, като Венци Чикагото, в определени ситуации, според конюнктурата.

Чикагото беше бизнесмен, собственик на стриптийз клуб, президент на футболен отбор и какво ли още не, а зад тази фасада се криеха контрабанда с цигари, горива и дрога, проституция, данъчни престъпления и т.н. Има четири присъди – за хулиганство през далечната 1997 г, за контрабанда в особено големи размери през 2003 г. и за данъчни престъпления през 2005 г. и 2006 г. Към момента дължи на хазната данъци в размер на повече от 300 000 лв. През 2008 г. Чикагото и племенникът му Анатоли Дамянов получават 5-годишна ефективна присъда в Кипър, след като са заловени с 482 грама хероин. През 2011 г. двамата отново са арестувани при международна полицейска операция срещу трафика на кокаин. Образувано е досъдебно производство срещу организирана престъпна група за разпространение на наркотици, но двамата са освободени под гаранция докато тече производството, което не е приключило и до днес.

Но кой има интерес един рецидивист да бъде на свобода в смутни времена, да се изявява като „политик“, като „протестиращ“, като „контрапротестиращ“ и да бъде в центъра на вниманието на услужливите медии? Отговорът дава през август 2012 г. сина на Чикагото Йордан Бонев в този видеоклип:

Смях, другарки и другари. 45 години социалистически строй, 100 години младежко соцдвижение. Точно синът на Чикагото уверяваше съпартийците си, че ще се върнат на власт през идната 2013 година. Точно тази соцдружинка – Чикагото и синове, Бисер Петното и прочие криминали, бяха сред най-активните при протестите, довели до оставката на правителството на ГЕРБ през февруари 2013 г. После тази паплач беше в други роли, отново фалшиво и безвкусно подредени, като представители на „гражданското общество“ на маса в Парламента при Мая Манолова или в Министерския съвет при Орешарски, пред камерите на Дилян-Пеевската телевизия ТV7 и пред микрофона на мазния Бареков.

Тия „комсомолци“ бяха пред халите в Русе миналото лято, да събират подписи в подкрепа на Орешарски и неговото жалко правителство, те се появиха и в София като част от група с добре охранени и късо подстригани момчета с черни тениски, вклинени, за да провокират протеста #ДАНСwithme, те лагеруваха пред Парламента и т.н. Както отбелязахме по-горе, когато стане напечено, БСП разчита на тези юнаци, за да ги хвърли в „борбата“.

Чикагото след освобождаването му от ареста. Вляво от него е синът му Йордан Бонев – пламенният комсомолец от видеото.

А „борбата“ продължава и днес. Соцдружинката на Чикагото отново изплува над повърхността в удобния момент. Не и без услужливата акция на ДАНС в Русе, която, в крайна сметка, просто настрои прожекторите и насочи с подходящия ракурс камерите към „точния човек“. Противникът на Венци Чикагото днес е Бойко Борисов, следван от масоните, евреите, илюминатите, световната конспирация… И докато двете политически крила на мафията БСП и ГЕРБ се боричкат за властта и вдигат врява пред одобрителните погледи на кукловодите, хора като Чикагото се изявяват като новите морални стожери на обществото, като „народни борци за правда и демокрация“, „невинни до доказване на противното“ престъпници, пуснати на свобода от изпадналата в безвремие българска съдебна система, за да играят своята игра.

Напишете коментар