Когато Борисов размаха големия пръст

„Кметът на годината“ от „най-добрия град за живеене“ е със снето доверие дори в собствената си партия

„Кметът на годината“ Пламен Стоилов си отива

Осемгодишното управление на Пламен Стоилов и екипа му в Община Русе върви към своя печален край. Спекулациите на жълтата преса и на, уж, по-сериозните медии от последните седмици за разлъката между Бойко Борисов и Пламен Стоилов, изглежда, вече са факт.

Каза ни го лично Борисов, размахващ големия си пръст от челото на официоза „24 часа“. И, за да няма догадки и за да е всичко пределно ясно, статията, свеждаща до широките народни маси насоките на „вожда“, е подписана от знаков журналист. От онази същата Кристина Кръстева, която е автор официалната Му биография „Бойко, който винаги се завръща“ и минава за много приближена до Него. Каквото напише Кристина, все едно самият Той го е казал, така да се каже.

Журналистката от „24 часа“ Кристина Кръстева е приближена до премиера и е един от най-важните му медийни гласове.

А съобщението на официоза „24 часа“ е изключително кратко и лаконично: „Партията на Борисов ще снеме доверието си от кмета на Русе Пламен Стоилов“. Мотиви и причини не се посочват. Остава ни само да гадаем, защо на Борисов му е дошло до гуша от русенския кмет…

Големият пръст на Борисов сложи точка на смехотворната полемика в последните дни между местните структури на ГЕРБ и БСП в Русе. Според гербаджиите, комунистите направили клеветническа кампания с фалшиви новини, с цел за да очернят „любимия на всички русенци кмет“ и да осуетят преизбирането на Стоилов за нов мандат наесен. Визираше се сексскандалът за предполагаемата интимна връзка на кмета със заместничката му Даниела Шилкова.

Слаби резултати – видимо недоволство

Голямата истина тук не е между чаршафите на Пламен Стоилов. Това, с кого той си ляга, едва ли има толкова важно значение, освен за евентуален конфликт на интереси в отношенията кмет – заместник-кмет. Не, проблемът е съвсем друг и Борисов го е прозрял, както по всичко изглежда. Истината е, че управлението на Стоилов в Община Русе съвсем закономерно донесе огромни щети по имиджа на ГЕРБ и практически постави под голям въпрос изборния резултат от предстоящите местни избори в града.

Недоволството от Стоилов и ГЕРБ в Русе е така видимо, както и резултатите от всичко, с което общинарите се бяха захванали да правят в тези два мандата. Въпреки излетите в града стотици милиони левове пари на българските и европейските данъкоплатци, качеството на извършените ремонти и на реализираните проектни дейности е, меко казано, спорно. И като видим резултат, и като постигнат ефект за обществото.

Тежкото наследство след Стоилов

Мръсният въздух и влошената като цяло околна среда, лошият градски транспорт и инфраструктура, проблемите в образованието и здравеопазването, липсата на адекватни мерки за развитието на местната икономика и за повишаване на благосъстоянието на населението са само част от тежкото наследство, което ще оставят на Русе Пламен Стоилов и неговият екип.

Още далеч преди края на първия мандат Стоилов успя да си „напазарува“ медиен комфорт и като резултат от това заработи една фина пропагандна машина, която започна да бълва всекидневно ведри новини за „успехите на общинското управление“. То не бяха проекти и привлечено финансиране, то не бяха спечелени награди „най-най-най“ за община-отличник и за кмет-отличник, то не бе „международно признание“ от къде ли не…

На вълната на медийния балон

Пропагандната машина на Община Русе успя да създаде една фалшива реалност, в която Стоилов и хората му бавно, но сигурно започнаха да губят представа за реалността и да трупат измамно самочувствие за своята непогрешимост и дори, може би, за предопределеност от съдбата, че са единствените, способни да решават проблемите на града.

И ето – с един замах големият пръст на Борисов успя да спука този, надуван от общинската пропаганда, розов балон. В един момент, сега се оказа, че „кметът на годината“ май съвсем не заслужава тази награда, че Русе май не е съвсем „най-доброто място на живеене“, че всички „спечелени“ през годините от Стоилов и екипа му награди са със спорна стойност.

Пламен Стоилов вече е повален и тялото му сега се въргаля на бунището с политическите трупове. Тепърва негативите от неговото управление, защото позитиви комай липсват, ще бъдат обект на анализи и коментари. След размахания пръст на Бащицата местният гербериат е затаил дъх и в момента се ослушва тихичко откъде ще задуха вятъра.

Слабата опозиция в Русе

Пределно ясно е, че Борисов се опитва да спаси партията си в Русе. Сринатият рейтинг на ГЕРБ след управлението на Стоилов и компания съвсем не означава непременна загуба на изборите и Борисов добре го знае. Три месеца преди местния вот опозицията в Русе изобщо не дава индикации, че е в състояние да издигне печеливш кандидат, който да привлече голяма подкрепа.

Нито комунистите от БСП, нито „патриотите“ от националистическите партии, нито „демократичната общност“ в града имат ресурсите и потенциала да постигнат самостоятелна победа. Формирането на широка анти-ГЕРБ коалиция също изглежда абсурдно. Единственият възможен успех би бил избирането на независим, равно отдалечен от партиите, кандидат за кмет, но пък е твърде спорно дали такъв кмет би бил успешен в общински съвет без ясно изразено монолитно мнозинство зад себе си.

Борисов, който винаги се завръща

В тези условия, по изпитана вече рецепта, както изглежда, Борисов ще поеме кормилото в свои ръце и ще търси печелившата формула, с която да остави ГЕРБ в управлението на Община Русе. И, както загатва Кристина Кръстева в своята статия в „24 часа“, „шанс имат напълно непознати до момента в политиката лица. Тези кандидати са сред любимите на лидера Бойко Борисов.“ Сценарият с появяващия се на бял кон Борисов, наказващ сурово виновните в своите редици, молещ за прошка и търсещ нова подкрепа от народа, изглежда, е най-възможният и логичен в кампанията за местните избори наесен. Дали народът ще му прости и този път – предстои да видим.

Напишете коментар