Прайдът и парадите

Снимка: SofiaPride.org

Няколко добри познати, съмишленици от различните ни обществени каузи и дори близки приятели ме канят на София прайд 2015. Нямам нито възможността, нито желанието да присъствам. За мен прайдът е излишен. Има далеч по-важни неща. Не мисля, че позицията ми се нуждае от оправдаване или обяснение – просто ще напомня, че се имам за консервативен и що годе религиозен човек. Моля, не ме канете на места, където няма да ми е приятно да бъда.

Приятна разходка, разбира се. За мен прайдът е просто ненужен. Но е комай безвреден. Докато по-голямата част от най-яростните му противници се състои от ченгета, скинари, простаци, лъжепатриоти, лъжехристияни, лъжеконсерватори, фашизоиди и всякаква подобна лицемерна паплач. Срещу тези негодници трябва да се води истинска борба, само че това не става с прайдове. Ще се радвам да застана заедно и с традиционалистки, и с либерално настроените си приятели на площада, когато решим най-сетне да разкараме това недоразумение Борисов от власт.

Дотогава се задоволявам с двете малки дилеми – да бъда едновременно против циганската престъпност и против заплахите срещу циганите (да, този екзоним е напълно нормална дума), както и едновременно против гей прайда и против скинаропатрЕотите. Забелязал съм, че фашистите и „антифашистите“ в България са едно и също и се надявам всички мои приятели, които биха се озовали на прайда, да не забравят това. Най-голямата кауза у нас остава лустрацията. На неин фон повечето други неща са най-много частни случаи.


Мнението е публикувано в личния профил на Манол Глишев във „Фейсбук“.

Напишете коментар