Как кметът на Русе си пазарува медиен комфорт?

Изборите наближават и вече започва да ври и да кипи. Изглежда, предизборната кампания в Русе ще ни предложи горещи моменти, колкото и безинтересни да изглеждат кандидатурите за кмет на града. От обществен интерес е изтичането на всякакви документи, независимо срещу кого от кандидатите са, доколкото тези документи са достоверни и разкриват истинската същност на статуквото. Злоупотреби с публични средства, пазаруване на медиен комфорт и директно упражняване на натиск върху медийната среда – за всичко това ще стане дума в следващите редове.

Договор за реклама и две фактури на обща стойност 3 600 лв. изтекоха в социалната мрежа „Фейсбук“ в последните часове. Става дума за поставянето на рекламни банери на Община Русе на интернет сайт с адрес rusenci.wordpress.com. Това е страницата на най-голямата русенска група в социалната мрежа. Нейният администратор Владислав Вълканов, чието име фигурира като страна в договора, потвърди за „ФРОНТАЛНО“ автентичността на подхвърлените „компромати“. Преди дни Вълканов публично обяви, че ще се кандидатира за кмет. Другата страна по този договор е настоящият кмет Пламен Стоилов, който се гласи за нов мандат.

Банери на Община Русе за 3 600 лв. на сайта „Русенци“

Първият въпрос, който всеки би си задал, е: защо тези документи изтичат почти веднага, след като Владислав Вълканов обяви публично намеренията си да се включи в кметската надпревара? Договорът, все пак, е от миналата година. Обективно погледнато, шансовете на Вълканов за успех, обаче, са и си остават нищожни, със или без подхвърлянето на четирите листа, които поместваме по-долу. Другият, засегнат от тази акция, е самият кмет Стоилов, и е по-вероятно и логично атаката да е насочена срещу него. Кой печели – основните му конкуренти към този момент се очертават да бъдат комунистите и „патриотите“.

По всичко изглежда, че източник на копията на документите, изтекли в мрежата, е Мариян Димитров, лидер в Русе на крайнолявата партия „Българската левица“. Как той се е сдобил с тях, засега не е ясно. Плахата надежда, че имаме изтичане на информация от Община Русе, се отхвърля от сериозни източници на „ФРОНТАЛНО“. Напротив, след появата на тези документи в публичното пространство, нивото на сигурност в кметската управа вероятно ще бъде повишено още повече с оглед на предстоящите избори.

Но каквито и да са обстоятелствата около появата на този договор и съпътстващите го фактури, основният момент е, че за пръв път имаме нещо черно на бяло. Нещо, което доказва, че Общината в Русе си осигурява медиен комфорт и си позволява да „корумпира“ медиите, изисквайки от тях, цитирам: „да поддържат доброто име и обществения престиж на възложителя“, т.е. – на Общината. Иначе казано, критични материали срещу кмета и общинската администрация стават невъзможни за медиите, приели срещу заплащане да „обслужват“ властта. По думите на Владислав Вълканов, такива договори с Община Русе имали всички вестници, телевизии, радиа, новинарски интернет сайтове, някои фейсбук страници. Без изключение.

Колко публични пари са потънали от сметките на Община Русе към казионните медии? Ще се намери ли доблестен общински съветник, който да изиска и да покаже наяве тези договори? Да видим как са се харчели парите на русенци: на тоя вестник – толкова, на тоя сайт – толкова… Нека да се знае.


Владислав Вълканов пред „ФРОНТАЛНО“:

„Оказаха ми натиск да прекратя критиките към Общината във Фейсбук“

valkanov

– Г-н Вълканов, във „Фейсбук“ се появи копие на договор между представлявания от Вас „Граждански съвет“ и Община Русе, придружен от две фактури на обща стойност 3 600 лв. Може ли да потвърдите автентичността на тези документи?

– /Смее се./ Още „преизпълнявам“ този договор, макар че той изтече през май т.г. Може да видите – банерите са още на сайта.

– Как се стигна до този договор?

– Нещата са по-сложни и историята зад този договор е доста по-дълбока. Но, не искам да коментирам сега.

– Дали са Ви 3 600 лв. за 12 месеца. Мога да си представя какво е ставало по-нагоре в медийната йерархия.

– Истинският въпрос, който трябва да се задава е: защо на някои „партньори“ на Общината договорите бяха прекратени, т.е. неподновени… Всеки информационен сайт и медия са обвързани с такъв договор. Тези, който не се придържат към официалната политика на Общината и изразяват критика, макар и минимална и приятелска, биват лишавани от тези „партньорства“. На мен и на телевизия КИС13 ни прекратиха договорите. Имаше оказан сериозен натиск от страна кметската администрация да прекратим критичните материали за Общината.

– Нормално ли е за Вас, общината да плаща с публични пари на медии и социални групи „да поддържат доброто й име и обществения й престиж“?

– Не е нормално. Това е търговия с медийно влияние, според мен. В момента на подписване на договора просто не знаех, че има и други такива договори.

– Освен рекламните банери, има и особена клауза „да не уронвате престижа…“

– Когато подписвахме този договор, предварителните договорки бяха за, подобряване на комуникацията между Община Русе от една страна и гражданите от друга. Не е ставало изобщо въпрос за „доброто име и престиж“. Договорът бе изготвен от юристите на общинската администрация.

– Все пак, как си обяснявате изтичането на тия документи точно в тоя момент. Кой печели от това?

– В конкретния случай, всеки по-сериозен кандидат, който се опитва да се бори на местните избори. За съжаление, аз съм далеч от тази графа /смее се/.

– След изтичането на тези документи в публичното пространство, обмисляте ли да се оттеглите от кметската надпревара?

– Защо да го правя?

– Не чувствате ли морална отговорност, че сте получили и сте се възползвали от публични средства? Каква беше ползата за обществото от тия получени от Вас пари?

– Както казах в началото, въпросът е много по-сложен за този договор специално. Връзката на договора с медийния комфорт на общината е много малка. Парите за мен не значат много. Предпочитам да греша с чиста съвест, от колкото да върша „правилни“ неща с гузна… Не смятам, че от моя страна с нещо съм нарушил морала, по обективни причини, които към настоящия момент не съм в състояние да потвърдя с документи. За това ще се въздържа да дам повече обяснения.


o1 o2 f2 f1

2 thoughts on “Как кметът на Русе си пазарува медиен комфорт?

Напишете коментар