Усещане за корупция

„В дейността на общинското предприятие „Комунални дейности“ са установени индикатори за измама, състоящи се в заплащане на недоставени строителни материали“, се казва в одита на Община Русе за предния мандат. Стар мафиотски трик в строителството. „Пиши там, че съм ти докарал 10 тона цимент, пък после ще делим парите.“ Така управляваха Пламен Стоилов и ГЕРБ. Като шайка крадци.

Незаконосъобразност и нецелесъобразност са двете думички, повтарящи се многократно в одита, зад които се крият корупцията и злоупотребите с обществени средства. Одитиращите обаче са пропуснали да дадат количествена оценка колко са стрували незаконосъобразността и нецелесъобразността в парични средства. С изключение на европрограмите, където финансовите корекции са направени от друг орган, понеже там няма как да е иначе.

За съжаление в одитния доклад, като махнем схемата за измама описана по-горе, няма нищо друго интересно. Повечето препоръки са чисто технически. Така удобно прокуратурата няма да има за какво да се хване и ще има вдигане на рамене. Накрая ще остане само усещането за корупция.

„Множеството нарушения в дейността на Общината“, както бие тъпана новият кмет Пенчо Милков, са едно голямо нищо. Понеже вероятно спазването на направените препоръки ще е полезно в бъдеще в чисто технически план. Но истинската ревизия на управлението на Пламен Стоилов и ГЕРБ за целия осемгодишен период така и няма да се състои.

Парите са откраднати и сигурно вече са похарчени. На бас, че присвоените суми няма да бъдат върнати в бюджета на Общината и виновните няма да понесат цялата строгост на закона. Понеже тука е така. Свикнали сме и си го знаем. Накрая ще си останем с усещането за корупция и със спомена за един крадлив кмет, на когото му се е разминало.

#Фронтално

Напишете коментар